Αναμένοντας τον 007…

Αναμένοντας τον 007…

Κέντρο κινηματογραφικών παραγωγών γίνεται η Ελλάδα, με 34 να έχουν πάρει ήδη άδεια. Από τα γυρίσματα της ταινίας «The little drummer girl» (Η μικρή τυμπανίστρια) στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου τον Απρίλιο του 2018.

Πριν από έξι χρόνια οι παραγωγοί της κατασκοπικής κινηματογραφικής σειράς «Τζέισον Μπορν» με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον είχαν εισπράξει ένα ηχηρότατο «όχι» από τις ελληνικές αρχές για γυρίσματα στο κέντρο της Αθήνας και με φόντο τις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος. Οι παραγωγοί της ταινίας έκαναν τα γυρίσματα στη Μαδαγασκάρη, τα σοκάκια της ταινίας θύμιζαν κάτι από Αθήνα… Πριν από πολλά χρόνια κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τα γυρίσματα της ταινίας «Μέγας Αλέξανδρος» του Ολιβερ Στόουν. Αντί του θεσσαλικού κάμπου όπου επιθυμούσε να γυρίσει ο γνωστός σκηνοθέτης την ταινία του, βρέθηκε στο Μαρόκο.

Αλλά αυτά είναι παλιές ιστορίες. Τώρα κάτι αλλάζει. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο άδειο κέντρο της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα αμερικανικής παραγωγής με πρωταγωνιστή, όπως έγινε γνωστό, τον γιο του δημοφιλούς Αμερικανού ηθοποιού Ντένζελ Ουάσινγκτον. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι ότι πλέον στη χώρα υπάρχει οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, ισότιμο με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, το οποίο ευνοεί τέτοιου είδους παραγωγές που αν μη τι άλλο προβάλλουν τη χώρα στο εξωτερικό και αφήνουν λεφτά στο εσωτερικό. Ηδη στην κινηματογραφική πιάτσα, μετά τα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, κυκλοφορεί η φημολογία ότι γυρίσματα της επόμενης ταινίας του θρυλικού μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ θα γίνουν τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας όσο και στους χώρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αλλά και ο «Μποντ» να μη γυριστεί στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Βασιλική Διαγουμά, υπεύθυνη επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), η χώρα μας έχει γίνει τόπος προσέλκυσης ξένων παραγωγών. «Γνωρίζουμε ότι αυτό το διάστημα έχουν έρθει ξένες παραγωγές στην Ελλάδα για location scouting, δηλαδή εντοπισμό τοποθεσιών για τα γυρίσματα ταινία. Ενδεχομένως (η χώρα μας) να είναι μια από αυτές» αναφέρει η κ. Διαγουμά.

Ταμείο παραγωγής

Τι είναι αυτό που έχει κάνει τη χώρα μας προορισμό παραγωγής ταινιών; Πριν από έναν χρόνο δημιουργήθηκε το περίφημο «ταμείο» Cash Rebate, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα επιχορήγησης. Η επιχορήγηση γίνεται με τη μορφή επιστροφής χρημάτων (κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου) από ποσό 75 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέχρι το 2022 για να χρηματοδοτούνται αυτού του είδους οι παραγωγές (ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, ψηφιακά παιχνίδια, animation). Το ΕΚΟΜΕ είναι ο φορέας που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα διά νόμου (ν. 4487/2017).

Το Cash Rebate για την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις 16-4-2018, ημερομηνία έναρξης υποδοχής των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.

Εκτοτε έχουν κατατεθεί 46 αιτήσεις στο σύστημα και 34 έργα υπάγονται πλέον στις προβλέψεις του νόμου για το Cash Rebate. Σε αυτά τα 34 έργα (τηλεοπτικές σειρές, μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ) υπάρχουν εγχώριες και διεθνείς παραγωγές (διασυνοριακές και ευρωπαϊκές συμπαραγωγές) από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ισπανία κ.λπ.

Και νέα ταινία του Γαβρά

Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν ήδη, η αμερικανοϊταλική παραγωγή «Βorn to be murdered», για τα γυρίσματα της οποίας δόθηκε άδεια γυρισμάτων στο Σύνταγμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένονται δύο αμερικανικές παραγωγές μεγάλου προϋπολογισμού στις αρχές του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα υπάρχει ήδη συνεργασία με την Κίνα για ταινία που θα έρθει μέσα στην άνοιξη του 2019.

Βάσει χρονοδιαγράμματος στην αίτησή τους, πέντε έργα έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα και τρία έχουν υποβάλει αίτηση για να εισπράξουν τα χρήματα της επιχορήγησης, δηλαδή το Cash Rebate.

H συνολική επένδυση στη χώρα από τη δαπάνη των έργων που υπάγονται στις προβλέψεις του Cash Rebate ανέρχεται στα 29,5 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή που θα πάρουν οι παραγωγές αυτές από το Cash Rebate θα φτάσει τα 9,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Διαγουμά, από τα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα δημιουργούνται περίπου 10.000 θέσεις απασχόλησης (βοηθητικοί, συνεργεία κ.λπ.).

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα: Αττική, Πελοπόννησο, Ηπειρο, Στερεά Ελλάδα, Νίσυρο, Δήλο, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονο και αλλού. Η ίδια επισημαίνει ότι το πρόγραμμα στήριξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας της χώρας είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης στρατηγικής και αυτό αποδεικνύεται και από τα υπόλοιπα επενδυτικά εργαλεία που διαχειρίζεται το ΕΚΟΜΕ.

Το Cash Rebate αφορά και τα digital games. Αυτό είναι πρωτοποριακό γιατί ενώνεται το δημιουργικό με το επιχειρηματικό κομμάτι, ενώ με τη δημοσίευση της ΚΥΑ για τα digital games θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του Cash Rebate και για τα ψηφιακά παιχνίδια, δίνοντας τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να χρηματοδοτήσουν πλέον τη δουλειά τους στην Ελλάδα.

Υπάρχει ήδη το Εθνικό Δίκτυο Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices), που σημαίνει ότι αλλάζει ο χάρτης της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα. Ηδη έχουν ανακοινώσει τη λειτουργία των γραφείων τους οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας. Το ΕΚΟΜΕ είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό, την τεχνική υποστήριξη, την εκπαίδευση των στελεχών και τον συντονισμό των επαγγελματιών και των φορέων που θα σχετιστούν με τη λειτουργία των Film Offices κάθε περιφέρειας, τονίζει η Β. Διαγουμά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter