Ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και ΟΤΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και ΟΤΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση στο θέμα των «αποθεματικών» της αυτοδιοίκησης για να αποφευχθεί μετωπική σύγκρουση με δημάρχους και περιφερειάρχες, ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών. 

Αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης με την οποία καλούνται δήμοι και περιφέρειες να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 Το ζήτημα της διαχείρισης των διαθεσίμων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αιρετών Α΄και Β΄βαθμού, που είχαν αρνηθεί να υλοποιήσουν την κυβερνητική απόφαση και , μάλιστα, απείλησαν με προσφυγή στο ΣτΕ. Ετσι, θα υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης, με χρονικό ορόσημο το τέλος Ιουνίου 2019, ώστε στο μεταξύ να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Αυτοδιοίκησης . Αυτό αποφασίστηκε το απόγευμα της Τρίτης, σε μακράς διάρκειας σύσκεψη (δυόμισι ώρες) στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Όπως επεσήμανε στο Documento ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, «στη συνάντηση επιχειρήθηκε, καλή τη πίστει, να βρεθεί κοινός τόπος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να ενισχυθεί η αξιοπιστία της σε οικονομικό επίπεδο. Αλλωστε, ήδη οι περιφέρειες, με αίσθημα ευθύνης, έχουν τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα μισά από τα συνολικά διαθέσιμά τους». Και συμπλήρωσε: «Θα επανεξετασθεί το ζήτημα, ώστε η όποια εφαρμογή της απόφασης για τα διαθέσιμα και να ενισχύει την εικόνα μιας εύρωστης χώρας προς τις αγορές αλλά και να διασφαλίζει τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, εκ παραλλήλου με τη διασφάλιση της κεφαλαιακής ευστάθειας των συνεταιριστικών τραπεζών και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων».

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά το 2018 οι Περιφέρειες της χώρας είχαν τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος 455 εκατομμύρια ευρώ, από συνολικά διαθέσιμα 1 δις 62 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου οικονομικών Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης , οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος κ.ά.

Ες αύριον τα σπουδαία, ή σωστότερα, μετά τις τοπικές εκλογές, θα ληφθούν αποφάσεις για τις προϋποθέσεις μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπουργική απόφαση οριζόταν ότι εντός τριάντα ημέρες από τη δημοσίευσή της (24 Ιανουαρίου 2019) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι Φορείς πρέπει να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα, από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου, στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, οριζόταν ότι από 01/03/2019 και εφεξής, οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter