Ανδρέας Λοβέρδος: Συμπολίτευση στον Μητσοτάκη, αντιπολίτευση στον Ανδρουλάκη

Ανδρέας Λοβέρδος: Συμπολίτευση στον Μητσοτάκη, αντιπολίτευση στον Ανδρουλάκη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναζητεί σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική σκηνή

Σφαλίζουν τις διαφωνίες τους τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη –με εξαιρέσεις– για να μη βγουν προς τα έξω γκρίνιες ενόψει εκλογών. Εμειναν στην αφάνεια –αν και υπήρξαν έντονες– οι παρεμβάσεις στελεχών της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας» στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τα οποία αντιτίθενται στον αντιπολιτευτικό λόγο της Χαριλάου Τρικούπη και ιδιαίτερα στις γενικόλογες αναφορές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για εξυπηρέτηση των λίγων.

Πίσω από τις πολιτικές νουθεσίες για ανάδειξη του «συγκεκριμένου» και για υποβάθμιση της υπόθεσης των υποκλοπών αναδύεται η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, σχηματοποιούνται οι κόκκινες γραμμές στελεχών της πιο συντηρητικής πτέρυγας για μετεκλογικές συνεργασίες μακριά από την Κουμουνδούρου.

Κατάφερε να ακουστεί ενώ έλειπε από την ΚΟ

Διαφορετική τακτική ακολουθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Ο θόρυβος και οι δημόσιες σχέσεις τρέφουν πολιτικά όσους θέλουν να διαφοροποιούνται. Το ξέρει ο Ανδρ. Λοβέρδος, που έχει πολιτική πείρα και είναι παλιά καραβάνα στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν επιδιώκει τη σύγκλιση ΠΑΣΟΚ — ΝΔ ή τη συμμετοχή του ως ρολίστα σε κυβερνητικό κονκλάβιο «γαλαζοπράσινης» απόχρωσης μεγάλου βεληνεκούς στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γι’ αυτό άλλωστε προσδιορίζει δημοσίως ότι έχει ικανότητες για πρωθυπουργός.

Το παιχνίδι «ζεστό – κρύο», διεθνή θέματα και πολιτική δήθεν βαρύτητα απέναντι στην ψυχαγωγική δήθεν ελαφρότητα μιας τηλεοπτικής παρουσίασης πρωινάδικου. Ο καλός πολιτικός μύλος («γαλάζιος» κατά προτίμηση) όλα τα αλέθει. Ο Ανδρ. Λοβέρδος παρότι έλειπε από την κλειστή σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή την περασμένη Τρίτη (επέστρεφε στην Ελλάδα από αποστολή στο εξωτερικό), κατάφερε να «ακουστεί». Την ημέρα εκείνη που ο Ν. Ανδρουλάκης έδινε με εισήγησή του στη συνεδρίαση το πολιτικό και προγραμματικό στίγμα ενόψει εκλογών τηλεοπτική πρωινή εκπομπή μετέδιδε μαγνητοσκοπημένη τη συνέντευξη Λοβέρδου, που με χαλαρό και καλλιτεχνικό στιλ, μπροστά από ντραμς, έδειχνε ότι μαθαίνει να παίζει μουσική, κόβοντας κομμάτι της επικοινωνιακής πίτας της Χαριλάου Τρικούπη, και δήλωνε… πρωθυπουργήσιμος.

Λίγο αργότερα, την ημέρα που βγήκε η τραγική είδηση για το έγκλημα του βιασμού δωδεκάχρονου κοριτσιού στα Σεπόλια από 53χρονο που κατηγορείται ως παιδοβιαστής και μαστροπός, το πρώτο που βρήκε να αναρτήσει στο Twitter ο Ανδρ. Λοβέρδος ήταν: «Oσοι ζητούν σήμερα αυστηρή τιμωρία του βιαστή ανηλίκου να μας πουν τι ψήφισαν όταν ήρθε στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας». Η γραμμή της ΝΔ σε όλο το μεγαλείο της, που όμως κατέρρευσε υπό το βάρος του ψεύδους! Το εντυπωσιακό είναι ότι με τη διατύπωσή του άφησε να αιωρείται η εντύπωση ότι απευθύνεται και κατά της Χαριλάου Τρικούπη και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσαρέσκεια της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, αν και δεν ομολογείται συνήθως, αφήνει ίχνη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, καταρρίπτοντας τα fake news της ΝΔ, ανάρτησε πίνακες των πρακτικών από τη Βουλή που έδειχναν ότι άρθρα για την αυστηροποίηση ποινών για τον βιασμό ανηλίκων ψηφίστηκαν ομόφωνα στο κοινοβούλιο. Ο Δημ. Μάντζος έγραψε στο Twitter: «[…] Η προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι αποκρουστική. Αλλά έτσι είναι η ζωή: άλλοι έφεραν τη Διαύγεια και άλλοι την “ομάδα αλήθειας”. #ομαδα_διαφανειας».

Η σύμπλευση με «γαλάζια» στελέχη και η παροχή πολιτικής βοήθειας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνεχείς. Ηδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα αντιδρούν στη συμμετοχή του Ανδρ. Λοβέρδου σε παρουσίαση βιβλίου του πρώην νομάρχη και πρώην βουλευτή ΝΔ Ηλία Βλαχογιάννη. Η σύνθεση στο πάνελ της βιβλιοπαρουσίασης συνιστά πολιτικό «γαλαζοπράσινο κέντημα»! Μαζί λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου…

Απέναντι (αν και όχι σε τροχιά σύγκρουσης) σε αυτές τις τακτικές βρίσκονται πανεπιστημιακοί που συμβάλλουν στην προγραμματική έκφραση της Χαριλάου Τρικούπη. Δίπλα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αναβαθμισμένο ρόλο είναι οι καθηγητές Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Ηλίας Κικίλιας, ο συνταγματολόγος Νίκος Χρυσόγονος, ενώ ηχηρά παρεμβαίνει για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης.

Τριβές για τις κάλπες στην αυτοδιοίκηση

Οι τριβές για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ξεκίνησαν ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και κοντά ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή τους. Τα αυτοδιοικητικά όργανα άρχισαν ηχηρά στην Πάτρα για την επιλογή υποψήφιου δημάρχου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Προκάλεσε αίσθηση και ενίσχυσε τη φημολογία για «καπάρωμα» της θέσης υποψηφίου για τον Δήμο Πατρέων η δήλωση του επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα ότι κλείνει για κείνον ο κύκλος στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Διατέλεσε εννέα χρόνια περιφερειάρχης και τρία χρόνια επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δυτική Ελλάδα. Τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη, αν και φαίνεται ότι στο πρόσωπο του Κατσιφάρα οι εκδοχές είναι πολλαπλές (υποψήφιος δήμαρχος ή υποψήφιος βουλευτής και συνδυαστικά πρώτα υποψήφιος βουλευτής και μετά υποψήφιος δήμαρχος).

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης κατά την κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή έδωσε μια πρόγευση για τον τρόπο ανάδειξης υποψηφίων στις κάλπες για επικεφαλής στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), απορρίπτοντας τη λογική του χρίσματος, ιδίως στις περιπτώσεις μικρών και μεσαίων δήμων. Θα δοθεί έμφαση στις προτάσεις των τοπικών στελεχών ανά περιοχή, με κριτήριο την κοινωνική εμβέλεια, την αποδοχή και την ευρύτερη πολιτική δυναμική. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει τοποθετηθεί δημοσίως τονίζοντας ότι διαφωνεί με τα χρίσματα, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Το είπε πάλι και στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να απογαλακτιστεί από την επιβολή επιλογών του «αθηνοκεντρικού κράτους» και των κεντρικών της Χαριλάου Τρικούπη. Ομως για την επιλογή υποψηφίων σε μεγάλους δήμους της χώρας και για υποψήφιους περιφερειάρχες η Χαριλάου Τρικούπη θα έχει πιο ενεργητικό ρόλο, σε συνδυασμό με τις επιλογές στις τοπικές κοινωνίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter