Αναθερμαίνεται η εκλογολογία με κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών

Αναθερμαίνεται η εκλογολογία με κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών

Μορφή … θεσμικού καταιγισμού λαμβάνουν οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις  με εκλογικό χρώμα, που προωθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από το τέλος της περασμένης χρονιάς και πιο έντονα από τις αρχές του εφετινού Φεβρουαρίου,  στο “στρατηγείο των εκλογών”, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση για την προετοιμασία των εκλογικών διαδικασιών, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες.

Πριν από λίγες ημέρες, ήρθε μια ακόμα απόφαση εκλογικού χαρακτήρα να προστεθεί σε άλλες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί  την άμεση επικαιροποίηση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.    Την προβάλλει ως ανάγκη   ώστε να ενταχθούν οι διάσπαρτες διατάξεις σε ενιαίο κείμενο.  Μάλιστα, αυτή αποκτά και συμβολική διάσταση, σαν ένα νήμα θεσμικών αλλαγών που συνδέει το σήμερα με την προ δεκαετίας μνημονιακή Ελλάδα επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου.     Πώς; Δίνεται έμφαση στο ότι το 2012 είχε γίνει η τελευταία κωδικοποίηση για την εκλογή βουλευτών, και έτσι, οι κυβερνητικές παράγοντες εμφανίζουν  ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει εκ νέου μια αντίστοιχη, με δεδομένο ότι έκτοτε «έχουν προστεθεί και νομοθετηθεί πολλαπλές νομοθετικές ρυθμίσεις και σε κάποιες περιπτώσεις εκτελεστικές του Συντάγματος».

Αξίζει  να υπενθυμίσουμε ότι  το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 26 /2012 με την κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών υπογράφηκε στις 12 Μαρτίου 2012 από τον  τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια, επί υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση.  Τα 135 άρθρα του περιλαμβάνουν  από τις Εκλογικές Περιφέρειες, τις βουλευτικές έδρες, εκλογείς, εκλογικούς καταλόγους και εκλόγιμους έως  προκήρυξη  εκλογών και κατανομή Βουλευτικών εδρών . ανακήρυξη υποψηφίων, τα σχετικά με Συνδυασμούς, με αριθμό υποψηφίων βουλευτών, ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο, χώρους υπαίθριας προβολής πολιτικών μηνυμάτων, απαγορεύσεις, δημοσκοπήσεις, ψηφοδέλτια κλπ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι  στις 15 Φεβρουαρίου 2022  αποφασίστηκε η σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών. Η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για αυτή την απόφαση μπήκε, μόλις πέντε ημέρες μετά την απόφαση  για την προεκλογική προβολή των κομμάτων σε υπαίθριους χώρους.

Πάντως, πέρα από τα όποια εκλογικά σενάρια ή το ενδεχόμενο αλλαγών εν γένει στον εκλογικό νόμο, έχει ενδιαφέρον έτσι και αλλιώς ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών συγκροτείται 10μελής επιτροπή με αντικείμενο την κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών. Σύμφωνα με την απόφαση (Αριθ. Αριθ. Πρωτ.: 9562/15/2.2022) ορίζεται ότι έργο της επιτροπής είναι :

-η συγκέντρωση της νομοθεσίας που αφορά τις διατάξεις για τη νομοθεσία εκλογής βουλευτών, η οποία βρίσκεται επικαλυπτόμενη σε διαφορετικά νομοθετήματα.

-η  εκτέλεση προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών

-η Σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter