Αναπάντητη η καταγγελία για τη δωρεά των €10 εκατ. προς την Ελλάδα από τη Σαουδική Αραβία αλλά σε λογαρισμό της PwC

Αναπάντητη η καταγγελία για τη δωρεά των €10 εκατ. προς την Ελλάδα από τη Σαουδική Αραβία αλλά σε λογαρισμό της PwC

«Δεν πήραμε χρήματα στο λογαριασμό μας», απάντησε η PwC σε ερώτημα του documentonews.gr. Η PwC συμμετείχε στο σχεδιασμό του ελληνικού εμβολιαστικού προγράμματος, υπήρξε όμως κυβερνητικός σχεδιασμός να πληρωθεί γι’ αυτό από τη Σαουδική Αραβία;

Αναπάντητα παραμένουν τα σοβαρά ερωτηματικά που έχουν προκύψει σχετικά με τα «ανεξήγητα» της καταγγελίας του πρέσβη επί τιμή και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), Νίκου Βαμβουνάκη για δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, που επρόκειτο να καταβληθεί σε λογαριασμό της διεθνούς ελεγκτικολογιστικής εταιρείας Price Waterhouse Coopers.

Εν κρυπτώ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την καταγγελία του Νίκου Βαμβουνάκη την οποία συνόδεψε με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, ο φιλανθρωπικός οργανισμός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας (KSRelief/org) προέβη σε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν ανακοινώθηκε ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από το Υπουργείο Υγείας, αλλά ούτε και από τον ιστότοπο του KSRelief/org, ενώ τα χρήματα δεν θα κατέληγαν σε κάποιο λογαριασμό του Δημοσίου αλλά στην εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, που δόθηκε μάλιστα στους Σαουδάραβες από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές.

Σιωπή από την κυβέρνηση, «δεν πήραμε χρήματα» από την PwC

Επιχειρώντας να αντικρούσει τη σοβαρή αυτή καταγγελία, η κυβέρνηση υποστήριξε μέσω διαρροών ότι οι Σαουδάραβες εξέφρασαν την πρόθεση να κάνουν μια δωρεά, ωστόσο η σύμβαση ήταν υπό προετοιμασία, γι’ αυτό δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Δεν απάντησε όμως στο ερώτημα γιατί έδωσε στους σαουδάραβες αντί ενός λογαριασμού του Δημοσίου, προκειμένου να καταθέσουν τα χρήματα, το λογαριασμό της PwC.

H PwC Ελλάδας, από την πλευρά της, στο ερώτημα του Documento σχετικά με το γιατί η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το λογαριασμό της για να κατατεθεί η δωρεά των Σαουδαράβων, μας παρέπεμψε στην κυβερνητική ανακοίνωση (που πάντως, αποτελεί διαρροή και δεν απαντά στην ουσία του θέματος) και διευκρίνισε ότι η PwC δεν έχει πάρει χρήματα στον λογαριασμό της.

Ο ρόλος της PwC στο σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020 η διεθνής ελεγκτικολογιστική εταιρεία Price Waterhouse Cooper ξεκίνησε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση με σύμβαση για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Palantir, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των ασθενών από κορωνοϊό. Η σύμβαση αυτή δόθηκε με απευθείας ανάθεση και υπογράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ήδη όμως από πριν, η PWC εμφανιζόταν ως συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης, με κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό του ελληνικού εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του Δεκεμβρίου 2020, το Υγειονομικό Ινστιτούτου Ερευνών της PwC είχε αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο μεταφοράς του εμβολίου – τότε μόνο Pfizer, που απαιτούσε ψυχρή συντήρηση – στους τόπους αποθήκευσης του, ενώ ο Κυριάκος Ανδρέου, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος της PwC Ελλάδας, μετείχε στις καθημερινές συσκέψεις της ειδικής επιτροπής των Υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, που τον Δεκέμβριο 2020 έφερε σε πέρας τον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος.

Γνωστή από τα Luxleaks

H PWC είναι μια από τις Big Four, τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες που καθεμιά τους έχει ετήσια κέρδη αρκετές δεκάδες δις ευρώ. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν ακριβοπληρωμένες  υπηρεσίες σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις πάσης φύσεως, από ελεγκτικές υπηρεσίες και συμβουλές διαχείρισης έως συμβουλές νόμιμης φοροαποφυγής.

Το όνομα και οι υπηρεσίες που προσφέρει η PCW είναι ανακατεμένα σε διάφορα σκάνδαλα, εκ των οποίων το πλέον γνωστό στην Ελλάδα είναι τα Luxleaks, που αφορούσαν τη φοροαποφυγή που έκαναν πολλές πολυεθνικές εταιρείες, μέσα από μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, τις οποίες διαχειριζόταν η PwC.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter