Αναστενάζουν οι ελληνικές φυλακές από τον Covid-19 – Ενίσχυση ζητάει ο πρόεδρος της ΟΣΥ

Αναστενάζουν οι ελληνικές φυλακές από τον Covid-19 – Ενίσχυση ζητάει ο πρόεδρος της ΟΣΥ

Σχεδόν 300 είναι οι κρατούμενοι που νοσούν αυτη τη στιγμή από κορονοϊό και περίπου 80 οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ μετράμε οκτώ και τρεις θανάτους αντίστοιχα. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος από το Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων – στο οποίο η κατάσταση ειναι απελπιστική- βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια ώρα ένα δίχρονο παιδάκι μεταφέρθηκε από τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού -οι οποίες είναι σε καραντίνα- στο νοσοκομείο «Παίδων».

«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας μέσα στις φυλακές, φάνηκε για ακόμα μία φορά η υποκρισία και η κοροϊδία της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου προς τους κρατουμενους. Χωρίς τα βασικά είδη υγιεινής, με μηδενική πρόληψη, τα μόνα μέτρα που λαμβάνουν είναι τιμωρητικά. Δηλαδή, αφού τα κρούσματα αυξηθούν απλά να κλείσουν τη φυλακή και τα επισκεπτήρια», λέει μιλώντας στο Documento ο Σ.Τ. κρατούμενος σε κατάστημα της Αττικής (σ.σ. τα στοιχεια του είναι στη διάθεση της εφημεριδας).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τα κρούσματα σε κρατούμενους και υπαλλήλους εντοπίζεται στις φυλακές Τρικάλων, Άμφισσας, Κορυδαλλού, Κω, Αυλώνα, Διαβατών αλλά και στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, όπου οι ψυχικά νοσούντες βρίσκονται πλήρως απομονωμένοι.

Οι κρατούμενοι που έχουν αφεθεί στο έλεος της αναλγησίας της Σοφίας Νικολάου η οποία έχει και την ευθύνη για τη ζωή και την υγεία τους προσπαθούν μόνοι τους, με ό,τι μέσα διαθέτουν να προστατευτούν.

Ειδική διαχείριση και στον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν γίνει 6139 εμβολιασμοί σε κρατούμενους σε σύνολο 11.113, ποσοστό που φτάνει το 55,2%, ενώ έχουν ήδη γίνει 62 αναμνηστικές δόσεις.

Τα παραπάνω στοιχειά βέβαια αφορούν το σύνολο των εμβολιασμών που έγινε από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος στα καταστήματα κράτησης, πράγμα που αφήνει λίγο έωλο το θέμα του ποσοστού αφού από τότε ο πληθυσμός έχει αλλάξει, είτε με καινούριους κρατούμενους που φυλακίζονται ή προφυλακίζονται είτε με ανθρώπους που εξέτισαν την ποινή τους και αποφυλακίστηκαν.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, για ακόμα μία φορά παρατηρείται η ειδική μεταχείριση των κρατουμένων σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της χώρας καθώς οι πρώτοι έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν μόνο με ”Johnson & Johnson”.

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην επιλογή εμβολίου. Μας έχουν δώσει μόνο το Johnson σαν επιλογή τη στιγμή που υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν ιστορικά θρομβώσεων και θα ήταν καλύτερο για αυτούς να κάνουν άλλα εμβόλια. Φανηκε για ακομα μια φορα οτι μας λογιζουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας σαν πολίτες ενός κατώτερου θεού και μέσα σε όλα αυτά το μόνο που τους νοιάζει είναι η τιμωρία μας και αντί να μεριμνήσουν για την υγεία μας, είχαμε την ψήφιση του νέου Π.Κ. που αυστηροποιεί όλες τις ποινές», σημειώνει ο κρατούμενος Σ.Τ.

Σπύρος Καρακίτσος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Οι αριθμοί που δημοσιοποιούνται καθημερινά για τις απώλειες από την πανδημία κρύβουν πίσω τους τραγικές ιστορίες οικογενειών που πενθούν για τους δικούς τους ανθρώπους. Δεν είναι απλοί αριθμοί, ούτε τυχαία στατιστικά στοιχεία. Η κοινωνία σφαδάζει πολλαπλά από την πανδημία.

Το ίδιο ισχύει και στις Φυλακές, στις οποίες οι αριθμοί των κρουσμάτων σε εργαζόμενους και κρατούμενους δεν μπορούν να ξεπεραστούν και είναι διπλά επικίνδυνοι, καθώς από την μία η διασπορά μπορεί να είναι ταχύτατη λόγω του κλειστού πληθυσμού και από την άλλη λόγω του υποστελεχωμένου προσωπικού, ιδίως σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι δε θάνατοι 3 συναδέλφων μας και 8 κρατουμένων μας θλίβουν όλους.

Έχουν αναφερθεί αυτή τη στιγμή 1867 κρούσματα, δηλαδή περίπου το 15% του πληθυσμού των Φυλακών. Οι λοιμωξιολόγοι ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για τις Φυλακές.

Επιμένουμε από την αρχή της πανδημίας ότι οι Φυλακές χρειάζονται ενίσχυση σε πολλαπλό επίπεδο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter