Αναταραχές στην καταλανική κυβέρνηση για τις συνομιλίες με τη Μαδρίτη

Αναταραχές στην καταλανική κυβέρνηση για τις συνομιλίες με τη Μαδρίτη

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές σε μια επίδειξη δύναμης, απέκλεισε τους συνεταίρους στην κυβέρνηση Junts per Catalunya (Ενωμένοι για την Καταλονία) από το τραπέζι του διαλόγου με τον Πέδρο Σάντσεθ. Ο λόγος ήταν ότι οι Junts ήθελαν να εκπροσωπηθούν από δύο εκ των πρωταγωνιστών στη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου 2017  –που πήραν χάρη πρόσφατα- Τζόρντι Τουρούλ και Τζόρντι Σάντσεθ.

Ο καταλανός πρόεδρος αρνήθηκε τη συμμετοχή του με την αιτιολογία ότι δεν ήταν μέλη της κυβέρνησης. Σε πρόσκληση του Αραγονές προς τους Junts να προτείνουν άλλα άτομα για να τους εκπροσωπήσουν δεν υπήρξε απάντηση. Έτσι οι συνομιλίες της Βαρκελώνης με τη Μαδρίτη θα ξεκινήσουν με άδειες καρέκλες, αναδεικνύοντας το ρήγμα που υπάρχει στην εκτελεστική εξουσία της Καταλονίας.

Ρήγμα στην Τζενεραλιτάτ

«Έχουμε μια ευκαιρία και δεν πρόκειται να την χάσω» είπε ο Αραγονές την Τρίτη σε μια έκτακτη εμφάνιση μετά την εβδομαδιαία συνάντηση με το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο. Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση ήταν ηλεκτρισμένη καθώς οι Junts, , ανακοίνωσαν τα ονόματα τελευταία στιγμή. Το κόμμα στο οποίο είναι επικεφαλής ο Κάρλες Πουτζντεμόν περίμενε την τελευταία στιγμή να ανακοινώσει τα ονόματα αφού περίμενε να διαπιστώσει αν στις συνομιλίες θα λάβει μέρος ο Πέδρο Σάντσεθ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την παρουσία του σε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση TVE την Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, Αραγονές και Junts μάλωναν για τη σύνθεση της καταλανικής αντιπροσωπείας. Το κύριο σημείο τριβής ήταν η πρόβλεψη ότι τα μέλη έπρεπε να είναι υπουργοί της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρξει κάποια σύγκλιση των θέσεων. Κατά συνέπεια, ο Αραγονές πέρασε ένα διάταγμα για τους εκπρόσωπους του κόμματός του Δημοκρατική Αριστερά (Esquerra Republicana) ισχυριζόμενος ότι «η αντιπροσωπεία πρέπει να είναι από μέλη της κυβέρνησης, αυτός είναι ο τρόπος να εκπροσωπηθεί ολόκληρη η χώρα».

Αν το ρήγμα μεγαλώσει και άλλο και δεν είναι δυνατό να λυθούν οι διαφορές παρά μόνο με εκλογές, οι δύο εταίροι θα πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η καινούρια κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά τις διαφορές που αναγνωρίζουν ότι έχουν, κανένα από τα δύο κόμματα δεν θέλει να οδηγήσει τα πράγματα εκεί.

Επούλωση των πληγών

Η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της καταλανικής και της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη ημερομηνία, αλλά υποτίθεται ότι θα γίνει σύντομα. Αυτή η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών υποτίθεται ότι θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την τελική εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει από την αποτυχημένη προσπάθεια των αυτονομιστών της Καταλονίας το 2017 να επιβάλουν μια απόσχιση.

Οι προσδοκίες για μια γρήγορη λύση δεν είναι μεγάλες, επειδή οι καταλανοί αυτονομιστές απαιτούν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Η κεντρική κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση βελτίωσης της σχέσης της βορειοανατολικής περιοχής με την υπόλοιπη Ισπανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter