Ανάχωμα στον κατήφορο της ΝΔ

Ανάχωμα στον κατήφορο της ΝΔ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει τις προθέσεις της. Με αφετηρία την ιδιοκτησιακή αντίληψη περί θεσμών που επικρατεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος προβαίνει σε κινήσεις αυταρχισμού και επιβολής, είτε πρόκειται για τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους είτε για τους πολίτες και τα δικαιώματά τους.

Από το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον μέχρι το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την παιδεία και από τις αντιπολιτευτικές αγορεύσεις του πρωθυπουργού μέχρι τις αντιθεσμικές πρακτικές της πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis, τις πρωτόγνωρες απειλές προς δικαστικούς λειτουργούς και την αφαίρεση στοιχειωδών δικαιωμάτων υπεράσπισης ενός ανθρώπου, η ΝΔ προβάλλει το «όραμά» της για μια Ελλάδα που δεν αξίζει σε κανέναν.

Δυστυχώς, οι αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της ΝΔ καθιστούν πλέον τη χώρα μας υπόλογη διεθνώς, παρότι οι κυβερνώντες εξανίστανται όταν τους αποδίδονται χουντικές μέθοδοι.

Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς σχηματίζεται η εικόνα μιας χώρας που απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή επικράτεια της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Είτε πρόκειται για τον εκφοβισμό δικαστών από πολιτικά πρόσωπα είτε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ – Novartis, που αποδεικνύει την ύπαρξη όχι απλώς μεγάλου σκανδάλου, αλλά και ότι αυτό αφορά κρατικούς αξιωματούχους και την κυβέρνηση κατά την περίοδο 2012-15, είτε για την κλήση της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τον θάνατο πρόσφυγα στα σύνορα.

Ματαίως νομίζει η ΝΔ ότι θα κυβερνά χωρίς να λογοδοτεί, χωρίς να ελέγχεται. Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προειδοποίησε την κυβέρνηση για τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Και από την πρώτη στιγμή αποτελεί θεσμικό ανάχωμα.

Στο ναρκοπέδιο της προανακριτικής επιτροπής, παρότι μειοψηφία, πετύχαμε μεταξύ άλλων να αποκρούσουμε την επίθεση της πλειοψηφίας, που ζητούσε να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Το ίδιο κάναμε και με την περίπτωση των προστατευόμενων μαρτύρων, συμβάλλοντας στο να διασωθεί η υπόληψη της Βουλής απέναντι στις πρωτοφανείς εξωθεσμικές παρεμβάσεις της ΝΔ και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν. Καταδείξαμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε σκευωρία, καταφέρνοντας να καταπέσει αυτή η θεωρία σαν χάρτινος πύργος.

Σήμερα είναι οι δικαστές και εισαγγελείς, οι προστατευόμενοι μάρτυρες ή οι μάρτυρες σε μια ποινική έρευνα που μπαίνουν στο στόχαστρο της ΝΔ. Αύριο θα είναι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματικές ομάδες τα δικαιώματα των οποίων η ΝΔ προτίθεται να ποινικοποιήσει και να καταστείλει. Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο όποιον παρεκκλίνει από την ιδιοκτησιακή της αντίληψη για το κράτος και τους θεσμούς. Νομοθετεί για να συγκαλύψει ευθύνες και να προστατεύσει συμφέροντα.

Η ΝΔ, βλέποντας τις αντιδράσεις να έρχονται, ανασύρει ξανά από τα συρτάρια της μνημονιακής προπαγάνδας τον υπέρτατο κοινωνικό αυτοματισμό, αυτόν που στρέφει κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες κατά των πολιτών που συναθροίζονται και διαμαρτύρονται, όπως είναι το συνταγματικό τους δικαίωμα και όπως δεν είναι δικαίωμα καμίας δημοκρατικής κυβέρνησης να περιορίζει και να εξαφανίζει το σύνταγμα.

Αν η ΝΔ προτίθεται να ταράξει τον κόσμο στο ξύλο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα ταράξει τη ΝΔ στη νομιμότητα υπερασπιζόμενος τα δίκαια του κόσμου, όπως έκανε πάντα.

Και αν η ΝΔ προτίθεται να μεταμορφωθεί από Ορμπάν σε Μπολσονάρο, με ελεγχόμενα ΜΜΕ, αστυνομική καταστολή, παρακράτος και διώξεις δικαστών και πολιτικών αντιπάλων, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προοδευτικός κόσμος έχουν έτοιμη την απάντηση, σπάζοντας το μαύρο μέτωπο της ΝΔ με τις πολύχρωμες αξίες που επείγουν στον 21ο αιώνα και ξαναπαίρνουν κεφάλι σε Ευρώπη και Αμερική.

Η Δώρα Αυγέρη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Β΄ Θεσσαλονίκης – μέλος προανακριτικής επιτροπής της Βουλής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter