Ανατροπές στα εργασιακά των δήμων

Ανατροπές στα εργασιακά των δήμων

Τα πάνω κάτω στο ωράριο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, φέρνουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Στο όνομα της ευελιξίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλει σημαντικές εργασιακές αλλαγές στους δήμους, ακόμα και με καθιέρωση εξαιρέσεων από την εφαρμογή του πενθήμερου! Παράλληλα, το Σάββατο και η Κυριακή …χάνονται- μπορούν να είναι ημέρες εργάσιμες με σκάτζα άλλων ημερών ως μη εργάσιμων. Ουσιαστικά το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να μεταβάλλεται, εφόσον έτσι αποφασίσει ο δήμαρχος, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, με απόφαση του δημάρχου καθορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένες υπηρεσίες, κλάδους ή ορισμένο αριθμό υπαλλήλων από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο ή από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ως μη εργάσιμων ημερών, της Δευτέρας ή της Τρίτης.

Οι ρυθμίσεις αυτές του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020, η οποία έχει τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 (ΦΕΚ Α΄, Αρ. Φύλλου 75-30.3.2020) ορίζονται τα εξής:

«2. Κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 36 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143), με απόφαση του οικείου δημάρχου είναι δυνατόν να: α) καθιερώνονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή πενθήμερης εργασίας κατά υπηρεσία, κλάδο και αριθμό υπαλλήλων, χρόνο ή περιοχή, εφόσον επιβάλλονται λόγω της ανάγκης αδιάλειπτης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

β) καθορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένες υπηρεσίες, κλάδους ή ορισμένο αριθμό υπαλλήλων από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο ή από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, εφόσον τούτο επιβάλλεται για τον ίδιο ως άνω λόγο, καθιερουμένων ως μη εργάσιμων ημερών της Δευτέρας ή της Τρίτης, αντίστοιχα.

Οι αποφάσεις της παρούσας αρχίζουν να ισχύουν από της υπογραφής τους και εφαρμόζονται για όσο διάστημα είναι σε ισχύ μέτρα πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter