Ανακόλουθη η Κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Επιστροφές φόρων 500 εκατομμύρια για να εξευμενίσει τους δανειστές

Ανακόλουθη η Κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Επιστροφές φόρων 500 εκατομμύρια για να εξευμενίσει τους δανειστές

Η επόμενη 8η αξιολόγηση που θα κρίνει και την ελαστικότητα των δανειστών μας έναντι της κρίσης, φέρνει μία ανάσα σε όσους χρωστάει το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για οφειλές άνω των 2 δισεκατομμυρίων τα οποία και αποτέλεσαν και σημείο τριβής κατά της συζητήσεις για την 7ης αξιολόγηση (η έκθεση της οποίας αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο ήρθε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για να καταβάλει το 25% αυτών των οφειλών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της ΑΑΔΕ προκειμένου να επιταχυνθούν κυρίως οι επιστροφές φόρων μέχρι του ποσού των 500 εκ ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ήδη από το προηγούμενο Φθινόπωρο δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα είχε προχωρήσει στην εξόφληση του συνόλου σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο φάνηκε ανακόλουθη των δεσμεύσεων της.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ καλούνται οι Εφορίες να κατηγοριοποιήσουν τις επιστροφές φόρων επί τη βάσει των κριτηρίων της χρόνου και του ύψους του ποσού.

Για την ΑΑΔΕ προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση όσων συγκεντρώνουν και τα δύο κριτήρια και δη όσα συνιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 180 ημερών.

Συμφωνα με τις οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ. οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες με βάση την χρονολογική τους ωρίμανση στις ακόλουθες τέσσερις βαθμίδες:

Βαθμίδα 1: Άνω των 180 ημερών

Βαθμίδα 2: Μεταξύ 91-180 ημερών

Βαθμίδα 3: Μεταξύ 60-90 ημερών

Βαθμίδα 4: Κάτω των 60 ημερών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter