«Ανανεωτική» σφήνα στο ΚΙΝΑΛ ενόψει συνεδρίου

«Ανανεωτική» σφήνα στο ΚΙΝΑΛ ενόψει συνεδρίου

Ποιοι και γιατί δείχνουν τα δόντια τους στον «πράσινο ήλιο» του ΠΑΣΟΚ.

Μια «συνιστώσα», με αναφορές στην λεγόμενη αριστερή σοσιαλδημοκρατία, κάνει πιο δυναμικά την εμφάνισή της στο Κίνημα Αλλαγής και δείχνει τα δόντια της στον «πράσινο ήλιο» του… Λοβέρδου. Στελέχη από το χώρο της ΔΗΜΑΡ, μέλη μεταρρυθμιστικών σοσιαλδημοκρατικών κινήσεων και προερχόμενοι από το Ποτάμι , που δραστηριοποιούνται στο ΚΙΝΑΛ, ενώνονται στη θεωρία και την πράξη και παρά το ότι αριθμητικά είναι μικρές οι δυνάμεις τους, κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την πολιτική παρουσία τους στη Χαριλάου Τρικούπη, ενόψει του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Άλλωστε, όλα και όλοι μετρούν, σε μια περίοδο που κάθε μέλος και πολύ περισσότερο συσπειρώσεις στελεχών μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμο πυρήνα, που να γείρει την πλάστιγγα, όταν έρθει η ώρα της εσωκομματικής ηγετικής μάχης. Παράλληλα, μοιάζει να μπαίνουν οι κινήσεις αυτές σαν «ανανεωτική» κομματική σφήνα ανάμεσα στο μεγάλο στελεχιακό δυναμικό του ΚΙΝΑΛ και το ΚΙΔΗΣΟ /Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (Γιώργος Παπανδρέου).

Αν και δεν διαφωνούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η «ατμομηχανή» του ΚΙΝΑΛ, ξεκαθαρίζουν επισήμως ότι η επιστροφή σε σύμβολα του σοσιαλδημοκρατικού παρελθόντος δεν μπορεί να είναι σύγχρονη απάντηση στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Σε συνεδρίασή της η «Ανανεωτική Αριστερά» κατέληξε σε πλαίσιο θέσεων και πολιτικών επιδίκων της περιόδου, θέλοντας από τη μια να δώσει το στίγμα της λεγόμενης «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας» και από την άλλη να απαντήσει ξεκάθαρα σε όσους αναπολούν σύμβολα του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, είναι εμφανές ότι έχουν στο στόχαστρο, κυρίως τον βουλευτή και διεκδικητή της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο. Παρότι όλοι πίνουν νερό στο όνομα του ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος είναι εκείνος που μέχρι τώρα επίσημα μιλά για επαναφορά συμβόλων, λέει και ξαναλέει να «σηκώσουμε ξανά τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ παντού», φωτογραφίζεται μπροστά σε Τοπική Δημοτική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και προπαγανδίζει πρακτικά να ξανανοίξουν γραφεία του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν βρίσκει αντίθετη ούτε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ούτε τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη  που αναμένεται αργότερα να επισημοποιήσει την πρόθεσή του για διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ στο επικείμενο συνέδριο.

Ποιοι όμως αποτελούν αυτή την «συνιστώσα» που αναδύεται πιο δυναμικά στο ΚΙΝΑΛ; Είναι μέλη της Αν.Αρ. (Ανανεωτική Αριστερά) όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ιατρός Γιώργος Μπουλμπασάκος, Τάσος Δαρσινός, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας, η πανεπιστημιακός Ευγενία Μπουρνόβα, η Ισμήνη Μώρου, ο Γιώργος Σιακαντάρης, η Εφη Παγκάλου . Συνοδοιπορούν στελέχη από τον πολιτικό φορέα «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», όπως ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης (ομότιμος καθηγητής ευρωπαϊκής ενοποίησης και πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Μιχάλης Χάλαρης (Δρ. Χημικός, επί χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών), ο Θόδωρος Ν. Τσέκος ( καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, ΤΕΙ Πελοποννήσου), ο Κώστας Χλωμούδης (Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά) κ.ά. Επίσης, συμμετέχει η Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης με τον Απόστολο Πόντα (νομικός που ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Α΄Πειραιά) και τον Νίκο Ιωσήφ – μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, συσπειρώνονται στελέχη που προέρχονται από το Ποτάμι όπως ο Γιάννης Μεϊμάρογλου

Η «Ανανεωτική Αριστερά», όταν συγκροτήθηκε ως ομπρέλα κινήσεων και στελεχών, τον Μάιο του 2019 και αποφάσισε να ενταχθεί στο κίνημα Αλλαγής, προβάλλει ότι δεν προσδοκούν σε «”ανάσταση” παλαιών συμβόλων και ονομάτων», η σοσιαλδημοκρατία για αυτούς προτάσσει τη μεταρρύθμιση του παρόντος, λέει «όχι στα μεσσιανικά μελλοντικά οράματα, αλλά και όχι στην αναπαλαίωση του νέου, όχι στη νοσταλγία».

Σήμερα, στη συζήτηση περί ΠΑΣΟΚ που όλο κια πολύ ενισχύεται, θυμίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι «δεν είναι αυτό το συμβόλαιο που κάναμε» όπως λέει χαρακτηριστικά στο Documento, στέλεχος της «Ανανεωτικής Αριστεράς» .

Απορρίπτουν «τις πασαρέλες υποψηφίων» χωρίς πολιτικές –κάτι που θυμίζει και όσα λέει η Φώφη Γεννηματά- και ουσιαστικά προειδοποιούν ότι η αναζήτηση ερεισμάτων στη νοσταλγία του παλιοπασοκισμού μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσυσπείρωση, κατ΄αντίστιξη με τη μεγάλη συμμετοχή σχεδόν 210.000 πολιτών το 2017 στην ανοιχτή εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Δεν είναι χωρίς σημασία ότι δίνουν «σχήμα» στην προσέγγισή τους για την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, με προτεραιότητα τις ισχυρές δημόσιες επενδύσεις, την αναδιανομή και την προοδευτική φορολογία. Μάλιστα, δείχνουν τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την εφαρμογή των «σοσιαλδημοκρατικών προταγμάτων». Σημειώνουν ότι ιδίως μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ- αναδεικνύεται πλέον μια αντιπαράθεση μεταξύ νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών επιλογών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter