«Ανασύρετε τον φάκελο της Novartis»

«Ανασύρετε τον φάκελο της Novartis»

Δύο πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ακόμη τρεις έγκριτοι νομικοί ζητούν να ερευνηθούν τα νέα στοιχεία Βαξεβάνη

Υπέρ της ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο για εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis μετά και τα νέα στοιχεία που εισέφερε στην ανάκριση ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης τάσσονται με δηλώσεις τους στο Documento οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και Χάρης Καστανίδης, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου αλλά και έγκριτοι νομικοί με μεγάλη εμπειρία στις δικαστικές αίθουσες. Οπως αναφέρουν, «πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος κάθε στοιχείο νεότερο που προστίθεται στην καθ’ ημέρα διαδικασία» από τον Κ. Βαξεβάνη και «ασκούν ισχυρή πίεση στο αρμόδιο δικαστικό όργανο» ώστε να ανασύρει από το αρχείο δικογραφίες που αφορούν τo σκάνδαλο Novartis και να διενεργηθεί εκ νέου και επί της ουσίας η ανακριτική διαδικασία, ούτως ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη «να ενισχύσει την αναγκαία δικαιική και κοινωνική αποδοχή της».
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν, τα νέα στοιχεία που κατέθεσε ο Κ. Βαξεβάνης συνιστούν «νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία» υπό την έννοια του άρθρου 43 παρ. 6 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και επομένως θα πρέπει να ερευνηθούν, καθώς όπως υπογραμμίζουν: «H αίσθηση εμπαιγμού και αδικίας δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη αυτής της υπόθεσης».

Αντώνης ΡουπακιώτηςΠρώην υπουργός Δικαιοσύνης
«Οι αποκαλύψεις Βαξεβάνη ασκούν ισχυρή πίεση για ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο»

«Το είπαν σκάνδαλο. Ο ακριβής όμως όρος είναι έγκλημα Novartis. Εγκλημα γιατί συνδέεται όχι μόνο με την οικονομική επιβάρυνση πασχόντων –πολλές φορές από βαριές νόσους– συνανθρώπων μας αλλά και με αυτή την ίδια την υγεία τους.
Από την αποκάλυψη του σκανδάλου-εγκλήματος στην Αμερική, σε χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα όσοι είχαν λόγους να φοβούνται κινήθηκαν –έχουν τη δύναμη– να το πνίξουν. Υπήρξαν όμως θαρραλέοι και υψηλής κοινωνικής υπευθυνότητας εισαγγελείς που με τις εξαντλητικές και θεσμικά έγκυρες έρευνές τους ανέδειξαν τις πλέον βεβαρυμένες πτυχές του εγκλήματος και προσέγγισαν τους υπαιτίους.
Μόνο που και πάλι όποιοι έχουν λόγους να ανησυχούν –οικονομικά και πολιτικά ισχυροί– κινητοποιήθηκαν, αξιοποίησαν προφανώς ερείσματά τους στον χώρο του δικαστικού συστήματος και έστησαν ποινικό κατηγορητήριο ακόμη και σε βάρος των αρμόδιων εισαγγελέων Ελ. Τουλουπάκη, Στ. Μανώλη, Χρ. Ντζούρα, αλλά και των δημοσιογράφων Κ. Βαξεβάνη και Γ. Παπαδάκου. Ο λόγος; Επραξαν το καθήκον τους.
Παράλληλα η υπόθεση για την αναζήτηση των υπαιτίων διάπραξης του εγκλήματος αυτού τέθηκε στο αρχείο, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις. Προκάλεσε ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση αυτή. Η Δικαιοσύνη αυτοτραυματίστηκε για μία ακόμη φορά.
Ωστόσο η αποκάλυψη των συνομιλιών μεταξύ Κ. Βαξεβάνη και Ν. Μανιαδάκη, πέραν των άλλων σκέψεων που προκάλεσε, ασκεί και ισχυρή πίεση στο αρμόδιο δικαστικό όργανο να ανασύρει τον σχετικό φάκελο ώστε να συνεχιστεί η ανακριτική διαδικασία. Ετσι και μόνο οι πολίτες θα πειστούν εάν υπάρχουν ή όχι και άλλοι κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι, αλλά ταυτόχρονα έτσι η Δικαιοσύνη θα ενισχύσει την αναγκαία δικαιική και κοινωνική αποδοχή της. Προσωπικά μάλιστα πιστεύω ότι όποιοι επιπλέον φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο έγκλημα Novartis όφειλαν, για την υπεράσπιση της προσωπικότητάς τους και την απαλλαγή τους από οποιαδήποτε υποψία σε βάρος τους, να ενδιαφερθούν ή να δηλώσουν ότι επιθυμούν την ανάσυρση του φακέλου από το αρχείο και τη συνέχιση της ανακριτικής διαδικασίας και όχι να αντιδρούν παντί τρόπω σ’ αυτήν, στάση που τους εκθέτει και τους επιβαρύνει».

Χάρης ΚαστανίδηςΠρώην υπουργός, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΚΙΝΑΛ
«Πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος κάθε πτυχή της Novartis»

«Για πολύ καιρό, στον κύκλο της μεταπολίτευσης, η ελληνική πολιτική ζωή ταλαιπωρήθηκε και συνεχίζει να ταλαιπωρείται από υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα. Η εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών υπήρξε συχνά ατελής, με αποτέλεσμα σκιές να βαραίνουν πάνω στο ήθος και στην ποιότητα της δημόσιας ζωής.
Συχνά, επίσης, η αντιπαράθεση των κομμάτων για ποινικές ευθύνες προσώπων άλλου κόμματος δεν ενείχε το στοιχείο της απροσωπόληπτης κρίσης, αλλά ελάμβανε τα χαρακτηριστικά κομματικής εμπάθειας και αστείρευτης μικρόνοιας, που καταδίκαζαν την αξιοπιστία της πολιτικής. Η ενοχή ή η αθωότητα δεν αναζητούνταν ούτε αναζητούνται στη βάση του νομικού μας πολιτισμού και των δικονομικών εγγυήσεων που παρέχει, αλλά στα όρια της απρέπειας και του κομματικού οφέλους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχειρήθηκε χειραγώγηση ακόμη και της Δικαιοσύνης.
Η υπόθεση Novartis, στο τέλος της ημέρας, δεν πρέπει να ενταχθεί σε αυτό τον ιστορικό προβληματικό κύκλο. Πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος κάθε πτυχή της. Κάθε στοιχείο που είναι ήδη γνωστό στην ανακριτική έρευνα, αλλά και κάθε στοιχείο νεότερο που προστίθεται στην καθ’ ημέρα διαδικασία.
Δεν θα αξιολογήσω πραγματικά στοιχεία, ιδιαίτερα όσα προκύπτουν τώρα, ούτε νομικούς συλλογισμούς. Δεν μου το επιτρέπει η πολιτική μου ιδιότητα του βουλευτή και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Μπορώ, όμως, με ένταση να ζητήσω απ’ όλους –τα κόμματα, τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη– να υπηρετήσουν την αλήθεια, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και να προστατέψουν το κύρος της δημόσιας ζωής. Τίποτε δεν είναι άχρηστο για να μείνει αδιερεύνητο, τίποτε δεν είναι λίγο για να επιτρέψει σε κάποιον να μην επιτελέσει το καθήκον του».

Βασιλική ΘάνουΠρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου
«Τα στοιχεία Βαξεβάνη πρέπει να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα»

«Η Ελλάδα είναι μοναδικό αρνητικό παράδειγμα για την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον δημοσιογράφων που απο-καλύπτουν τη διαφθορά και εναντίον εισαγγελέων που τη διερευνούν, όπως απαιτεί το υπηρεσιακό τους καθήκον. Ουδείς εκ των πολιτικών προσώπων που ελέγχθηκαν σε άλλες χώρες έπραξε κάτι παρόμοιο – Σαρκοζί στη Γαλλία, Νετανιάχου στο Ισραήλ, υπουργοί της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία, ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία. Τα μέχρι τώρα άγνωστα περιστατικά και στοιχεία τα οποία ανέφεραν στην απολογία τους ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αποδομούν, κατά τη γνώμη μου, τις εις βάρος τους κατηγορίες και πρέπει να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Κώστας ΠαπαδάκηςΔικηγόρος
«Τα νέα στοιχεία πρέπει να αξιολογηθούν όπως επιβάλλεται»

«Τον Ιούλιο του 2020 η Novartis έκλεισε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, συνομολογώντας ότι προώθησε τα προϊόντα της με δωροδοκίες στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και στο Βιετνάμ. Ο διακανονισμός προβλέπει την καταβολή προστίμων περίπου 347 εκατ. δολαρίων και η υπόθεση έκλεισε. Τίποτε δεν μπο-ρεί να εξαχθεί από τη σχετική δικογραφία και να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην εταιρεία στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Ετσι μια πολλαπλά προβληματική αποδεικτική διαδικασία, με προστατευόμενους μάρτυρες, στικάκια με αποδεικτικά στοιχεία υπό περιορισμούς, που άλλοτε παραλαμβάνονται και άλλοτε όχι, κατέληξε, με την κατάλληλη πολιτική διαχεί-ριση, στη συσκότιση και την αντιστροφή, μετατρέποντας εισαγγελικούς λειτουργούς, πολιτικά πρόσωπα και δημοσιο-γράφους σε κατηγορούμενους.
Η αναμφισβήτητη και ομολογημένη ευθύνη της πολυεθνικής εταιρείας έρχεται σε αντίφαση με την έλλειψη απόδοσης οποιασδήποτε ποινικής ευθύνης στα πρόσωπα εκείνων που υλοποίησαν τη δωροδοκία στην Ελλάδα. Η αίσθηση εμπαιγ-μού και αδικίας δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη αυτής της υπόθεσης. Οποια και αν είναι τα νέα στοιχεία πρέπει να αξιολογηθούν, όπως επιβάλλεται από το άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠοινΔ.
Σε μια περίοδο μάλιστα που καθημερινά παραπέμπονται σε δίκες για ήσσονος σημασίας αδικήματα οι πάντες, αθώοι και ένοχοι, και επιδιώκεται νομοθετικά η κατάργηση της ενδιάμεσης ποινικής διαδικασίας, που εν τοις πράγμασι εδώ και χρόνια υπονομεύεται και περιορίζεται, καθήκον της εισαγγελίας δεν είναι η προάσπιση της αρχειοθέτησης για ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος της δημόσιας υγείας και της δημόσιας περιουσίας, αλλά η διερεύνηση κάθε νέου στοιχείου, ιδίως υπό συνθήκες αποδεικτικών περιορισμών που καθιστούν την απονομή δικαιοσύνης απαλλοτριωτό τίμημα εμπορικών συμφωνιών, δείχνοντας ποια είναι πραγματικά η λειτουργία της ποινικής συνδιαλλαγής στη μητρόπολη του καπιταλισμού και ποιους εξυπηρετεί».

Σπυρίδων ΑλφαντάκηςΔικηγόρος
«Επιβάλλoνται η ανάσυρση της δικογραφίας και η επανεξέταση των υποθέσεων»

«Η απολογία του κατηγορουμένου Κωνσταντίνου Βαξεβάνη ενώπιον του ανακριτού του ειδικού δικαστηρίου του άρθρου 86 του συντάγματος καθ’ εαυτήν, αλλά και ό,τι δι’ αυτής επιπλέον προσεκομίσθη και απεκαλύφθη εις την ανάκρισιν, ασφαλώς αποτελούν νέα στοιχεία εν τη εννοία του άρθρου 43, παράγραφος 6 του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας δικαιολογούντα και επιβάλλοντα ανάσυρσιν της δικογραφίας και επανεξέτασιν των υποθέσεων τουλάχιστον των εν λόγω υπουργών Υγείας, ιδίως καθ’ όσον διά την ποινικήν των δίωξιν απαιτούνται και αρκούν ενδείξεις απλαί, ήτοι και ισχνή ακόμη πιθανότης ευδοκιμήσεως της εναντίον των κατηγορίας (Ολομέλεια Αρείου Πάγου 1/2005).
Εύχομαι εις τον κ. Βαξεβάνην, ο οποίος δεν με ετίμησε με εντολήν αναλήψεως της υπερασπίσεώς του, επικράτησιν της αληθείας και του δικαίου. Ο αγών συνεχίζεται».

Γιάγκος ΛαμπίρηςΔικηγόρος
«Κύριε Πλιώτα, θα ανασύρετε την υπόθεση ή όχι;»

«Με την υπ’ αριθμόν 1/05 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου περιγράφεται η εισαγγελική κατάχρηση εξουσίας. Μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι η ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχει πάρει «διαζύγιο» από την οριοθετημένη νομική έννοια της κατάχρησης εξουσίας στο πλαίσιο της ως άνω απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, η αδυναμία της νυν Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση κραυγαλέας περίπτωσης εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis είναι εκκωφαντική και αποδεικνύει περισσότερο από ποτέ την εξάρτησή της από τη σημερινή κυβέρνηση. Με αφορμή νεότερα στοιχεία που περιήλθαν στο φως της δημοσιότητας από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και αφορούν την υπόθεση Novartis, στοιχεία που προκαλούν σοκ και δέος, ρωτάται ο κ. Πλιώτας:
– Κύριε Πλιώτα, τι θα κάνετε, θα αργήσετε και άλλο;
– Θα ανασύρετε την υπόθεση, ναι ή όχι;
– Αντιλαμβάνεστε ότι την εξουσία σας την αντλείτε μόνο υπέρ και διά λογαριασμό των Ελλήνων πολιτών;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter