Ανάπτυξη με πήλινα πόδια

Ανάπτυξη με πήλινα πόδια

Καμπανάκι από τη Eurobank για το εξωτερικό έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο με δεδομένη την αδύναμη παραγωγική της βάση οδηγεί σε νέες ανισορροπίες

Λίγο πριν από τις εκλογές έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αποτιμά την πορεία της ελληνικής οικονομίας επί διακυβέρνησης ΝΔ ένας φορέας που αποτελεί κατεξοχήν κομμάτι του συστήματος, η τράπεζα Eurobank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ από το 2019 ως το 2022 και της Eurostat για την πορεία των οικονομιών της ΕΕ των 27, η Eurobank φαίνεται να δικαιώνει εν μέρει το αφήγημα της ΝΔ περί ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής επί των ημερών της και την επίμονη κυβερνητική επωδό ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία με υψηλότερο ρυθμό από την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Με θετικό ρυθμό επί δέκα συνεχή τρίμηνα

Πράγματι, αναφέρει η Eurobank, η ελληνική οικονομία μετά το δεύτερο τρίμηνο 2020, κατά το οποίο σημειώθηκε μεγάλη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 13,4% λόγω του πρώτου lockdown, πέρασε σε φάση επέκτασης και είχε δέκα συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης σε τριμηνιαία βάση, επίδοση που οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,4% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, έναντι μέσου όρου 2,4% της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Συνεχίζοντας όμως η ανάλυση της τράπεζας έρχεται να δικαιώσει εξίσου την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί εκπτώχευσης της ελληνικής κοινωνίας, καθώς διαπιστώνει ότι όλη αυτή η υπεραπόδοση της οικονομίας οδήγησε στην ενίσχυση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης από το 62% της ΕΕ-27 το 2020 (όταν η Ελλάδα λόγω της μεγάλης ύφεσης κατέληξε να είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία) στο 68% το 2022 – που κατατάσσει την ελληνική οικονομία τρίτη από το τέλος, πάνω από τη Βουλγαρία που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 59% του μέσου κοινοτικού και τη Σλοβακία που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 67%.

Δικαιώνει την κριτική της αντιπολίτευσης

Σε τρίτο επίπεδο, η κατακλείδα του δελτίου της Eurobank έρχεται να δικαιώσει πέραν πάσης αμφιβολίας την κριτική της αντιπολίτευσης προς την οικονομική διακυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά τον τύπο της προωθούμενης ανάπτυξης. Διότι, όπως η τράπεζα σημειώνει, η συντελεσθείσα επί ΝΔ ανάπτυξη προκάλεσε στην τριετία 2020-22 εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών κατά 30,15%, έναντι αύξησης των εξαγωγών 8,6%, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου εξωτερικού ελλείμματος της τάξης του 9,7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της ΝΔ, λόγω της πλήρους αδιαφορίας του κυβερνώντος κόμματος ως προς το πρόβλημα της αδύναμης παραγωγικής βάσης της χώρας, «επαναφέρει τη χώρα στο πρόβλημα των εξωτερικών ανισορροπιών», σημειώνει η Eurobank – στις γνωστές αμαρτίες του παρελθόντος, θα προσθέταμε εμείς. Ετσι καταλήγει να είναι μια ανάπτυξη με πήλινα πόδια.

Διότι κανείς, ούτε βεβαίως οι συστημικοί οικονομολόγοι, δεν ξεχνά ότι ο κύριος παράγοντας που οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια ήταν το μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα. Για το εξωτερικό έλλειμμα λοιπόν η Eurobank χτυπά καμπανάκι: η ανάπτυξη δεν φτάνει από μόνη της εάν τροφοδοτεί μεγάλες ανισορροπίες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2009 η Ελλάδα είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 95,3% του μέσου κοινοτικού. Να όμως που λόγω των εξωτερικών ανισορροπιών σήμερα έχει καταλήξει να είναι τρίτη από το τέλος και μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, καταλήγει η ανάλυση της Eurobank.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter