Αναχωρούν από την Αθήνα οι θεσμοί – Σημαντική πρόοδος στα επιμέρους, «αγκάθι» ΔΝΤ για τα εργασιακά

Αναχωρούν από την Αθήνα οι θεσμοί – Σημαντική πρόοδος στα επιμέρους, «αγκάθι» ΔΝΤ για τα εργασιακά

Με «σημαντική πρόοδο στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων», όπως σημείωσε κυβερνητική πηγή, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των ανωτάτων κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή «υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα περιφερειακά θέματα» ενώ παραμένουν ανοιχτά το εργασιακό, το ύψος των μέτρων που ζητούν οι δανειστές να ληφθούν για μετά το 2018 (2%του ΑΠΕ ή 3,6 δισ.) και η τελική μορφή των λεγόμενων αντίμετρων.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την ερχόμενη Δευτέρα με τηλεδιασκέψεις επί των ανοικτών θεμάτων με στόχο μια εβδομάδα μετά στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να καταγραφεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος «αν είναι δυνατόν ακόμη και μια τελική συμφωνία,(staff level agreement)».

Στο μεσοδιάστημα η σκυτάλη θα περάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες στη σημερινή και αυριανή σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και το Σαββατοκύριακο με δεδομένες τις διαφορές Αθήνας και ΔΝΤ που δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και θα χρειαστούν πολιτικές παρεμβάσεις.

Όπως σημείωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο πρωθυπουργός (βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες) θα συναντηθεί μόνο με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ωστόσο άλλη κυβερνητική πηγή σημειώνει στο Documento ότι «θα συζητήσει με τους ομολόγους του τα ’‘ανοιχτά’’ θέματα της διαπραγμάτευσης» ενώ «θα ενημερώσει και για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο».

Είναι ενδεικτικό και των προτεραιοτήτων της Αθήνας το γεγονός ότι το πρωί ο κ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημείωσε πως η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα «είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία την Ελλάδα κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη».

Η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα δεν είναι τυχαία αφού σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο θέμα των εργασιακών η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη «με τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» την ώρα που υπάρχει έδαφος συνεννόησης για το μείγμα των αντίμετρων με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μετάσχουν με τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα στη συνεδρίαση του EWG και θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter