Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Εκβιάζει η ROCHE

Ανάστατοι οι καρκινοπαθείς από την απόσυρση αντικαρκινικού φαρμάκου - «Να βρεθεί άμεσα λύση»

«Η απόσυρση φαρμάκου της θετικής λίστας από τη ROCHE, είναι σαφώς μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας, η οποία φοβούμαστε ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Ζητά δε από το υπουργείο Υγείας και την εταιρεία, την άμεση εξεύρεση λύσης «για την, χωρίς καμία καθυστέρηση, συνέχιση χορήγησης της θεραπείας όχι μόνον στους ασθενείς που τη λαμβάνουν ήδη, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική απαίτηση, αλλά και σε όσους ασθενείς της συγκεκριμένης κατηγορίας τη χρειασθούν, δεδομένου ότι για τους ασθενείς αυτούς δεν υπάρχει χρόνος ούτε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας».

Όπως αναφέρει, δυστυχώς, δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασθενών που θίγονται από την απόφαση, διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες μέλη της ΕΕ που στερείται πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, εκτιμά όμως ότι είναι περίπου 50 ασθενείς.

Η ΕΛΛΟΚ, με «ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία» παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν, οι ασθενείς με καρκίνο να είναι «όμηροι σε διελκυνστίνδα της βιομηχανίας και της πολιτείας».

Την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε "απαράδεκτη και εκβιαστική" την απόσυρση του COTELLIC, ενός ειδικού φαρμάκου για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, από την θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, προαναγγέλλοντας "πολιτικές πρωτοβουλίες" για "να μην υλοποιηθεί ο εκβιασμός".

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.