«Αναρμόδια» δηλώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη «λίστα Πέτσα»

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο ανεξάρτητος οργανισμός Vouliwatch για τον τρόπο (μη) λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Αν και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υποτίθεται ότι ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με σκοπό να απορροφήσει τις αρμοδιότητες όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, τελικά στην πιο καραμπινάτη υπόθεση αδιαφάνειας, αυτή της λίστας Πέτσα, νίπτει τας χείρας της λέγοντας πως... δεν είναι αρμόδια για τέτοιες υποθέσεις. 

Η ιστοσελίδα είχε ζητήσει να λάβει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία ήταν ελλειπή, από τη γενική γραμματεία ενημέρωσης υπήρξε απόλυτη σιωπή. Μετά από αυτό το vouliwatch κατέθεσε διοικητική προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζητώντας το «δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία». Όμως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απάντησε μέσω γραπτής επιστολής, ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει την προσφυγή μας.

Οι νομικοί της ιστοσελίδας διαφωνούν με την «αναρμοδιότητα» και δικαίως ρωτά: Αν δεν είναι αρμόδια η ΕΑΔ, ποιο θεσμικό όργανο είναι για να εξετάζει παρόμοιες προσφυγές; Καταλύεται η προστασία των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία της διοίκησης να απαντήσει και να δώσει νόμιμα αιτούμενα στοιχεία; Ή ξαφνικά εξαναγκάζονται οι πολίτες να προσφεύγουν για τόσο απλά ζητήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση δικαστικών εξόδων;

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.