Ανασχηματισμός… αδιεξόδου

Ανασχηματισμός… αδιεξόδου

Στο τέλος Οκτωβρίου τοποθετούνται οι σαρωτικές αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση, με τήρηση των γεωγραφικών ισορροπιών από τον Μητσοτάκη

Οσο εντείνονται τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο αυξάνονται στο παρασκήνιο και έρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, με ορίζοντα πρόωρων εκλογών μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Είναι πλέον εμφανές ότι το «επιτελικό κράτος» έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, έχει εισέλθει σε ένα πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία που στην πορεία ενέχει «συμβιβασμούς», όπως κομψά βαφτίζουν τις υποχωρήσεις, ενώ τα χειρότερα έρχονται και στην οικονομία, όπως δείχνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είναι στον αέρα. Παράλληλα αναδεικνύονται οι διαχειριστικές αδυναμίες του «επιτελικού κράτους» που καταρρίπτουν τη βολική ρητορική της υπεροχής έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Διοικητική ανεπάρκεια

Ενας συνδυασμός ιδεοληπτικής εμμονής σε νεοφιλελεύθερες συνταγές και ατυχών χειρισμών, όπως με τις king size μάσκες για τους μαθητές, αναδεικνύει διοικητική ανεπάρκεια και έχει αποτέλεσμα να μειώνονται τα ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής της κυβέρνησης, όπως και η υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι, όπως λένε οι πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, διατηρείται σε υψηλά διψήφια ποσοστά. Ωστόσο είναι εμφανές και πέραν των μετρήσεων ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει στην γκρίζα ζώνη.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει απαξιώσει και μια σειρά από υπουργούς που πλέον νιώθουν ότι οι μέρες τους μετρούν αντίστροφα. Μεταξύ των βουλευτών του κόμματος η καθημερινή συζήτηση είναι πότε θα κάνει τον σαρωτικό ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποιοι θα φύγουν και κυρίως ποιοι θα μπουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός τοποθετείται πλέον για το τέλος Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, θα είναι «κοινοβουλευτικός», με την έννοια ότι θα μπουν στην κυβέρνηση περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αλλωστε είναι έντονη η δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών αλλά και των κομματικών στελεχών γιατί η πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες με εκσυγχρονιστικό πολιτικό προφίλ.

Είναι βαρύ το κλίμα

Βέβαιο θεωρείται ότι στον επόμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τις γεωγραφικές ισορροπίες. Στην παρούσα κυβέρνηση υποεκπροσωπούνται η βόρεια Ελλάδα, η δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, παρομοίως και η δυτική Ελλάδα, οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας. Επίσης εκλογικές περιοχές της Αττικής όπως η Α΄ και η Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, όπου κυκλοφορούν για θέσεις υφυπουργών τα ονόματα του καραμανλικού Κώστα Κατσαφάδου (Α΄ Πειραιώς) και του σαμαρικού Δημήτρη Μαρκόπουλου (Β΄ Πειραιώς).

Σε επίπεδο προσώπων βαρύ είναι το κλίμα ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου για μια σειρά από προβεβλημένους υπουργούς. Πρώτος είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης, τον οποίο αποδοκίμασε με τον πλέον συμβολικό τρόπο ο πρωθυπουργός. Την περασμένη Δευτέρα, στην εκδήλωση για τη Microsoft, ο Κυρ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον συνεργάτη του –και επικοινωνιακά ανερχόμενο– Αλέξη Πατέλη. Το εάν θα κρατήσει τον Αδ. Γεωργιάδη σε όχι τόσο σημαντικό υπουργείο είναι ερώτημα. Ερωτηματικό συνοδεύει την τύχη και της Νίκης Κεραμέως. Στο Μαξίμου της καταλογίζουν αρκετές αστοχίες με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ εναντίον της λειτουργεί το ότι έχει κακές σχέσεις με τους υφυπουργούς της αλλά και με τους περισσότερους υπουργούς. Ολοι στοιχηματίζουν ότι εκτός κυβερνητικού νυμφώνος θα μείνουν οι «επιβαρυμένοι» υπουργοί Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Βάζει Ρουσόπουλο ή Στυλιανίδη

Εκτός από τις γεωγραφικές ισορροπίες ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κρατήσει και
τις εσωκομματικές. Καθώς μάλιστα οι σαμαρικοί ήδη εκπροσωπούνται και η
«ποσόστωση» θα διατηρηθεί, θεωρείται ότι θα βάλει στην κυβέρνηση κάποιον
από τους Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Ευριπίδη Στυλιανίδη ή και τους δύο, οι
οποίοι αναφέρονται στη διαλυμένη καραμανλική πτέρυγα. Σε κάθε περίπτωση,
ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού. Εφόσον οι πληροφορίες
επιβεβαιωθούν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι εγκαταλείπει
τους πειραματισμούς με την τεχνοκρατική κυβέρνηση –που άλλωστε εκ του
αποτελέσματος δεν δικαιώθηκαν– και γυρίζει στην κλασική λογική των
κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί ότι
έχουν επανέλθει τα σενάρια εκλογών περί το τέλος της άνοιξης εφόσον το
επιτρέψει η υποχώρηση της πανδημίας. Το σενάριο του 2+4 δεν
εγκαταλείφθηκε ποτέ. Τώρα ενισχύεται από την ταχεία φθορά της
κυβέρνησης. Με δεδομένη την αρνητική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών, η
πορεία μέχρι το τέλος της τετραετίας είναι αμφίβολη. Ενας επιπλέον
λόγος, που δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό εκείνων που απεργάζονται σενάρια,
είναι «να τελειώνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα». Εάν οι
εκλογές γίνουν σύντομα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει προλάβει να κάνει το
συνέδριό του και να ανασυγκροτηθεί. Θεωρούν ότι εφόσον η ΝΔ κερδίσει μία
ακόμη εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιέλθει σε περιδίνηση και ο Αλέξης Τσίπρας
δεν θα μπορέσει να παραμείνει αρχηγός, ειδικά εάν πάρει στις εκλογές
κάτω από 32%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter