Αναστολή δημοκρατίας λόγω κορονοϊού

Αναστολή δημοκρατίας λόγω κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης αποτελεί για τους περισσότερους μια τεράστια πρόκληση στην οποία προτεραιότητα έχει η προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαιτέρως των ευπαθών ομάδων.

Για κάποιους, ωστόσο, ο κορονοϊός αποτελεί ευκαιρία. Ευκαιρία να παρακάμψουν «προς το παρόν και… βλέπουμε», με τη δικαιολογία της έκτακτης κατάστασης λόγω Covid-19, τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Την κατεύθυνση αυτή καιρό τώρα έχει πάρει ο διαβόητος ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Απλώς τώρα ελέω κορονοϊού είπε να φτιάξει την ουτοπία του. Να κυβερνά, δηλαδή, με πρωθυπουργικά διατάγματα… επ’ αόριστον(!), «αναστέλλοντας την εφαρμογή ορισμένων νόμων, παρεκκλίνοντας από νομικές διατάξεις και λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα». Όχι προς το συμφέρον του, βεβαίως. «Για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις ζωές, την υγεία, την προσωπική και υλική ασφάλεια των πολιτών, αλλά και της οικονομίας», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνησή του την περασμένη Παρασκευή. Δεν τελειώνει εκεί. Βάσει του νομοσχεδίου, οποιοσδήποτε δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις που παρεμβαίνουν «στην επιτυχημένη υπεράσπιση» της δημόσιας υγείας ή μπορεί να προκαλέσουν «σύγχυση ή αναστάτωση» σχετικά με την πανδημία θα είναι αντιμέτωποι με φυλάκιση έως και πέντε ετών. Μετάφραση: όποιος τολμά να ασκεί κριτική αντί να πλέκει το εγκώμιο στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Covid-19, γνωρίζει από τώρα τις συνέπειες. Προειδοποιήσαμε.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται ένας ακόμη επικεφαλής κυβέρνησης. Ο λόγος για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την περασμένη εβδομάδα «έβαλε πλάτες» στον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου,της Κνεσέτ, Γιούλι Εντελστάιν, ο οποίος προκαλώντας την οργή πολλών ανέστειλε τη λειτουργία της – η δημοκρατικά εκλεγμένη πλειοψηφία της Κνεσέτ ετοιμαζόταν να τον αντικαταστήσει. Ο 70χρονος «Μπίμπι» προσπαθεί αυτόν τον καιρό να πείσει τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, ο οποίος πήρε πρόσφατα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, να συγκυβερνήσουν έτσι ώστε να καταφέρει ο υπόδικος για διαφθορά νυν πρωθυπουργός να γλιτώσει την καταδίκη, ενώ παράλληλα κοιτά να βάζει εμπόδια στη λειτουργία του κοινοβουλίου, το οποίο έχει τη δύναμη και την υποχρέωση να ελέγχει τις κινήσεις του.

Η Ουγγαρία και το Ισραήλ δεν αποτελούν τα μοναδικά παραδείγματα. Λόγω κορονοϊού η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη μέχρι νεωτέρας και στην Γκάμπια, γεγονός που συνδυάστηκε με τη διακοπή των εργασιών της επιτροπής που είναι αρμόδια για να αποφανθεί σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορείται ο πρώην δικτάτορας της χώρας Γιάγια Τζάμε.

Με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό σε αυτοεγκλεισμό καθώς η γυναίκα του είναι θετική στον κορονοϊό, το κοινοβούλιο του Καναδά αποφάσισε και αυτό να αναστείλει τη λειτουργία του. Λεπτομέρεια: η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και των πέντε πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Η αναστολή έχει ημερομηνία λήξης (20 Απριλίου), με τη δυνατότητα ανανέωσης της αναστολής αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter