Ανδρέας Πάτσης: Η Horselord, η Παγκρήτια και το «παγωμένο» εκατομμύριο

Ανδρέας Πάτσης: Η Horselord, η Παγκρήτια και το «παγωμένο» εκατομμύριο

Η ξεχασμένη επένδυση του βουλευτή που βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών

Εκτός από τις προαναφερόμενες πέντε εταιρείες που ο κ. Πάτσης δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες, ο ίδιος δεν εμφάνισε και μια μεγάλη επένδυση της κυπριακής εταιρείας του Horselord Ltd, η οποία έχει «περιπετειώδη» διαδρομή. Πρόκειται για την τοποθέτηση 1 εκατ. ευρώ στην πολυμετοχική εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, η οποία από το 2017 έχει αποκτήσει συνεταιριστικές μερίδες στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Αυτή η επένδυση της Horselord Ltd έχει ήδη από το 2018 βρεθεί στον δρόμο των εισαγγελικών αρχών όταν διερευνούσαν την πολύκροτη υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς και τις συναλλαγές της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη με εταιρείες συμφερόντων του Μιχ. Σάλλα.

Πώς βρέθηκε η Horselord Ltd να διαθέτει παρουσία στη Lyktos Participations; Στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο Μιχ. Σάλλας, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφώνου αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστευτικότητας για την απόκτηση τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Για να αποκτήσει το εν λόγω ποσοστό ο κ. Σάλλας έβαλε δικά του χρήματα μέσω της εταιρείας του Lyktos Holding (πρώην Shent), ενώ απευθύνθηκε και σε επιχειρηματίες και πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί κεφαλαιακά στη Lyktos Participations. Ετσι, στο διάστημα μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 2016 και 26 Ιανουαρίου 2017 στον λογαριασμό της Lyktos Participations στην Τράπεζα Πειραιώς κατατέθηκαν περίπου 12,6 εκατ. ευρώ μέσω 17 διαφορετικών εμβασμάτων. Με το ποσό αυτό έγινε η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας τον Ιανουάριο του 2017 και αποκτήθηκαν 1.575.000 συνεταιριστικές μερίδες της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Ο δεύτερος χρονικά στη σειρά επενδυτής, μετά τον κ. Σάλλα, που επένδυσε στη Lyktos Participations ήταν ο Ανδ. Πάτσης, ο οποίος μέσω της Horselord Ltd έστειλε στις 16 Δεκεμβρίου 2016 το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό της Lyktos Participations στην Τράπεζα Πειραιώς. Αλλά η τοποθέτηση αυτή αποδείχθηκε περιπετειώδης τόσο για τον κ. Πάτση όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές της Lyktos Participations.

Η έρευνα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και των εισαγγελέων –που βασίστηκε στο γνωστό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς– κατέδειξε πως μέρος των χρημάτων που είχαν αποκτηθεί από έκνομες συναλλαγές μεταξύ πρώην συνεργατών και μελών της οικογένειας Λογοθέτη και στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς και αποτελούσαν προϊόν εγκλήματος κατέληξαν αρχικά στον λογαριασμό της Lyktos Participations στην Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία επενδύθηκαν στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Στη βάση αυτή, το φθινόπωρο του 2018 η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε τις μετοχές της Lyktos Participations στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της προαναφερόμενης δέσμευσης της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η επένδυση της Horselord Ltd του κ. Πάτση στη Lyktos Participations (και μέσω αυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα) είναι παγωμένη εδώ και περίπου 20 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, ο βουλευτής της ΝΔ και έμπειρος δικηγόρος δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες το σχετικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ που διαθέτει ως συμμετοχή στη Lyktos Participations, αν και προφανώς όφειλε να το κάνει.

Εύλογα ερωτήματα

Οι προαναφερόμενες παραλείψεις στο πόθεν έσχες του Ανδ. Πάτση και ειδικά η μη δήλωση της εταιρείας Elite Executive Transportation Services στην οποία συμπράττει επιχειρηματικά με τη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, αλλά και η μη δήλωση του 1 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει

η Hοrselord Ltd στη Lyktos Participations και είναι παγωμένο από τις αρχές γεννούν εύλογα ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, η ανθρωπογεωγραφία και οι προαναφερόμενες υποθέσεις δημιουργούν συνειρμούς για συμπτώσεις που σχετίζονται με την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών και την ταυτόχρονη τροποποίηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος.

Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών και τη μετατροπή του αδικήματος από αυτεπάγγελτα διωκόμενο σε κατ’ έγκληση διωκόμενο έγκλημα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούσια ή εκούσια δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επικείμενη αρχειοθέτηση του σκανδάλου της υπόθεσης Σάλλα – Λογοθέτη, για το οποίο έχει ασκηθεί εισαγγελική δίωξη από τον Αύγουστο του 2019. Η υπόθεση αυτή θα έχει πλέον αβέβαιη εξέλιξη, δεδομένου ότι η σημερινή διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δεν υπέβαλε έγκληση εντός του τετραμήνου που όρισε η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η εισαγγελική δίωξη.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης θα οδηγήσει σχεδόν αυτόματα στο ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Lyktos Participations στην Παγκρήτρια και στην αποδέσμευση της συμμετοχής της Horselord Ltd.

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Για τα προαναφερόμενα ερωτήθηκαν τόσο ο κ. Πάτσης όσο και ο κ. Τσιάρας. Παρά τις επίμονες προσπάθειες επικοινωνίας, απάντηση στους χρόνους που δώσαμε λάβαμε μόνο από τον υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία έχει ως εξής: «Σχετικά με τα ερωτήματα που μου ετέθησαν, σημειώνω τα εξής:

Πρώτον, στη δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ που από κοινού υποβάλλουμε με τη σύζυγό μου περιλαμβάνονται πλήρως και με ακρίβεια όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου μου, καθώς και οποιαδήποτε συμμετοχή της σε άλλες επιχειρήσεις, όπως επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία.

Για την πληρότητα, την ορθότητα και την πλήρη νομιμότητα της δήλωσής μας, η υποβολή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ έχει ανατεθεί σε ειδικό φοροτεχνικό – λογιστικό γραφείο, που διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία στον κλάδο του. Ολες, δε, οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και στις οποίες, ως οφείλαμε, έχει περιληφθεί η εταιρεία STAGG IKE συμφερόντων της συζύγου μου, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία STAGG IKE δεν παρουσιάζει καμία κερδοφορία και η σύζυγός μου δεν έχει λάβει από τη λειτουργία της ούτε ένα ευρώ. Δεύτερον, για τις δραστηριότητες άλλων βουλευτών ή για ενέργειες της Αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για οποιεσδήποτε άλλες εταιρείες στις οποίες αναφέρεστε, δεν έχω καμία γνώση και δεν σχετίζομαι καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Τρίτον, η προσπάθεια συσχέτισης των τροποποιήσεων του ΠΚ, με παντελώς άγνωστες σε εμένα άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, συνιστά ένα αστείο και ευφάνταστο άλμα λογικής, που στερείται κάθε συνοχής και μοιραία πέφτει στο κενό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter