Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για έναν χρόνο ζητά με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για έναν χρόνο ζητά με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022 και για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά τα 280.000 ευρώ κατέθεσαν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών επτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας των Τρύφωνα Αλεξιάδη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χάρη Μαμουλάκη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση, η διαχείριση της πανδημικής κρίσης και η βαθιά οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τη ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων, έχουν επιφέρει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες σε χιλιάδες πολίτες οδηγώντας τους στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν επανέλθει στην κανονικότητα» υπογραμμίζουν και επισημαίνουν πως οι οφειλέτες που στάθηκαν όρθιοι κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σήμερα χωρίς δική τους υπαιτιότητα σε προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Προσθέτουν δε πως το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι η με κάθε τρόπο θωράκιση της κύριας κατοικίας όλων των νοικοκυριών» ξεκαθαρίζουν και καταλήγουν σημειώνοντας: «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση καθίσταται άκρως αναγκαία, καθόσον με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η πρώτη κατοικία στερείται πλέον οποιασδήποτε προστασίας».

Τούτων δοθέντων, στην τροπολογία προβλέπεται αναστολή μέχρι την 30η Ιουνίου του 2022 κάθε πλειστηριασμού που αφορά ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ.

Η τροπολογία:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter