Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο – Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις

Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο – Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις

Το θερμό επεισόδιο που ξεκίνησε χθες με ευθύνη της Τουρκίας, όταν σκάφος του Λιμενικού εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, κλιμακώθηκε με γρήγορους ρυθμούς.

Τι έγινε στα Ίμια

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος εμβολίστηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από τουρκική ακταιωρό, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου ένα ακόμα επεισόδιο είχε σημειωθεί στα Ίμια όταν τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την ελληνική κανονιοφόρο «Νικοφόρος». Τότε η ελληνική κανονιοφόρος δεν έχει πάθει καμιά ζημιά ενώ το πηγές του ΓΕΝ απέδιδαν την «επακούμβηση» σε ατυχή χειρισμό των Τούρκων.

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν στα Ίμια προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ παράλληλα κλήθηκε και ο πρέσβης της Τουρκίας.

Tο υπουργείο ανακοίνωσε τις διπλωματικές κινήσεις και καθιστά σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει:

“Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται”.

“Βάφτισαν” τα Ίμια τουρκικό έδαφος

Το απόγευμα της Τρίτης, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μία ακόμα πρόκληση, κατηγορώντας ως υπαίτιο για το επεισόδιο στα Ίμια το ελληνικό πλοίο που έκανε “επικίνδυνους ελιγμούς” και υποστηρίζοντας ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Στις αναφορές αυτές έδωσε αιχμηρή απάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. “Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου” τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα “εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία”.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργου, Μπιναλί Γιλντιριμ, υπήρξε πριν από λίγο επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου και συμφωνήθηκε αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομολογό του εκφράστηκε με ιδιαίτερη αυστηρότητα και ανησυχία για την επικινδυνότητα που ενέχεται στην τακτική της Τουρκίας με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκε διαλλακτικός και η συνομιλία φαίνεται πως έληξε με εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις και κοινή συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Η Navtex εκδόθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη, με σκοπό, όπως αναφέρει, την άσκηση για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις.

Η τουρκική Νavtex αναφέρει:

Η NAVTEXQ

ZCZC FA91 ANTALYA TURK RADIO ZCZC

130654 UTC FEB 18

NAVTEX NW NR0235/18

MEDITERRANEAN SEA

SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 15 FEB 18 FROM 1100Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 21.44 N – 029 08.88 E

35 39.64 N – 029 08.88 E

35 39.64 N – 029 59.60 E

36 12.92 N – 029 59.60 E

CAUTION ADVISE

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter