Ανακοινώθηκε σήμερα η υποψηφιότητα Καμίνη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Ανακοινώθηκε σήμερα η υποψηφιότητα Καμίνη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε επισήμως, το μεσημέρι, όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές Αυγούστου, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου, υπό συγκρότηση, φορέα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η χώρα έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού, που μόνον μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη μπορεί να εγγυηθεί. Γιατί αυτή η παράταξη υπήρξε πάντοτε η πιο γόνιμη μήτρα των μεγάλων αλλαγών στη χώρα μας, με γνώμονα την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών. Μόνο μια τέτοια παράταξη μπορεί σήμερα να είναι αυθεντικά λαϊκή, χωρίς τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και γνήσια πατριωτική, χωρίς να αποπνέει τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάταια η ίδια προσπαθεί να συγκαλύψει».

Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε, ότι αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, με πρωταρχικό σκοπό να ενώσει. «Έχω ήδη εκπροσωπήσει νικηφόρα την παράταξή μας, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν και με διαφορετικό, κάθε φορά, αντίπαλο. Επικρατήσαμε, γιατί ήμασταν ενωμένοι. Ενωμένη συνεπώς, η παράταξή μας θα γίνει και πάλι μεγάλη, για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας, και όχι να αποτελέσει ένα δευτερεύον συμπλήρωμα στα σχέδια των άλλων» ανέφερε, απευθύνοντας πρόσκληση σε κάθε πολίτη, ιδιαίτερα στους νέους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία του νέου φορέα στον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο.

Ο κ. Καμίνης θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τη Φώφη Γεννηματά, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η ημερομηνία εκλογής

Η Επιτροπή Αλιβιζάτου, όπως αναφέρει ο real.gr, στη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή, κατέληξε στην απόφαση η εκλογή αρχηγού του νέου κόμματος της κεντροαριστεράς να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου: Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ο δεύτερος γύρος. 

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Μέχρι στιγμής οι δεδομένοι υποψήφιοι ανέρχονται σε πέντε (Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης) και πιθανολογείται ότι θα υποβάλλουν ακόμη υποψηφιότητα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σύνολο επτά εκτός κι αν υπάρξει νέα υποψηφιότητα έκπληξη. Εξ αυτών μόνο ο κ. Ραγκούσης έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ενώ αύριο Δευτέρα πρόκειται να το πράξει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να την επισημοποιήσουν ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.

Εγγύηση για την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας θεωρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ανακοινώσει σύντομα η επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη φερεγγυότητα τόσο του προεκλογικού αγώνα όσο και της ψηφοφορίας. Οι περισσότερες προτάσεις έχουν γίνει γνωστές στους υποψηφίους και θα οριστικοποιηθούν επισήμως τις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων προτείνονται θεματικά debates ανάμεσα στους υποψήφιους στις 13 περιφέρειες και η δυνατότητα ακόμη και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μολονότι υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις.

Η απόφαση Καμίνη επέτρεψε στον Σταύρο Θεοδωράκη να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να αποφασίσει, την περασμένη Πέμπτη, να εμπλακεί το Ποτάμι στο εγχείρημα και ο ίδιος να είναι υποψήφιος αρχηγός για το νέο φορέα κι όχι για τη ΔΗΣΥ, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν συνεργάτες του απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα εποπτεύει τη διαδικασία, έδωσε τις εγγυήσεις για διαφάνεια και φερεγγυότητα που ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στελέχη του Ποταμιού έχουν πάντως σοβαρές επιφυλάξεις για την ευόδωση του, αλλά θα στηρίξουν τον κ. Θεοδωράκη.

Το όλο εγχείρημα ωστόσο έχει σημαντικά ερωτηματικά. Ποια θα είναι η σχέση του όταν συγκροτηθεί, δηλαδή αν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχουν διαφωνίες. Το οξύμωρο είναι ότι δεν υπάρχει η πολιτική και οργανωτική δομή του νέο φορέα και αυτός που θα εκλεγεί θα πρέπει να τη φτιάξει. Επίσης σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι αν το νέο κόμμα θα είναι ενιαίο και πολυτασικό ή θα είναι συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων. Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι κατά πόσο οι χαμένοι της εκλογής αν θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα και θα συμμετέχουν στο συνέδριο που θα ακολουθήσει.

Άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του έχει δώσει συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ακόμη πώς θα κινηθεί η Ώρα Αποφάσεων της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη που ζητάει εξ αρχής ίδρυση νέου μεταρρυθμιστικού κόμματος.

Πάντως κριτήριο, όπως λένε στελέχη του χώρου, θα είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων. Αν είναι μεγάλος το εγχείρημα θα έχει δυναμική, αν είναι περιορισμένος θα αποτύχει. Αλλά αυτό θα διαπιστωθεί τις ημέρες της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια είναι πρωτόγνωρη και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter