Ανάλυση: Καλύτερη η ΑΕΚ του Ουζουνίδη

Ανάλυση: Καλύτερη η ΑΕΚ του Ουζουνίδη

Τους τελευταίους τρεις μήνες η επικρατούσα αντίληψη στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ είναι ότι η ομάδα «νοικοκυρεύτηκε» από τότε που έφυγε ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Στη θέση του επέστρεψε ο άνθρωπος που οδήγησε την Ένωση στις μεγαλύτερες επιτυχίες της στον 21ο αιώνα, ο πρωταθλητής του 2018, Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Ισπανός διατήρησε το εκπληκτικό σερί του στο κύπελλο οδηγώντας την ομάδα του σε ακόμα έναν τελικό. Τέσσερις στο σύνολο, εκ των οποίων όμως έχει κερδίσει μόνο τον έναν (2011 με Ατρόμητο) και έχει χάσει τους τρεις τελευταίους (2017, 2018, 2019) με τον ΠΑΟΚ.

Αναλύοντας προσεκτικά τους αριθμούς, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πώς μάλλον βιάστηκαν όσοι υιοθέτησαν την… επικρατούσα αντίληψη. Σύμφωνα πάντα με τους αριθμούς. Γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκήσει κριτική και να καταθέσει τη δική του άποψη περί ποιότητας, δημιουργικότητας, χημείας στα αποδυτήρια, αλληλοκάλυψης και ο,τιδήποτε άλλο συνθέτει το μωσαϊκό μιας σύγχρονης ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι ένα θέμα αν άρεσε ή δεν άρεσε η ΑΕΚ του Ουζουνίδη και άλλο τι έγραψε ο «λογαριασμός».

Στους 6 μήνες θητείας του Μαρίνου Ουζουνίδη, η ΑΕΚ ήταν στατιστικά καλύτερη στις εγχώριες υποχρεώσεις της απ΄ότι στους τρεις τελευταίους επί Χιμένεθ. Σε αριθμούς, όσον αφορά τους αγώνες της Super League και του κυπέλλου Ελλάδας, έχουμε τα εξής δεδομένα:

Βλέπουμε λοιπόν ότι στους 24 αγώνες επί Ουζουνίδη η ΑΕΚ είχε καλύτερο απολογισμό απ΄ότι στους 16 του Χιμένεθ. Αντιμετώπισαν αμφότεροι τις πιο δυνατές ομάδες της Super League και τα αποτελέσματα ήταν λίγο-πολύ τα ίδια. Στο πρωτάθλημα ο Ουζουνίδης έχασε από τον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο, νίκησε τον Αρη, έφερε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ (στο αποχαιρετιστήριο ματς). Ο Χιμένεθ ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό και από τον Άρη και νίκησε τον Ατρόμητο. Επίσης στο κλασικό αθηναϊκό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχαν ίδια αποτελέσματα (0-0), με την ΑΕΚ να παρουσιάζει και ανάλογη… τραγική εικόνα. Ο Χιμένεθ πιστώνεται το γεγονός ότι «καθάρισε» τον Ατρόμητο τόσο στους ημιτελικούς κυπέλλου, όσο και στη μάχη για την τρίτη θέση σημειώνοντας τρεις νίκες μέσα σε διάστημα 35 ημερών. Από την άλλη, όμως, χρεώνεται την βαριά (4-1) ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» και τη νέα αποτυχία στον τελικό κυπέλλου.

Η στατιστική του Ουζουνίδη εμπεριέχει πλεονέκτημα δύο πολύ εύκολων αναμετρήσεων, με τον Κισσαμικό (5-0) και τον Απόλλωνα Λάρισας (4-0). Όμως και ο Χιμένεθ είχε δύο ματς «ειδικών συνθηκών». Εναντίον του Παναιτωλικού που φάνηκε να πετάει «λευκή πετσέτα» στις τελευταίες αγωνιστικές και του υποβιβασμένου Λεβαδειακού, με συνολικό σκορ 7-0…

Στη Super League ο Ουζουνίδης αποχώρησε στις 4 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ αφήνοντας την ΑΕΚ στην 3η θέση. Μετά από 19 αγωνιστικές η Ένωση βρισκόταν 8 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 14 από τον ΠΑΟΚ. Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στο -16 από τους «ερυθρόλευκους» και στο -23 από τους πρωταθλητές.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεν είναι λάθος να υποθέσει κανείς ότι η «οργή» που ξεσηκώθηκε κατά του Ουζουνίδη, είχε να κάνει κυρίως με τις διαδοχικές ήττες στο Champions League και τον μηδενικό απολογισμό στη βαθμολογία του ομίλου. Ωστόσο, ακόμα κι αν προσμετρηθούν τα στατιστικά του Champions League και φτάσουμε στη συνολική συγκομιδή του 50χρονου τεχνικού, οι διαφορές με τον διάδοχό του δεν είναι μεγάλες. Σε 34 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη είχε 18 νίκες, 7 ισοπαλίες, 9 ήττες και 56-28 τέρματα. Δηλαδή πετύχαινε 1,65 γκολ ανά αγώνα και δεχόταν 0,82. Τα αντίστοιχα νούμερα του Χιμένεθ σε 16 «εγχώριους» αγώνες ήταν 1,68 και 0,75.

Τέλος, όπως δήλωσε μετά τον τελικό με τον ΠΑΟΚ ο Πέτρος Μάνταλος, το μόνο που έχει να θυμάται η ΑΕΚ από τη φετινή σεζόν, είναι η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Στόχος που επιτεύχθηκε επί Μαρίνου Ουζουνίδη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter