«Ανάστατη» η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών από τη συμφωνία Μέρκελ – SPD

«Ανάστατη» η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών από τη συμφωνία Μέρκελ – SPD

Η νεολαία της συντηρητικής ένωσης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε σήμερα την ανανέωση της ένωσης και την προετοιμασία ενός διαδόχου, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας συνασπισμού που συγκέντρωσε πολλές επικρίσεις.

Πιεζόμενη να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες πολιτικού αδιεξόδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Μέρκελ έκανε μεγάλες παραχωρήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και αναστάτωσε πολλούς στο κόμμα της συμφωνώντας να τους παραδώσει το ισχυρό υπουργείο Οικονομικών.

Η καγκελάριος, που για χρόνια έμοιαζε να είναι αδιαπέραστη στην κριτική ακόμη και από το ίδιο το κόμμα της, είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα παραπόνων μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Τετάρτη που άφησε το κόμμα της με έξι υπουργεία – τον ίδιο αριθμό με το SPD, οι επιδόσεις του οποίου στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν σαφώς χειρότερες.

Η δυσαρέσκεια είναι τόσο βαθιά ώστε οι συνάδελφοί της στο κόμμα έχουν αρχίσει να συζητούν ακόμη και για το ποιος θα μπορούσε εντέλει να την αντικαταστήσει. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή καθώς η Μέρκελ δεν είχε αντιμετωπίσει προηγουμένως κάποια αξιόπιστη πρόκληση στα 12 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στα ηνία της Γερμανίας.

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν υπονοήσει πως μια αναθεώρηση στο μέσο της κυβερνητικής θητείας θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στη Μέρκελ να αποχωρήσει με χάρη.

Ο Πάουλ Τσίμιακ (φωτογραφία-αριστερά), ηγέτης της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) που συναποτελούν τη συντηρητική ένωση της Μέρκελ, δήλωσε πως το κόμμα πρέπει να σκεφθεί ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ, που ετοιμάζεται τώρα να ξεκινήσει μια τέταρτη θητεία.

Αν η CDU δεν κινηθεί προς τα εμπρός με μια ανανέωση που θα φέρει νέα πρόσωπα και θα αυξήσει την ποικιλομορφία «η διάθεση θα συνεχίσει να είναι πολύ, πολύ κακή», δήλωσε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Θέλουμε νεότερους ανθρώπους, νεότερους πολιτικούς για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του κόμματος», είπε. «Δεν μας μένει πολύς χρόνος ακόμα.»

Με περίπου 115.000 μέλη, η νεολαία του κόμματος, που υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση νέων στην Ευρώπη, ασκεί επιρροή στο κόμμα.

Ο Τσίμιακ είπε πως η Μέρκελ πρέπει να καταστήσει σαφές μέχρι το συνέδριο του CDU στις 26 Φεβρουαρίου πώς θα μοιάζει μελλοντικά η στελέχωση της κυβέρνησης και του κόμματος.

«Η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη μεταξύ των απλών μελών της CDU», είπε. Πολλά μέλη της CDU πιστεύουν ότι δεν έγινε σωστή διαπραγμάτευση, είπε.

Ο Φρίντριχ Μέρτς, επί χρόνια αντίπαλος της Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα Bild πως η CDU θα υπονομεύσει τον εαυτό της αν αποδεχθεί την «ταπείνωση» που ήρθε με την κατανομή των υπουργείων.

Και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ένας ειδικός του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως ο τρόπος με τον οποίο κατανεμήθηκαν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια δείχνει πως η CDU θα είναι δομικά εξασθενημένη και θα έχει λιγότερη επιρροή στη μελλοντική κυβέρνηση.

Τα 464.000 μέλη του SPD έχουν ακόμη το δικαίωμα να προβάλουν βέτο στον «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της Μέρκελ: το αποτέλεσμα της ταχυδρομικής ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου. Πολλά απλά μέλη του SPD είναι αντίθετα με τον συνασπισμό ιδιαίτερα αφότου το κόμμα τους κατέγραψε τα χειρότερα μεταπολεμικά ποσοστά του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Κέβιν Κιούνερτ, αρχηγός της νεολαίας του SPD, ταξιδεύει σε όλη τη χώρα καλώντας τα μέλη να ψηφίσουν «όχι».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον οποίο αναμένεται να διαδεχθεί ο ηγέτης του κόμματος Μάρτιν Σουλτς αν σχηματιστεί ο συνασπισμός, περιλαμβάνεται επίσης στους δυσαρεστημένους: κάνει λόγο για «έλλειψη σεβασμού» στο έργο του ως υπουργού Εξωτερικών και ακύρωσε μια σειρά επίσημων συναντήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter