Ανδρουλάκης: Kομματική πειθαρχία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανδρουλάκης: Kομματική πειθαρχία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την απομόνωση όσων εκ των στελεχών/βουλευτών της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώξουν να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιδιώκει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, που ζυγίζει ότι δεν είναι πολλοί οι διαφωνούντες/διαφωνούσες με την επίσημη γραμμή. Δεν θα αποφευχθεί όμως η αναστάτωση και οι αντιπαραθέσεις εντός του κόμματος, με κυρίαρχες αντιθέσεις για τα μη κρατικά/μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια να προέρχονται από το εναπομείναν εσωτερικό δυναμικό των αντιΣΥΡΙΖΑ στελεχών και φιλοΜητσοτακικών κεντριστών.

Ετσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης χτίζει ήδη το «αλεξικέραυνο» αφήγημά του για την αποτροπή διαφοροποιήσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Κινείται με επίσημη γραμμή την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου της ΝΔ για τα ΑΕΙ και την υπερψήφιση ορισμένων άρθρων, όπως αυτού που αφορά το εθνικό απολυτήριο. Μάλιστα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να διαμορφώνει μια σκληρή στάση, στα όρια της κομματικής πειθαρχίας, απέναντι σε διαφωνούντες/ούσες, με προεξάρχουσα τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου που ήδη έχει εκφραστεί υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Ποιος είναι ο πυρήνας του αφηγήματος για κομματική πειθαρχία; Ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για καταψήφιση επί της Αρχής του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στηρίζεται στο πρόγραμμά του κόμματος και επομένως όποια απόκλιση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα δεν είναι ανεκτή. Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω σε επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ηδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε την άποψη (Ρ/Σ Σκάι 26 Φεβρουαρίου 2024) σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ότι με τη ρύθμιση της ΝΔ «γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων», συμπληρώνοντας ότι «συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι».

Η Χαριλάου Τρικούπη που τάσσεται από χρόνια υπέρ των μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, προχωρά με αντιφατικούς τακτικισμούς ανάλογα με τη συγκυρία. Σε αυτήν τη φάση, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δίνη εσωτερικής κρίσης, επιδιώκει να προσεταιρισθεί δημοσκοπικά/εκλογικά οφέλη στο χώρο της κεντροαριστερας, και να εμφανιστεί σαν το κόμμα-προσδοκία για το δικομματικό σύστημα που έχει μπατάρει με χαρακτηριστικά ασυμμετρίας εδώ και καιρό (41% ΝΔ και τα άλλα κόμματα να βλέπουν από μακρυά την «πλάτη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη).

Ετσι, σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει να «γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση
του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας».

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα τέλη Ιανουαρίου 2024 το Documento είχε αναδείξει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε προσανατολισθεί στο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι διόλου τυχαία ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου, δείχνοντας ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και στελέχη και βουλευτές που βρίσκονται κοντά του δεν θα προκαλέσουν εσωκομματικά προσκόμματα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Τώρα, η Χαριλάου Τρικούπη προτάσει μετ΄επιτάσεως τις προϋποθέσεις που θέτει, όπως είναι «ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας (θα υπάρχουν δίδακτρα) για να επανεπενδύονται τα κέρδη» και «η ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση» με ενιαίους κανόνες αξιολόγησης. Αυτό, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, χρειάζεται ρυθμιστική Αρχή Ανεξάρτητη, και «όχι αυτή που υπάρχει σήμερα στο υπουργείο Παιδείας που την κάνει ό,τι θέλει ο υπουργός».

Μάλιστα, προσπαθεί να πείσει ότι δεν έχει γίνει το κόμμα του «όχι σε όλα», κάτι που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι καλλιεργεί σαν αφήγημα η ΝΔ εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει ότι «είμαστε θετικοί στο διάλογο και τη συναίνεση».

Για να προσθέσει όμως ότι «συναίνεση με κοροϊδία δεν γίνεται. Δεν μπορεί να πηγαίνει ένα κόμμα στη βουλή να λέει επί της αρχής ναι στην επιστολική ψήφο και μετά να μας δουλεύει η ΝΔ. Επειδή έχουμε δει πολλά. Δεν περίμενα αυτή τη ρύθμιση που είναι ξεκάθαρα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα πιο στέρεο και αντικειμενικό. Θα ψηφίσουμε το κομμάτι για το εθνικό απολυτήριο».

Οσο για την κομματική πειθαρχία περιορίστηκε να πει αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ότι «η γραμμή μας είναι αυτό που λέει το πρόγραμμά μας. Η θέση αρχής είναι αυτή που θα ψηφίσουμε».

Διαβάστε επίσης: Ιδιωτικά πανεπιστήμια: 12 σύλλογοι ακαδημαϊκών αποδομούν το νομοσχέδιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter