Ανδρέας Νεφελούδης: Υπουργείο Εργασίας μόνο για τους εργαζόμενους

Ανδρέας Νεφελούδης: Υπουργείο Εργασίας μόνο για τους εργαζόμενους

Ο πρώην γγ του υπ. Εργασίας εξηγεί τις πρώτες κινήσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον κόσμο της εργασίας

Ο υποψήφιος στη δυτική Αττική πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης παραθέτει όλη την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την «αποκατάσταση της εργασιακής αξιοπρέπειας». Προαναγγέλλει την παραπομπή του διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στη Δικαιοσύνη αλλά και την επιστροφή του προκλητικού μπόνους που έλαβε ο διοικητής του ΣΕΠΕ «ως αχρεωστήτως καταβληθέντος». Επίσης, περιγράφει τη ΝΔ ως υπηρέτη της διαπλοκής και δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών η δυτική Αττική θα είναι ισότιμη με τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις μιας προοδευτικής κυβέρνησης για την επαναφορά της κανονικότητας στους χώρους εργασίας;

Η εργασία είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας, με στόχο την αποκατάσταση της εργασιακής αξιοπρέπειας. Ετσι, πρώτον, καταργούνται άμεσα όλες οι αντεργατικές διατάξεις της ΝΔ (νόμος Χατζιδάκη αλλά και αυτός για τις ΣΣΕ). Δεύτερον, αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ, αύξηση 10% για τους δημοσίους, μεταφορά της απόφασης για τον καθορισμό του κατώτατου από το 2024 στους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, με βάση διαπραγμάτευσης την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Τρίτον, αποκατάσταση της κανονικότητας στο πεδίο των ΣΣΕ, κυριαρχία των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών, ισχύς της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κατάργηση της δυνατότητας υπογραφής συλλογικών συμβάσεων με ενώσεις προσώπων. Τέταρτον, ανασύσταση του ΣΕΠΕ ως γενικής γραμματείας και άμεση ενίσχυση σε προσωπικό.

Αμέσως μετά, έχουμε και λέμε: ξεπάγωμα των τριετιών, επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και κατάργηση όλου του μνημονιακού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, όπως επίσης αντιμετώπιση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, με συμπερίληψη κάθε εργαζομένου με όποια μορφή σύμβασης στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής ΣΣΕ, με χαρακτηρισμό ως μισθωτής της εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, με μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων όσοι δουλεύουν με μπλοκάκι και υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία. Επιπλέον, έναρξη των διαδικασιών διαλόγου για τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση μισθών με την παράλληλη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακόμη δεσμευόμαστε για τα εξής: όπως και την τετραετία 2015-19, το υπουργείο Εργασίας θα είναι των εργαζομένων, θα πραγματοποιεί τριμερείς συναντήσεις επίλυσης εργατικών διαφορών και θα καθιερώσει σαφείς και διαφανείς συλλογικές ρυθμίσεις για το σύνολο των κλάδων, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν αυτοδιαλυθεί (σκοπίμως) οι εργοδοτικές ενώσεις τους. Για μας δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ξανά αόρατοι εργαζόμενοι και θα επαναρρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις στις περιπτώσεις αποσχίσεων κλάδων. Με λίγα λόγια ο στόχος μας είναι η εργασία να αποτελέσει τον βασικό μοχλό για τη νέα αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας μέσα από ένα διάφανο σύστημα αρχών και κανόνων σε απόλυτη συνέργεια με την υγιή επιχειρηματικότητα.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καταγγέλλουν τον διοικητή Σπύρο Πρωτοψάλτη για οικειοποίηση κονδυλίων που προορίζονταν για ανέργους με σκοπό να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ. Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας κατηγορεί τον διοικητή Γιώργο Τζιλιβάκη για προκλητική αύξηση μισθού και μπόνους την ώρα που εκκρεμούν απλήρωτες υπερωρίες για τους υπαλλήλους. Δεσμεύεστε ότι θα μπει τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές;

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, όπως ονομάστηκε ο ΟΑΕΔ –εμείς θα επανιδρύσουμε τον ΟΑΕΔ–, θα καταστεί υπόλογος σπατάλης δημόσιου χρήματος για κομματική προπαγάνδα και για πληρωμή ταξιδιών για να παραστεί σε κομματικές εκδηλώσεις. Αντίστοιχα, ο διοικητής της δήθεν ανεξάρτητης αρχής του ΣΕΠΕ θα ελεγχθεί για το «δωράκι» των 45.000 ευρώ στον εαυτό του ως ειδική ανταμοιβή για τη διάλυση του ΣΕΠΕ. Οχι μόνο όλα αυτά κόβονται μαχαίρι, αλλά θα διερευνηθεί νομικά η επιστροφή αυτών των χρημάτων στα κρατικά ταμεία ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Το ίδιο θα γίνει και για την απόλυτα αντισυνταγματική ρύθμιση του διορισμού ιδιωτών ως διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ, έξω από τη διοικητική ιεραρχία και με μισθούς εξωφρενικούς των 4,5 και 8 χιλιάδων ευρώ.

Ο ωμός εκλογικός εκβιασμός εργοδότη στους εργαζόμενούς του παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη αποτελεί εξαίρεση ή γενικευμένο φαινόμενο στον δρόμο προς τις κάλπες;

Ο ωμός εκβιασμός, παρουσία κιόλας του αντιπροέδρου της ΝΔ, αφενός υποδηλώνει την άποψη αυτού του κόμματος για την εργασία και κυρίως για τους εργαζόμενους, αφετέρου καθρεφτίζει πόσο δεμένη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ με την πιο χυδαία μορφή της ηθικής παραβατικότητας που είναι ο εκβιασμός. Ετσι έκαναν πάντα, έτσι κάνουν και τώρα. Υπηρετούν τη διαπλοκή, υπηρετούν τα συμφέροντα της αρρωστημένης και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που τους ακολουθεί και αυτή τους το ανταποδίδει εκβιάζοντας την ψήφο των εργαζομένων και περιμένει περισσότερες απευθείας αναθέσεις. Προφανώς το κάνουν και αλλού, απλώς όχι τόσο ξεδιάντροπα.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της δυτικής Αττικής και πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειάς μου, της δυτικής Αττικής, είναι ότι καθιερώθηκε διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς ως ο σκουπιδότοπος της Αττικής (όχι λόγω ΧΥΤΑ μόνο), πετώντας εδώ ό,τι δεν χρειάζεται η υπόλοιπη Αττική. Τελευταία παραδείγματα οι εκκολαπτόμενες εγκαταστάσεις LNG σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά και οι ιδιωτικές φυλακές που θα εγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο από τον Κορυδαλλό. Την τετραετία 2015-19 η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπάθησε να αλλάξει αυτή την κατάσταση βάζοντας μπροστά μεγάλα σχέδια (επιχειρηματικό πάρκο, εμπορευματικός σταθμός κ.λπ.) που δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσει και τα εγκατέλειψε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η περιοχή μου διακρίνεται για την υψηλή ανεργία, την ακραία παραβατικότητα, την αδυναμία κρατικών ελέγχων, τη φτώχεια, τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα. Εδώ η γενικευμένη ακρίβεια κινείται με υψηλό πολλαπλασιαστή σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό όμως το μεγάλο εργαστήρι-μελίσσι εργασίας και παραγωγής είμαστε αποφασισμένοι να το καταστήσουμε ισότιμο με τις άλλες περιοχές της Αττικής, να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τις τοπικές ανισότητες και αυθαιρεσίες, να αναδείξουμε τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματά του, να το προστατεύσουμε περιβαλλοντικά και να τιμήσουμε όπως πρέπει την ιστορία του και πάνω από όλα τους πολίτες του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter