Αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για την αλιεία

Αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για την αλιεία

Σαφώς, στον Μπόρις Τζόνσον αρέσει να ανοίγει μέτωπα με τους Ευρωπαίους εταίρους του πριν από τα συνέδρια του Συντηρητικού Κόμματος. Πριν από ένα χρόνο, ο Βρετανός ηγέτης παρουσίασε ένα νομοσχέδιο “για την εσωτερική αγορά” που θέτει υπό αμφισβήτηση μέρος των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη συνθήκη διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος, όταν οι Τόρηδες αναμένεται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μάντσεστερ αντιμετωπίζοντας πολλαπλές εσωτερικές κρίσεις (έλλειψη βενζίνης σε πρατήρια καυσίμων, άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ), ο βρετανός πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Γαλλία στο θέμα της αλιείας, που υποτίθεται ότι είχε διευθετηθεί στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των Εικοσιεπτά και του Λονδίνου, που συνήφθη στα τέλη του 2020. Πρέπει να θεωρηθεί αυτό ως μια νέα σύμπτωση;

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, ότι είχε χορηγήσει σε σκάφη μήκους κάτω των δώδεκα μέτρων που αλιεύουν στα έξι έως δώδεκα ναυτικά μίλια (τα χωρικά του ύδατα) δώδεκα άδειες πρόσβασης από τις σαράντα επτά που ζήτησε το Παρίσι. Το Τζέρσεϊ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εκδίδει δεκαεπτά νέες άδειες για την ίδια κατηγορία αλιέων, επιπλέον των σαράντα επτά που έχουν ήδη χορηγηθεί και τριάντα μία προσωρινές. Το νησί της Μάγχης, από την άλλη πλευρά, απέρριψε εβδομήντα πέντε αιτήματα για γαλλικά σκάφη. “Η προσέγγισή μας ήταν λογική και απόλυτα σύμφωνη με τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ”, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Downing Street την Τρίτη. “Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή και τις γαλλικές αρχές και θα εξετάζουμε τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται για την υπεράσπιση των υπολοίπων αιτήσεων άδειας”.

Κακή πίστη

Αυτό το θέμα τριβών μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού δεν θα βελτιώσει μια πολύ υποβαθμισμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συγκρούονται ήδη για τη μετανάστευση – η κυβέρνηση Τζόνσον κατηγορεί το Υπουργείο Εσωτερικών για το ότι δεν αντιμετώπισε ικανοποιητικά τα ταξίδια μεταναστών μέσω της Μάγχης. Η συμμαχία Aukus μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που οδήγησε τη Γαλλία να ακυρώσει μια παραγγελία για υποβρύχια από την Καμπέρα, δεν βοήθησε τα πράγματα. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, έκρινε «εντελώς απαράδεκτες» τις βρετανικές αποφάσεις για την αλιεία.

Η συμφωνία μετά το Brexit προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ψαράδες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν προηγουμένως αλιεύσει εκεί. Για μικρά σκάφη που δεν υπόκεινται σε υποχρεώσεις γεωεντοπισμού, αυτό δεν είναι εύκολο. Οι Βρετανοί μελετούν το αρχείο άδειας για Γάλλους ψαράδες των τελευταίων οκτώ μηνών και κάθε δεκαπενθήμερο ζητούν πρόσθετη απόδειξη για την παρουσία τους στα νερά τους πριν από το Brexit.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter