Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού συμφέρει και την Τουρκία

Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού συμφέρει και την Τουρκία

Πηγή των δεινών της Κύπρου η Συνθήκη Εγγυήσεως, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να αντιληφθεί ότι η λύση του προβλήματος είναι και προς το δικό της συμφέρον.

Μιλώντας σε συνέδριο της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, ΝΕΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως όραμά του είναι οι πολίτες του τόπου να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και όχι σύγκρουσης, μέσα σε ένα κράτος απαλλαγμένο από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τον παράνομο κατοχικό στρατό.

«Αυτό θα γίνει κατορθωτό εάν και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία συνειδητοποιήσουν πως έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες του κράτους να ζήσουν ανεξάρτητοι εντός ενός κράτους που θα χαρακτηρίζεται από ομαλότητα» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως τα προβλήματα στην Κύπρο έχουν την πηγή τους στη Συνθήκη Εγγυήσεως.

«Διότι καμιά εγγυήτρια χώρα δεν παρέλειπε να παρεμβαίνει. Μετά το 1974 η Ελλάδα, επιτέλους, αντιλήφθηκε και σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά η Τουρκία επιμένει μέχρι και σήμερα, εκτός από την κατοχή της μισής πατρίδας, να θέλει να ελέγχει όλο το κράτος» πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας πως υπάρχουν τάσεις αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και πτωτικές τάσεις στην ανεργία, η οποία, ήδη, μειώθηκε στο 10,8%.

Το ΔΗΣΥ για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη

«Καλό νέο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, την επικείμενη εξαγγελία του Νίκου Αναστασιάδη για επαναδιεκδίκηση της κυπριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος ΝΕΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια και πρόσθεσε πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, με τις θυσίες του λαού και την υπεύθυνη στάση της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, κατόρθωσε να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2013.

«Αυτό δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε, αλλά και δεν είναι αρκετό, γιατί έχουμε υψηλά οράματα για τον τόπο μας και θα εντείνουμε τις προσπάθειες για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και επανένωση της πατρίδας», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι το Κυπριακό διέρχεται περίοδο πλήρους στασιμότητας, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θέση τόσο του Κυπρίου Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του ΔΗΣΥ είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των παραμέτρων του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΚΕΛ: Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα

Είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να εργαστεί συλλογικά για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για λύση του Κυπριακού και να καταστήσει ανέφικτους τους στόχους της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα, ανέφερε, σε ομιλία του σήμερα, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας σε κηδεία μέχρι πρότινος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, ο κ. Κυπριανού σημείωσε, επίσης, ότι χρειάζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, να αναλάβει πρωτοβουλίες, με ξεκάθαρες θέσεις προς τη διεθνή αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Το μέλλον του τόπου πρέπει να τεθεί πάνω από τα μικροκομματικά συμφέροντα και τις προεκλογικές σκοπιμότητες» τόνισε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter