Ανασχηματισμός με τις εκλογές στο φόντο

Ανασχηματισμός με τις εκλογές στο φόντο

Αλλαγές σε μερικά υπουργεία, αναβάθμιση υφυπουργών και αναδόμηση στον οικονομικό τομέα της κυβέρνησης, ενώ στο παζλ υπάρχουν πάντα τα εθνικά ζητήματα.

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που προσδιορίζoυν η δευτερογενής οικονομική κρίση του κορονοϊού, η οποία έχει αρχίσει και δείχνει τα δόντια της, και η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαδάει τη μαργαρίτα του ανασχηματισμού που εκ των πραγμάτων πλέον συνδέεται με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία σήμανε συναγερμός την εβδομάδα που πέρασε λόγω των φημών ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επρόκειτο να κάνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που είχε προαναγγείλει εδώ και περίπου έναν μήνα. Η λογική της επιλογής του συγκεκριμένου τάιμινγκ οφείλεται στο ότι οι νέοι υπουργοί θα έχουν χρόνο ώστε να ενημερωθούν για το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει το περιθώριο να βρει την περπατησιά του προτού αρχίσει η νέα πολιτική σεζόν τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ.

Περιορισμένος

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι στο επίπεδο των προσώπων, και δη των υπουργών, ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος, ενώ θα περιλαμβάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σε τομείς που αποδείχτηκε τους τελευταίους μήνες ότι πάσχουν. Από εκεί και μετά θα δοθεί έμφαση στα οικονομικά σε συνάρτηση με τη δημιουργία μιας νέας δομής, η οποία θα έχει αποστολή να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην κατεύθυνση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της οικονομίας, όπως περιγράφεται στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη.

Από την περιγραφή της η νέα δομή θα είναι ανάμεσα στο Οικονομικών και το Ανάπτυξης και από τη στιγμή που θα συνδέεται εκ των πραγμάτων με τη διανομή κονδυλίων θα χρειαστεί βέβαια ένας άνθρωπος της οικογένειας. Ακούγεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον μέχρι τώρα τυπικά προϊστάμενο υπουργό του Χρήστο Σταϊκούρα.

Το αν θα μετακινηθεί στον κύκλο των παραγωγικών υπουργείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι απόφαση που συναρτάται και με τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο και την ενδεχόμενη αναβάθμιση της Αριστοτελίας Πελώνη σε θέση εκπροσώπου.

Το βέβαιο είναι ότι πέρα από τη δομή για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα δημιουργηθούν και άλλες, όπως π.χ. για τη «βιομηχανική στρατηγική», είτε με ξεχωριστά χαρτοφυλάκια είτε όχι. Πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού να ενισχυθεί περαιτέρω το «επιτελικό κράτος» με τη διανομή αρμοδιοτήτων σε ανθρώπους από το πολυπληθές σχήμα που κινείται μεταξύ Μαξίμου και Μεγάρου Σταθάτου και δεν υπόκειται σε θεσμικό έλεγχο. Με τις καινούργιες δομές σε κάθε περίπτωση θα περιοριστεί το υπουργείο Ανάπτυξης κατά τρόπο που αν ο Αδωνης Γεωργιάδης παραμείνει, θα είναι αποδυναμωμένος.

Τα «σιγουράκια»

Στα σίγουρα του ανασχηματισμού που παίζουν όσοι τους αρέσει το στοίχημα είναι οι αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού και Πολιτισμού. Παρότι ο Γιάννης Βρούτσης λέει ότι «δεν μετακινείται», η απόφαση φαίνεται να έχει ληφθεί όπως και για τον Χάρη Θεοχάρη που κατά γενική ομολογία απέτυχε στον τουρισμό. Το ίδιο ισχύει και για τη Λίνα Μενδώνη, παρότι οι εξωθεσμικοί υποστηρικτές της προσπαθούν να την κρατήσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και για τους προαναφερθέντες. Πάντως η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει ήδη ράψει τουαλέτα καθώς θεωρεί ότι θα πάρει το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού. Στα σίγουρα συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση μιας σειράς υφυπουργών που κατά τις εκτιμήσεις των αξιολογητών του «επιτελικού κράτους» τα πήγαν καλά την περίοδο της καραντίνας, ίσως καλύτερα και από τους προϊστάμενούς τους υπουργούς.

Περισσότερες γυναίκες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαχέονται από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι περισσότερες γυναίκες, ενώ θα αξιοποιηθούν πιο πολλά στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Για τη μεν συμμετοχή των γυναικών έχει στο παρελθόν αναφερθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης καθώς δέχτηκε διεθνή κριτική για τον περιορισμένο τους αριθμό στην πρώτη του κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο αξιοποίησης περισσότερων βουλευτών σχετίζεται με τις ισορροπίες στο κόμμα. Νεότεροι και παλαιότεροι βουλευτές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα προτιμήθηκαν πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί, τεχνοκράτες και όχι εκείνοι. Όπως λένε μεταξύ τους, «τον πολιτικό αγώνα τον κάνουν οι βουλευτές, αυτοί φέρνουν τους σταυρούς και τα αποτελέσματα στις εκλογές».

Ενδιαφέρον έχει αν και σε ποιο βαθμό ο πρωθυπουργός θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Αντώνη Σαμαρά που θέλει να αυξήσει τη συμμετοχή της δικής του ομάδας στο κυβερνητικό σχήμα. Θα προτιμούσε μάλιστα να απομακρυνθούν υπουργοί που στο παρελθόν τού εναντιώθηκαν όπως ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Εκτιμάται πάντως ότι πέρα από τους υπάρχοντες ενδεχομένως ο Κυρ. Μητσοτάκης να παραχωρήσει μερικές θέσεις υφυπουργών για να κάνει ρουσφέτια, όχι όμως σε καίριας σημασίας τομείς.

Υπό σκέψη

Ανοικτό είναι αν ο πρωθυπουργός θα κρατήσει στους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας το ίδιο σχήμα με το οποίο πορεύτηκε μέχρι τώρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε την κρίση στα ελληνοτουρκικά δίχως ενιαία ηγεσία. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμαρτύρεται γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης τον παρακάμπτει μιλώντας με τη φυσική ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων. Ο δε Νίκος Δένδιας έχει επανειλημμένως εκφράσει και δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την υποβάθμιση και απαξίωσή του – όπως πρόσφατα με το ραντεβού της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν που δεν το γνώριζε. Αλλά και μεταξύ τους οι δύο υπουργοί δεν τα πηγαίνουν καλά. Εφόσον με το πέρας της τουρκικής Navtex στις 2 Αυγούστου σημάνει λήξη συναγερμού, μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές στους δύο κρίσιμους τομείς.

Κυριάκος σε διακοπές

Το ερώτημα για τον πρωθυπουργό είναι αν θα κάνει τις αλλαγές αυτές τις ώρες έως και αύριο Δευτέρα ή μετά τις διακοπές. Βέβαια για τον ίδιο οι διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Πάρο και την Αντίπαρο και από εκεί πέταξε στην Επίδαυρο για να απολαύσει θεατρική παράσταση. Οσο και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να εμφανίσει ότι «οι πτήσεις με τα στρατιωτικά ελικόπτερα ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του», είναι εμφανές ότι πρόκειται για «business and pleasure». Κάπως έτσι θα συνεχίσει αυτή την εβδομάδα σε Χάλκη και Σύμη, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι, όπως πάντα, στα Χανιά για την οικογενειακή σύναξη.

Η προσφυγή στις κάλπες

Παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το ερώτημα είναι αν θα υποχρεωθεί να προσφύγει υπό την πίεση των καταστάσεων κυρίως στην οικονομία με τα ελληνοτουρκικά σε δεύτερο πλάνο. Οι πιθανότητες θα ήταν αυξημένες αν οι επόμενες εκλογές δεν ήταν με απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση όμως θέλει την αξιωματική αντιπολίτευση υπό πίεση. Ενδεικτική από αυτή την άποψη είναι η επίσκεψή του στο Μάτι την περασμένη Πέμπτη, αφού προηγήθηκαν για δύο εβδομάδες δημοσιεύματα για δήθεν πιέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ για το θάψιμο της έρευνας. Από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες είχε αναφερθεί από το βήμα του ΟΗΕ πέρσι τον Σεπτέμβριο ο Κυρ. Μητσοτάκης ξαναγυρνά στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter