Αναταράξεις μετά την αφαίρεση της έδρας από τον Καστανίδη

Αναταράξεις μετά την αφαίρεση της έδρας από τον Καστανίδη

Διαψεύδει συνεργασία με ΝΔ αλλά απομακρύνει τους αρνητές του Μητσοτάκη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

Αναταράξεις προκαλεί στη Χαριλάου Τρικούπη η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να οδηγήσει εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, κρατώντας την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ίδια ώρα που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ, διαψεύδοντας προηγούμενες τοποθετήσεις στελεχών του που άφηναν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και συμβολικά και πολιτικά προκαλεί προβληματισμό στον χώρο της Χαριλάου Τρικούπη ο «εκτοπισμός» του Χ. Καστανίδη, ο οποίος είναι πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με σαφή αντιδεξιό πολιτικό προσανατολισμό και με ξεκάθαρη αντίθεση σε όποια συνεργασία με τη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χορεύεις βαλς με τον ωτακουστή σου». Ως βουλευτής και επικεφαλής κρίσιμων επιτροπών της Βουλής κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο Χ. Καστανίδης σήκωσε το βάρος σημαντικών υποθέσεων σχετικά με ζητήματα θεσμών και κράτους δικαίου (υποκλοπές, ανεξάρτητες αρχές κ.ά.). Η τοποθέτησή του για το θέμα αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές παρενέργειες στη Χαριλάου Τρικούπη.

Αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση Ανδρουλάκη και ύστερα από πληροφορίες για παρέμβαση-δήλωση του Χ. Καστανίδη, υπήρξαν διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα του επιστραφεί η έδρα στις εκλογές της 25 Ιουνίου 2023. Πάντως, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης για να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη του ΠΑΣΟΚ στη Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Η φράση-κλειδί για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι οι κάλπες του Ιουνίου αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ την αρχή της διαμόρφωσης ενός κόμματος που δεν θα είναι απλώς αντιπολιτευτικό ανάχωμα στην κυβερνητική αυθαιρεσία στο κοινοβούλιο αλλά και εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Ομως, μέχρι να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να μένουν υπόνοιες για ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ και κινείται με κορόνες κατά του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεκλογική ρητορική.

Θέλει να γίνει κυρίαρχη συστημική δύναμη

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται πιο απελευθερωμένη και είναι έτοιμη για όλα στο πλαίσιο της ένταξής της στις συστημικές δυνάμεις. Το ηγετικό επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη βασίζει τους σχεδιασμούς του, και επικοινωνιακά, προοικονομώντας την επικράτηση της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές με γνώμονα τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Παράλληλα, βέβαια, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να μαγνητίσει με τη δυναμική της και να πετύχει την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ προσελκύοντας ψηφοφόρους που είχαν ρίξει στην κάλπη της 21ης Μαΐου το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Δεν αφήνει από την οπτική της και με συστηματικό τρόπο, εδώ και καιρό, σε όλα τα επίπεδα (αυτοδιοικητικό, συνδικαλιστικό κ.ά.) την επιδίωξη να φέρει κοντά τις δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προσανατολίστηκαν σε άλλους χώρους τα τελευταία χρόνια – πόσο μάλλον αν επέλεξαν στην κάλπη του Μαΐου τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα σχήματα.

Σε αυτήν τη φάση η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμεί να δείχνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε ώσμωση ή μελλοντικό ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ΝΔ. Το κοινό σημείο που συνέχει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, παρά την αντιπαράθεση για τον προσπορισμό ψήφων ένθεν κακείθεν, είναι το ισχυρό εκλογικό χτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια για αλλαγή στους συσχετισμούς στην κεντρική πολιτική σκηνή περιλαμβάνει τον διαγκωνισμό των πόλων κυβερνητικής εξουσίας (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) για την επικράτηση και σε αυτόν εντάσσεται και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία, στο κέντρο και στην κεντροαριστερά.

Με την αντιΝΔ ρητορική το ΠΑ

ΣΟΚ προσπαθεί να «πριονίσει» την αντιπολιτευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να ξορκίσει με κάθε τρόπο τα περί μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Μέχρι πρότινος πρότεινε συνεργασία με το πρώτο κόμμα στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και αν ήταν η ΝΔ, συμφωνία συνεργασίας χωρίς τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Μετά τις εκλογές του Μαΐου άλλαξε το τροπάρι και λέει ότι δεν υπάρχουν καν προγραμματικές συγκλίσεις με τη ΝΔ! Η αλλαγή ρότας έγινε εν κινήσει με τρόπο που κάνει εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπράξει με τη ΝΔ αν αυτό το εξυπηρετούσε ή αν αυτό επιζητούν μεσοβραχυπρόθεσμα οι αστικές δυνάμεις, τις οποίες εκφράζει στο πλαίσιο συναινετικών λύσεων όποτε χρειαστεί.

Αλλωστε, προτού γίνουν διορθωτικές κινήσεις της επίσημης γραμμής από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, το ότι όλα είναι πιθανά καταδείχτηκε από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Κατερίνα Μπατζελή, Μιλένα Αποστολάκη) που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Εκλεισε το παράθυρο συνεργασίας με τη ΝΔ

Είναι χαρακτηριστική η στροφή στο ζήτημα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ που έκανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη, η οποία εκλέχθηκε πρώτη σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, αφήνοντας δεύτερο και εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο. Με διαφορά μίας ημέρας, μετά τη δημόσια δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη που είπε «όχι» σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ακόμη κι αν λείπουν λίγες έδρες στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, έκλεισε το παράθυρο συνεργασίας που η ίδια είχε αφήσει ανοιχτό με τοποθετήσεις της.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι στελέχη της ΝΔ σε δημόσιες παρεμβάσεις τους λειτουργούν υποστηρικτικά στις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά την ανάγκη ύπαρξης μιας «σοβαρής» αντιπολίτευσης, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το μήκος κύματος χαρακτηριστικά είναι τα υμνητικά σχόλια υπέρ της Χαριλάου Τρικούπη που έκανε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Ψαριανός (Mega TV – 26/5/23). Παράλληλα, άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές και πρώην υπουργοί, όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης στο Twitter, αναπαράγουν τοποθετήσεις της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη που έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη πάντως επιμένει ότι οι ψηφοφόροι στις κάλπες του Μαΐου δεν επικρότησαν την πολιτική της ΝΔ αλλά αποτύπωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εναλλακτική προγραμματική πρόταση εξουσίας… Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει να εμφανίζεται σαν να είναι η ανερχόμενη δύναμη ενός νεκραναστημένου «καθαρόαιμου» δικομματισμού…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter