Αναστασιάδης: Επανάληψη συνομιλιών για Κυπριακό μετά τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς

Αναστασιάδης: Επανάληψη συνομιλιών για Κυπριακό μετά τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς

Τη σαφή θέση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να επαναληφθούν αμέσως, αφού προηγηθεί η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, θα τονίσει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Λουτ, στη συνάντηση τους το απόγευμα.

Αυτό δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι την ίδια θέση διατύπωσε και ο ίδιος προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

Πρόσθεσε ότι η όποια διαφορετική προσέγγιση «σημαίνει έλλειψη πολιτικής βούλησης, κάτι που η Λευκωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί».

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυρία Λουτ θα έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να αναφέρει στον πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με το περιεχόμενο των όρων αναφοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να συναντηθεί με την κυρία Λουτ και αύριο, προσθέτοντας ότι «ευχή, προσδοκία και μοναδικός στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς».

Σε ερώτηση, αν η απεσταλμένη η κ. Λουτ θα μεταφέρει κάποιο κείμενο, απάντησε ότι «θα μεταφέρει συγκεκριμένες απόψεις και προσεγγίσεις των άλλων ενδιαφερόμενων μερών».

Εξάλλου, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του συζήτησε για την έναρξη των συνομιλιών, τη μορφή λύσης του Κυπριακού, τα ευρωτουρκικά και τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Πρόσθεσε ότι του μετέφερε την ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς μας ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να υπάρξει λύση εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Δεν ξεφεύγουμε από αυτό το πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δύο πλευρές έφθασαν πολύ κοντά στην επίλυση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά», δήλωσε.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει λύσεις στις διαφωνίες, που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η κ. Λουτ, πριν από την συνάντηση της με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter