Αναλυτικό βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου με τις ακραίες καιρικές συνθήκες κατά την εκδήλωση της φωτιάς (Video)

Αναλυτικό βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου με τις ακραίες καιρικές συνθήκες κατά την εκδήλωση της φωτιάς (Video)

Στο βίντεο που παρουσιάζεται έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί, με απλό τρόπο, η περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατούσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Αττικής.

Δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής (σημειώνουμε ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ’ότι στην πραγματικότητα). 

Όπως επισημαίνεται η πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής είναι η δεύτερη φυσική καταστροφή, με τα περισσότερα θύματα στη χώρα μας, μετά τον φονικό καύσωνα του Ιουλίου του 1987

Οι μετεωρολογικές συνθήκες τη Δευτέρα 23/7 στην Αττική ήταν ακραίες. Η μέση ταχύτητα των ανέμων ήταν 50 – 55 χλμ/ώρα ή 7 μποφόρ και οι τοπικές ριπές ξεπερνούσαν τα 100-120 χλμ/ώρα. Η θερμοκρασία στη Νέα Μάκρη ήταν 38,9 βαθμοί Κελσίου και στη Ραφήνα 39.

Στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι ριπές του ανέμου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί κατά την τελευταία οκταετία.

Στην Ανατολική Αττική, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ότι οι θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες από τις ορεινές εξάρσεις της περιοχής προς τη θάλασσα.

Οι καταβάτες άνεμοι, θεωρούνται ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα κοντά στην επιφάνεια κάτι που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και ξήρανση της ατμόσφαιρας.

Δείτε το βίντεο

Όπως αναφέρεται, η βελτίωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ώστε να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης της εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter