Αναρωτηθήκατε τι σημαίνει μια χειραψία;

Αναρωτηθήκατε τι σημαίνει μια χειραψία;

Φιλιά και μύτη στο μάγουλο, ανάταση του χεριού από απόσταση, χειραψία ένθερμη ή όχι…

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χαιρετισμού αλλά καθιερώθηκε η χειραψία με όλο το savoir vivre που δηλώνει κοινωνικές ισορροπίες, ιεραρχία και τάξεις.

Η γνωστή χειραψία που κάνουμε, είτε σφίγγοντας δυνατά το χέρι είτε πιο «απαλά» έρχεται από πολύ μακριά και δηλώνει κάτι συγκεκριμένο, όσο φυσικό κι αν φαίνεται σήμερα και κανείς να μην αναρωτιέται «τι σημαίνει»

Πρόκειται για ενδειξη εμπιστοσύνης που ξεκίνησε από μια ένδειξη… καχυποψίας!

Θεωρείται ότι όταν κάποιος έτεινε το δεξί του χέρι, ήθελε να δείξει ότι δεν κρατάει όπλο.

Οι Ρωμαίοι μάλιστα ήταν πιο καχύποπτοι αφού έπιαναν τον πήχη του χεριού του άλλου για να διαπιστώσουν ότι δεν είχε κρυμμένο μαχαίρι στο μανίκι του.

Αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαία κείμενα δείχνουν ότι η χειραψία γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ο Όμηρος έκανε πολλές αναφορές στα κείμενά του για τη χειραψία, ως επίδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απεικονίζεται και στην τέχνη, τις τοιχογραφίες και τα αγάλματα. Πολλές φορές απεικονιζόταν στις επιτύμβιες στήλες.

Κατά τη διάρκεια της αιματοβαμμένης ιστορίας και φτάνοντας στον Μεσαίωνα, η χειραψία παρέμεινε ως «εξακρίβωση» αν ο άλλος είχε κρυμμένα όπλα.

Τον 17ο αιώνα, πιστεύεται ότι οι Κουάκεροι υιοθέτησαν την χειραψία ως χαιρετισμό. Μέχρι το 1800 είχε καθιερωθεί σε τέτοιο βαθμό που εκδόθηκαν και εγχειρίδια για τη σωστή χειραψία.

Αν λοιπόν τώρα η χειραψία και ο τρόπος της χειραψίας δείχνει τη διάθεσή μας απέναντι στον άλλον ή και ένα μέρος της προσωπικότητάς μας, η αρχική έννοια ήταν μία και μόνη:

Είμαι άοπλος, δεν θέλω να σου κάνω κακό!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter