Ανασκόπηση 2021: Tα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε

Ανασκόπηση 2021: Tα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε

Το έτος που φεύγει σε λίγα εικοσιτετράωρα σημαδεύτηκε από αλλαγές της πολιτικής σε πολλές χώρες, επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής στις δυτικές χώρες, όλα υπό τη σκιά της πανδημίας. Αυτά είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει και που θα παραγάγουν αποτελέσματα για αρκετό καιρό ακόμα.

Ιανουάριος

4 Ιαν: Οι φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν κατάσχουν ένα πλοίο με κορεατική σημαία που κατευθυνόταν στη Φουτζάιρα των ΗΑΕ για υποτιθέμενη μόλυνση, ξεκινώντας ένα κύκλο έντασης στον Περσικό κόλπο.

Διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για τον διορισμό του πρύτανη από τον Ερντογάν.

6 Ιαν: Εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ. Η μη παραδοχή της ήττας του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 και η συνεχής υπονόμευση της εγκυρότητας των εκλογών από τον πρώην πρόεδρο οδήγησε χιλιάδες οπαδούς του να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο τη στιγμή που επικυρωνόταν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Από τη συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας τουλάχιστον προέκυψαν τουλάχιστον έξι τραυματίες και μία νεκρή. Το Twitter και το Facebook κλειδώνουν τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση σε βία μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Την ίδια μέρα, το Σουδάν γίνεται η τέταρτη χώρα που υπογράφει την ομαλοποίηση των σχέσεών του με το Ισαήλ, μετά το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ. Η κίνηση έγινε υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, που προσπαθούσε να δώσει σημεία σύγκλισης με τη νέα αμερικανική κυβέρνησης.

Στο Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν 53 διαδηλωτές εναντίον του νόμου εθνικής ασφαλείας που επιβλήθηκε από την Κίνα για να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με την αποχώρηση του κρατιδίου από την Κίνα και την καταδίκη ως τρομοκρατία οποιασδήποτε συνεργασίας με ξένες οργανώσεις προς τον σκοπό αυτό.

Η ΕΕ αποσύρει την αναγνώρισή της από τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον ενδιάμεσο προεδρο της Βενεζουέλας, ενώ αφήνει ελεύθερο κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει μόνο του ποιον αναγνωρίζει ως επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας.

16 Ιαν: Ο Άρμιν Λάσετ εκλέγεται ο νέος επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Ο εκλεκτός της Μέρκελ επικράτησε των αντιπάλων του Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ενώ διαδέχθηκε την Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ που παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος μετά το σκάνδαλο της συμπόρευσης με το ακρoδεξιό AfD για την ανάδειξη του πρωθυπουργού του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας.

17 Ιαν: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι συλλαμβάνεται με το που πατάει το πόδι του στην Ρωσία. Επέστρεψε στην χώρα μετά από πολύμηνη θεραπεία από δηλητηρίαση που υπέστη από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

19 Ιαν: Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ουιγούρων από την Κίνα.

20 Ιαν: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Κάμαλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που ορκίζεται αντιπρόεδρος.

26 Ιαν: Ο ιταλός πρωθυπουργός παραιτείται εν μέσω πολιτικής κρίσης για την διαχείριση της πανδημίας.

27 Ιαν: Η μετοχή της εταιρείας πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop αυξάνεται θεαματικά μέσα σε μια εβδομάδα μετά από το σορτάρισμα που έκαναν χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Reddit, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεπεράσει τα $500 πριν αρχίσει να πέφτει.

Φεβρουάριος

1 Φεβ: Η Μυανμάρ πέφτει στα χέρια της στρατιωτικής χούντας, που συλλαμβάνει τους πολιτικούς ηγέτες και εξαπολύει ένα κύμα βίας που θα κοστίσει στη χώρα χιλιάδες νεκρούς.

2 Φεβ: Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος ανακοινώνει ότι θα αποσυρθεί από CEO της Amazon. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα καλεί τον Μάριο Ντράγκι να προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση.

5 Φεβ: Η γερουσία των ΗΠΑ περνά το νομοσχέδιο για δαπάνες ύψους $1,9 τρις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

10 Φεβ: Ξεκινούν τα πολυήμερα black out στο Τέξας, που προκλήθηκαν από τις πολικές θερμοκρασίες σε μια σειρά από ιδιωτικοποιημένες εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

13 Φεβ: Ορκίζεται η κυβέρνηση Ντράγκι.

14 Φεβ: Περιφερειακές εκλογές στην Καταλωνία. Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κερδίζουν τις περισσότερες έδρες.

18 Φεβ: Το διαστημικό όχημα Perseverance προσεδαφίζεται επιτυχώς στον πλανήτη Άρη.

19 Φεβ: Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοινώνει ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ θα χάσουν τα βασιλικά τους προνόμια.

20 Φεβ: Διαδηλώσεις στην Βαρκελώνη για την σύλληψη του μουσικού Πάμπλο Χασέλ στις 16 του μήνα. Συνελήφθη για τους στίχους που προέτρεπαν σε βία κατά του στέμματος.

22 Φεβ: Η καναδική Βουλή των Κοινοτήτων περνά ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ουιγούρων. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ και οι περισσότεροι υπουργοί δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Στις 25 φεβρουαρίου θα ακολουθήσει η ολλανδική Βουλή.

Μάρτιος

1 Μαρ: Ο πρώην γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκιση για διαφθορά αφού προσπάθησε να δελεάσει δικαστικό με θέση σε αντάλλαγμα πληροφοριών για έρευνα σχετικά με το κόμμα του.

8 Μαρ: Το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο απαλλάσσει τον Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από τις κατηγορίες για διαφθορά στην υπόθεση «Πλυντήριο αυτοκινήτων».

11 Μαρ: Ο Τζο Μπάιντεν υπογράφει το σχέδιο δαπανών $1,9 τρις.

13 Μαρ: Ο αστυνομικός Γουέιν Κάουζενς κατηγορείται για την απαγωγή, βιασμό και δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ, που αγνοούνταν από τις 3 και βρέθηκε νεκρή στις 10 του μήνα. Συλλαμβάνεται η προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Ανιές που ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα εναντίον του Έβο Μοράλες.

17 Μαρ: Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη με τον Τζορτζ Στεφανόπουλος, απειλεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι θα «πληρώσει» την προσπάθεια εμπλοκής του στις εκλογές του 2020, ενώ ανέφερε ότι «δεν έχει ψυχή» και ότι είναι ένας «φονιάς». Εκλογές στην Ολλανδία, με νίκη του κόμματος του Μαρκ Ρούτε. Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της κυβέρνησης θα κρατήσουν μέχρι το Δεκέμβριο, οι πιο μακροχρόνιες στην ιστορία της χώρας.

23 Μαρ: Εκλογές στο Ισραήλ. Οι πολίτες πηγαίνουν στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Το πολιτικό μέλλον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου μοιάζει χλωμό καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες διαφθοράς σε μια σειρά από δίκες.Το φορτηγό πλοίο Ever Given προσαράζει στο κανάλι του Σουέζ προκαλώντας έμφραγμα στην παγκόσμια οικονομία, αφού το μποτιλιάρισμα που προκάλεσε αποτελείτο από πάνω από 400 πλοία.

Ξεκινούν οι ταραχές στο Κάμπο Ντελγκάδο στην Μοζαμβίκη, όπου μαχητές που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος επιτίθενται και καταλαμβάνουν την πόλη Πάλμα, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουν ισλαμική επαρχία.

29 Μαρ: Ξεκινά η δίκη του δολοφόνου του Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Σόβιν.

30 Μαρ: Ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία από φιλοβρετανούς πολίτες που πιστεύουν ότι το σύνορο με την Βρετανία στην Ιρλανδική Θάλασσα πηγαίνει την χώρα πιο κοντά στην ένωση με την Ιρλανδία.

Απρίλιος

5 Απρ: Η τουρκική κυβέρνηση συλλαμβάνει τουλάχιστον δέκα ναυάρχους υπό την υποψία ότι συνωμοτούν για πραξικόπημα, μετά από επιστολή 104 απόστρατων ναυάρχων που αντιτίθεντο στο Κανάλι της Ιστανμπούλ.

7 Απρ: Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών G20 αποφασίζουν να συνεχιστεί το μορατόριουμ πληρωμών χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών μέχρι το Δεκέμβριο του έτους.

9 Απρ: Πεθαίνει σε ηλικία 99 ετών ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισσάβετ. Δολοφονείται ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

11 Απρ: Blackout στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό Νατάνζ στο Ιράν. Αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι στην ενέργεια εμπλέκεται η Μοσάντ. Εκλογές στο Περού, όπου στο δεύτερο γύρο θα κερδίσει τελικά ο αριστερός Πέδρο Καστίγιο απέναντι την κόρη του δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, Κέικο.

8 Απρ: Έξι μεγάλες ομάδες της Αγγλίας μαζί με μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα πρωτάθλημα για τους καλύτερους, τη Super League, προκαλώντας αντιδράσεις από τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και παράγοντες του ποδοσφαίρου.

19 Απρ: Το αεροσκάφος Ingenuity στον Άρη κάνει την πρώτη επιτυχημένη πτήση ελικοφόρου σε άλλο πλανήτη.

20 Απρ: Ο Ντέρεκ Σόβιν λαμβάνει την ετυμηγορία από το δικαστήριο: ένοχος για όλες τις κατηγορίες σχετικά με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

22 Απρ: Η Βουλή των Κοινοτήτων περνά μια μη δεσμευτική απόφαση ότι ο εγκλεισμός των Ουιγούρων σε στρατόπεδα είναι πράξη γενοκτονίας.

23 Απρ: Τουλάχιστον 120 άνθρωποι τραυματίζονται στην Ιερουσαλήμ σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και υπερεθνικιστών Ισραηλινών. Το περιστατικό είναι το έναυσμα εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού. Η σύγκρουση θα τελειώσει τυπικά στις 21 Μαΐου, με τουλάχιστον 256 θανάτους παλαιστινίων απολογισμό.

24 Απρ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την γενοκτονία των Αρμενίων.

28 Απρ: Διαδηλώσεις στην Κολομβία για την διαφθορά και την ακρίβεια στη χώρα. Κέντρο των διαμαρτυριών η πόλη Κάλι, όπου οι ιθαγενείς είναι το κυρίαρχο πληθυσμιακό στοιχείο.

Μάιος

1 Μαϊ: Ξεκινά η επίθεση των Ταλιμπάν με σκοπό την επανακατάληψη εδαφών του Αφγανιστάν, μετά από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

4 Μαϊ: Η Ισαμπέλ Αγιούσο, ανερχόμενο αστέρι του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος, κερδίζει την περιφέρεια της Μαδρίτης στις τοπικές εκλογές.

6 Μαϊ: Εκλογές στην Σκωτία και την Ουαλία: η Νίκολα Στέρτζον κερδίζει άλλη μια θητεία και υπόσχεται δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ενώ στην Ουαλία επικρατεί το Εργατικό κόμμα για έκτη συνεχόμενη φορά. Επίσης, οι εκλογές στο Χαρτλπουλ, προπύργιο των Εργατικών, επικρατεί για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής η υποψήφια των Συντηρητικών Τζιλ Μόρτιμερ.

17 Μαϊ: Η Ιρασί Χάσλερ γίνεται η πρώτη κομουνίστρια και η νεότερη δήμαρχος της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγκο ενώ στις εκλογές για την Συντακτική Συνέλευση οι αριστερές δυνάμεις μεταξύ του Ευρέως Μετώπου και του Κομουνιστικού κόμματος γίνονται η δεύτερη πολιτική δύναμη.

18 Μαϊ: Η Ισπανία εμπλέκει το στρατό στην Θέουτα, στα σύνορα με το Μαρόκο, καθώς εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

19 Μαϊ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρει τις κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2.

21 Μαϊ: Σχηματίζεται κυβέρνηση στην Καταλωνία, με τον Πέρε Αραγονές να γίνεται ο 132ος πρόεδρος. Υπόσχεται να ξεκινήσει τις συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση για την ανεξαρτησία.

23 Μαϊ: Η πτήση 4978 της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους αναγκάζεται να κάνει στάση στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί από τις λευκορωσικές αρχές ο Ραμάν Πρατασέβιτς, ακτιβιστής και δημοσιογράφος που επέκρινε το Λουκασένκα. • Η πτώση ενός τελεφερίκ στο Πιεμόντε της Ιταλίας οδηγεί 14 ανθρώπους στο θάνατο, εκτός από τον εξάχρονο Εϊτάν, που σώθηκε από θαύμα.

24 Μαϊ: Ο Γκιγέρμο Λάσσο τραπεζίτης ορκίζεται ως ο 47ος πρόεδρος του Ισημερινού, κερδίζοντας τον Αντρές Αραούς, εκλεκτό του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα. Πραξικόπημα στο Μάλι.

28 Μαϊ: Η Γερμανία αναγνωρίζει την γενοκτονία στην Ναμίμπια, υποσχόμενη αποζημιώσεις €1,1 δις.

Ιούνιος

2 Ιουν: Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας με 8 κόμματα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και ενός αραβικού κόμματος. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δε θα είναι στο τιμόνι της χώρας.

8 Ιουν: Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica δημοσιεύει εκτενή ανάλυση με τις φορολογικές δηλώσεις των 25 πιο πλούσιων ατόμων στις ΗΠΑ. Αποκαλύπτεται ότι πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους παρά τις τεράστιες περιουσίες τους.

9 Ιουν: Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που δέχεται το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής.

15 Ιουν: Η ουγγρική Βουλή περνάει ένα νόμο που απαγορεύει περιεχόμενο που προωθεί τις σχέσεις ανάμεσα σε ομόφυλα άτομα και τον επαναπροσδιορισμό φύλου σε άτομα κάτω των 18 ετών.

18 Ιουν: Η Βουλή του Μαυροβουνίου περνάει ψήφισμα που καταδικάζει την γενοκτονία στην Βοσνία, απαγορεύει την άρνησή της και καθιερώνει ημέρα μνήμης για τα θύματα της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. • Ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραΐσί κερδίζει τις εκλογές στο Ιράν.

23 Ιουν: Παίρνουν χάρη οι εννέα καταλανοί πολιτικοί που ήταν υπό κράτηση για το δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

24 Ιουν: 751 ανώνυμοι τάφοι παιδιών ιθαγενών ανακαλύφθηκαν στο Σασκάτσουαν του Καναδά, που πήγαιναν σε σχολεία αναμόρφωσης. Είχε προηγηθεί άλλη μια ανακάλυψη παρόμοιου κοιμητηρίου με 215 τάφους παιδιών στην Βρετανική Κολομβία.

29 Ιουν: Γερμανικά και ιταλικά συμμαχικά νατοϊκά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν. • Περισσότεροι από 130 άνθρωποι πεθαίνουν από το κύμα καύσωνα στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά, όπου καταγράφεται η θερμοκρασία ρεκόρ 49,5 °C.

Ιούλιος

2 Ιουλ: Η Λιθουανία κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω μιας μεγάλης αύξησης της εισροής παράτυπων μεταναστών από την Λευκορωσία. Κατηγορεί τον Λουκασένκα ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

4 Ιουλ: Η Ελίσα Λονκόν, ιθαγενής Μαπούτσε εκλέγεται πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης στην Χιλή, που ξεκινά τις εργασίες της.

6 Ιουλ: Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι το 90% των στρατευμάτων των ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν.

7 Ιουλ: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, βυθίζοντας την μικρή και πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής σε νέα κρίση. • Ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο απειλεί να «πλημμυρίσει» την ΕΕ με μετανάστες.

9 Ιουλ: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει ότι θα μειώσει την παρουσία στρατευμάτων στο Σαχέλ μεταξύ 2.500 και 3.000 μακροπρόθεσμα, και επίσης θα κλείσει τις βάσεις στο Τιμπουκτού , Τεσαλίτ και Κιντάλ στο βόρειο Μάλι.

12-15 Ιουλ: Σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλούν πρωτοφανείς πλημμύρες στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 256 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία πλήττονται περισσότερο.

18 Ιουλ: Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταλήγουν σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, τερματίζοντας τις διαφωνίες που προκάλεσαν τις τιμές να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

20 Ιουλ: Πλημμύρες στη Χενάν της Κίνας προκαλούν το θάνατο τουλάχιστον 302 ανθρώπων.

21 Ιουλ: Η φωτιά στο Όρεγκον φτάνει τα 400.000 εκτάρια (4 εκατομμύρια στρέμματα).

25 Ιουλ: Η φωτιά Ντίξι κατακαίει την Καλιφόρνια

Αύγουστος

9 Αυγ: Βίαια επεισόδια στο Λίβανο εξ αιτίας των ελλείψεων σε καύσιμα αφήνει τρεις πολίτες νεκρούς.

14 Αυγ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν στέλνει 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να διευκολύνει την αποχώρηση του διπλωματικού προσωπικού, ενώ οι Ταλιμπάν επελαύνουν στις επαρχίες της χώρας.

21 Αυγ: Επτά άνθρωποι ποδοπατούνται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

23 Αυγ: Η Πολωνία ανακοινώνει την πρόθεσή της να χτίσει ένα τείχος στα σύνορά της με την Λευκορωσία για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.

30 Αυγ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν, βάζοντας τέλος στην εικοσάχρονη εκστρατεία τους στη χώρα.

Σεπτέμβριος

2 Σεπ: Η Πολωνία κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, αφού πάνω από 3,500 μετανάστες έχουν προσπαθήσει να περάσουν τα σύνορα.

5 Σεπ: Πραξικόπημα στη Γουινέα. Ο στρατός καθαιρεί τον πρόεδρο Άλφα Κοντέ που είχε αλλάξει το Σύνταγμα για να μπορέσει να κερδίσει και τρίτη θητεία στο τιμόνι της χώρας, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις στο λαό της χώρας.

15 Σεπ: Ανακοινώνεται η συμμαχία AUKUS, μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού.

16 Σεπ: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τις δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας για βιασμούς και δολοφονίες προσφύγων στη βόρεια Αιθιοπία, καθώς και για λεηλασίες.

19 Σεπ: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη νήσο Πάλμα, στο σύμπλεγμα των Καναρίων νήσων της Ισπανίας.

23 Σεπ: Η Evergrande, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας, αθετεί την πληρωμή 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων και αυξάνει την πιθανότητα χρεοκοπίας.

26 Σεπ: Εκλογές στη Γερμανία. Νικητής το SPD, μεγάλος χαμένος το CDU. Η Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια αποχαιρετά την ενεργό πολιτική.

Οκτώβριος

3 Οκτ: Η έκθεση Σοβέ στην Γαλλία αποκαλύπτει ότι από το 1950 καθολικοί ιερείς είχαν διαπράξει πάνω από 300.000 σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών.

6 Οκτ: Οι αρχές κάνουν έφοδο στα γραφεία του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, που κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίων πόρων. Τρεις μέρες αργότερα θα παραιτηθεί, ενώ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί εντελώς από την πολιτική.

8-9 Οκτ: Εκλογές στην Τσεχία. Το μέτωπο SPOLU θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, διώχνοντας από την εξουσία τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις.

11 Οκτ: Η δίκη για τη δολοφονία του πρώην ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο Τομά Σανκαρά, γνωστού ως «Αφρικανός Τσε Γκεβάρα», ξεκινά στην Ουαγκαντούγκου εναντίον 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος θα δικαστεί ερήμην.

12 Οκτ: Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει ένα πρόγραμμα €30 δις για να επαναβιομηχανοποιήσει την Γαλλία. Ανάμεσα στις άλλες επενδύσεις, ανακοίνωσε την ανανέωση του πυρηνικού δικτύου παραγωγής ενέργειας.

14 Οκτ: Έξι άτομα σκοτώνονται σε διαδηλώσεις στη Βηρυτό του Λιβάνου, μετά από πυροβολισμούς ανάμεσα σε θρησκευτικές ομάδες.

15 Οκτ: Δολοφονείται ο άγγλος βουλευτής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Έιμες, σε συγκέντρωση στην περιφέρειά του.

31 Οκτ: Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτείται από πρωθυπουργός μετά από την συντριπτική ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές.

Νοέμβριος

3 Νοεμ: Έξι ακόμα πάροχοι φυσικού αέριου πτωχεύουν στην Βρετανία, εν μέσω εκρηκτικής ανόδου της τιμής του αερίου. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να μην μείνουν οι πολίτες χωρίς θέρμανση το χειμώνα.

7 Νοεμ: Εκλογές στη Νικαράγουα. Ο Ντανιέλ Ορτέγα, αφού είχε φυλακίσει όλους τους σοβαρούς ανταγωνιστές του κερδίζει μια τέταρτη θητεία στο προεδρικό αξίωμα.

20 Νοε: Η 26η Σύνοδος για το κλίμα λαμβάνει χώρα στη Γλασκώβη, με την παρουσία τον λόμπι των «βρώμικων» βιομηχανιών να είναι παραπάνω από αισθητή.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδία μετά την παραίτηση του Στέφαν Λεβέν.

12 Νοε: Η αμερικανίδα τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίαρς απελευθερώνεται από την 13χρονη εποπτεία υπό τον πατέρα της.

14 Νοε: Εκλογές στη Βουλγαρία. Το κόμμα των Κίριλ Πετκόφ και Άσεν Βασίλεφ κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση που δεν περιέχει τον Μπόικο Μπορίσοφ μετά από σχεδόν 14 χρόνια.

15 Νοε: Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράφει το νόμο $1,2 τρις για τις υποδομές και τις θέσεις εργασίας.

19 Νοε: Ο Κάιλ Ρίτενχαους, που σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλον έναν με το τυφέκιό του στις ταραχές της Κενόσα του Ουισκόνσιν τον Αύγουστο του 2020, βρίσκεται αθώος για όλες τις κατηγορίες.

24 Νοε: Φουσκωτό με μετανάστες βυθίζεται στη Μάγχη παρασέρνοντας στο θάνατο 27 ανθρώπους.

25 Νοε: Η Τουρκία και τα ΗΑΕ υπογράφουν συμφωνίες επενδύσεων ύψους $10 δις για την ενίσχυση των τομέων ενέργειας και υγείας της Τουρκίας.

27 Νοε: Η Γαλλία λέει ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει για μεγαλύτερη αυτονομία στη Γουαδελούπη εάν «είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν εκεί». Το αρχιπέλαγος της Καραϊβικής βίωσε βίαιες διαδηλώσεις και αξιωματούχοι έθεσαν το ζήτημα της αυτονομίας στη Γαλλία.

28 Νοε: Εκλογές στην Ονδούρα. Η αριστερή Σιομάρα Κάστρο γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Δεκέμβριος

8 Δεκ: Ο Όλαφ Σολτς αναδεικνύεται ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας.

10 Δεκ: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποδέχεται την προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης για έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δικαστής ανέφερε ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για την απόφασή του. Ωστόσο, η έκδοση δεν θα πραγματοποιηθεί αμέσως καθώς ο Ασάνζ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ αφήνουν 90 νεκρούς και 126 τραυματίες.

12 Δεκ: Οι πολίτες στη Νέα Καληδονία ψηφίζουν κατά της ανεξαρτησίας και επιλέγουν να παραμείνουν μέρος της Γαλλίας. Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας μποϊκόταραν το δημοψήφισμα για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη χρόνου για προεκλογική εκστρατεία.

17 Δεκ: Η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και να μην δεχτεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

19 Δεκ: Οι Χιλιανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους στον δεύτερο γύρο μεταξύ του αριστερού Γκάμπριελ Μπόριτς και του δεξιού υποψηφίου Χοσέ Αντόνιο Καστ. Ο Μπόριτς γίνεται ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Χιλής.

25 Δεκ: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύεται με επιτυχία χρησιμοποιώντας τον πύραυλο Ariane 5 από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας.

27 Δεκ: Πλημμύρες στην πολιτεία Μπάια της βορειοανατολικής Βραζιλίας σκοτώνουν 18 ανθρώπους.

28 Δεκ: Ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι επιβεβαιώνεται ως υποψήφιος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter