Αναστασία Βάτσικα: Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της – Παραμένει χωρίς διαβατήριο

Αναστασία Βάτσικα: Το ΣτΕ  απέρριψε την προσφυγή της – Παραμένει χωρίς διαβατήριο

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή με την οποία η κ. Βάτσικα ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η αφαίρεση του διαβατηρίου της καθώς δεν της έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Όπως τόνιζε η ίδια στην προσφυγή της , το γεγονός της αφαίρεσης του διαβατηρίου της δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματός της που είναι η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ επισημαίνεται , ότι :

-Η αφαίρεση του διαβατηρίου μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης, ανεξαρτήτως από το εάν υπάρχει απαγόρευση εξόδου από την χώρα από δικαστική αρχή, δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την ανάγκη αποτροπής κινδύνου διαφυγής σε τρίτες χώρες (μη μέλη της Ε.Ε.) των προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ιδιαιτέρως σοβαρής ποινικής κολάσιμης πράξης.

– Αποβλέπει στην εξασφάλιση της αυτοπρόσωπης παρουσίας του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη, αλλά και στην εξασφάλιση ότι «θα υποβληθεί στην εκτέλεση της ποινικής απόφασης».

– Η αφαίρεση του διαβατηρίου δεν επέχει κρίση επί της ενοχής κατά του προσώπου του οποίου έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη και συνεπώς δεν ανατρέπει το τεκμήριο της αθωότητας για το ποινικό αδίκημα για το οποίο διώκεται.

-Δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, γιατί ως μέτρο δεν υπερβαίνει το αναγκαίο, όταν μάλιστα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχει η δυνατότητα να της επιστραφεί προσωρινά το διαβατήριο σε περίπτωση λόγων υγείας του ίδιου του κατηγορούμενου ή συγγενών του εξ΄ αίματος και εξ αγχιστείας όταν είναι αναγκαία η μετάβασή του στην αλλοδαπή

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter