Αναστασιάδης: Δεν θέλω “πρόοδο” στο Κυπριακό, αλλά λύση του

Αναστασιάδης: Δεν θέλω “πρόοδο” στο Κυπριακό, αλλά λύση του

Συνολική συμφωνία για το θέμα της Κύπρου, και μάλιστα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου, βλέπει ο πρόεδρός της 

«Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές (Φεβρουάριος 2018) για να επιτευχθεί συνολική συμφωνία», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σε κοινή συνέντευξη δημοσιογράφων της ελληνοκυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» και της τουρκοκυπριακής «Yeni Duzen». 

Στη συνέντευξη, της οποίας το πρώτο μέρος δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε την πρότασή του για τη μεθοδολογία, προκειμένου να έχει θετικό αποτέλεσμα η νέα διάσκεψη.

Ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο δεν είναι μόνο η καταγραφή προόδου, αλλά η κατάληξη.

Ο κ.  Αναστασιάδης αντέκρουσε τις επικρίσεις ότι «θέτει τις προεδρικές εκλογές πάνω από τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση, κατά πόσο η πρότασή του είναι προς διαπραγμάτευση ή είναι «κόκκινη γραμμή» να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν προχωρήσει η διάσκεψη στα άλλα α θέματα, απάντησε: « Η απολυτότητα δεν νομίζω να επιτρέπει τη διαπραγμάτευση. Όμως στα θέματα ουσίας όσον αφορά την πρόταση θεωρώ ότι είναι απόλυτα συνεπής με τα όσα είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί, που σύμφωνη βρήκε και την Τουρκία και την Ελλάδα και τη Βρετανία. Συνεπώς, η ουσία είναι που έχει σημασία και όχι να κρίνονται κόκκινες ή πράσινες οι θέσεις».

Εξάλλου , σε ερώτηση τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, γιατί τίθεται ως προϋπόθεση να αρχίσει η νέα διάσκεψη με το θέμα ασφάλεια – εγγυήσεις , ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν τίθεται καμία προϋπόθεση. Αυτό το οποίο εισηγούμαι, είναι αυτό το οποίο συμφωνήσαμε». Και εξήγησε: «Την 1η του Δεκέμβρη, στο δείπνο μετά το αδιέξοδο του Μοντ Πελεράν, είμαι εγώ που έκανα τη μεγάλη κίνηση για να μην υπάρξει αδιέξοδο, αποδεχόμενος να πάω στη Γενεύη και, αφού κατατεθούν χάρτες και προηγηθεί ένα τριήμερο διαβουλεύσεων για τα τέσσερα κεφάλαια και πάλι και αφού συμφωνήσουμε στα κριτήρια που θα διέπουν τη ρύθμιση του εδαφικού, θα κατατίθεντο στις 11 του μηνός οι χάρτες και στις 12 Ιανουαρίου θα συνήρχετο η πολυμερής διάσκεψη στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ για θέματα εγγυήσεων.

Ανέφερε ως παράδειγμα το εδαφικό , στο οποίο , μετά την κατάθεση χαρτών «βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας και συνεπώς, αν πράγματι όλοι θέλουμε τη λύση, το μόνο που δεν συζητήθηκε διεξοδικά για να υπάρχει μια αντίληψη του πού οδηγούμαστε, που είναι και ουσιώδες, είναι το θέμα ασφάλειας, εγγυήσεων και των στρατευμάτων που βρίσκονται στην Κύπρο». Συνεπώς, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης η πρότασή του «δεν αποσκοπεί απλώς σε πρόοδο, αλλά, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης σε μια σειρά θεμάτων που θα μας επιτρέψει επιτέλους να διαπιστώσουμε κατά πόσο υπάρχει πραγματική βούληση, να καταλήξουμε σε μια διαρκή σύνοδο που να οδηγεί σε συνολική λύση του». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter