Εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι αποδέχτηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός από το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα.

Σύμφωνα με τις αρχές, όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, η συμφωνία περιλαμβάνει:

• Αποχώρηση οποιωνδήποτε ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας είναι παρούσες
• «Διάλυση και πλήρης αφοπλισμός» των ενόπλων δυνάμεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Θέματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν και τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού της «μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν» θα συζητηθούν σε συνάντηση στην πόλη Γεβλάχ του κεντρικού Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη και «κατά τις επόμενες συναντήσεις».

Το Αζερμπαϊτζάν έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις 13:00.

Στρατιωτική πρόοδος

Ενώ οι αναφορές από την πρώτη γραμμή είναι σπάνιες, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο και το τηλεφωνικό σήμα έχουν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί, το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι τα στρατεύματά του έχουν αρκετές τοποθεσίες εντός της επικράτειας που κατείχαν μέχρι τώρα οι αρμενικές δυνάμεις του Καραμπάχ.
Τα αρμενικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ιστορικό μοναστήρι Αμάρας, που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, άλλαξε χέρια, εγείροντας φόβους για την επιβίωσή του, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι ισοπέδωσε εκατοντάδες αρμενικές εκκλησίες.
Παράλληλα, δεκάδες άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της αποσχισθείσας περιοχής εκτείνεται για δεύτερη ημέρα.

Καταφύγιο για τους άμαχους

Οι ντόπιοι που ζουν στην ελεγχόμενη από εθνικά Αρμενική περιοχή, περικυκλωμένοι από όλες τις πλευρές από στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν, αναζήτησαν καταφύγιο σε υπόγεια την Τρίτη το βράδυ, εν μέσω μιας μεγάλης επίθεσης πυροβολικού. Η Σιρανούς Σαργκσιάν, μια ντόπια δημοσιογράφος, έγραψε στο διαδίκτυο ότι είχε περάσει τη νύχτα σε ένα καταφύγιο βομβών. «Δεν ξέρω αν θα ξυπνήσουμε», είπε.

Σε ενημέρωση της Τετάρτης το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ανάρ Εϊβάζοφ, επέμεινε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν στοχεύει αμάχους, αλλά η χώρα του Νοτίου Καυκάσου κατηγορεί τους Αρμένιους διοικητές ότι σταθμεύουν στρατεύματα σε κατοικημένες περιοχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter