Ανδρουλάκης: Τι θα κάνει η Κομισιόν και η UNESCO για την Αγία Σοφία;

Ανδρουλάκης: Τι θα κάνει η Κομισιόν και η UNESCO για την Αγία Σοφία;

Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών, ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά, πρώτον αν οι δηλώσεις αυτές είναι συμβατές με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ, δεύτερον πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σε τι κινήσεις θα προβεί σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή τους και τρίτον τι πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος διατυπώνει παρόμοιες απειλές, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «η Αγία Σοφία, ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών και η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα».

Υπενθυμίζει μάλιστα τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2016, «να παρακολουθεί το θέμα από κοντά», σε απάντηση της ερώτησης του τότε, με αφορμή το κάλεσμα μουεζίνη για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

«Το γεγονός αυτό αποτελεί παραβίαση του κοσμικού χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco», επαναλαμβάνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter