Ανεδαφική για τον Κοντοζαμάνη η πρόταση Μητσοτάκη για σπάσιμο της πατέντας των εμβολίων

Ανεδαφική για τον Κοντοζαμάνη η πρόταση Μητσοτάκη για σπάσιμο της πατέντας των εμβολίων

Ανεδαφική χαρακτήρισε ο αν. υπουργός Υγείας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την άρση της πατέντας των εμβολίων, την οποία είχε καταθέσει πρώτος και συγκεκριμένα από τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός σε άρθρο που είχε συνυπογράψει με τον Ηλία Μόσιαλο στο γερμανικό Μέσο, FAZ.

Σε δύο βάρκες κλήθηκε να ισορροπήσει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην θάλασσα. Αν και αποκάλεσε ανεδαφική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το σπάσιμο της πατέντας, εν συνεχεία αναφέρθηκε στο σχετικό άρθρο που είχε συνυπογράψει ο πρωθυπουργός, κρίνοντας ότι, πλέον, «έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

Κατά την απάντησή του σε Επίκαιρη Ερώτηση του τομεάρχη Υγείας, ο αν. υπουργός είπε αρχικά: «Η πρόταση περί εθνικοποίησης των πατεντών θα την θεωρούσα ανεδαφική. Θα οδηγήσει σε λιγότερα ή καθόλου εμβόλια γιατί καμία βιομηχανία δεν θα αναλάβει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων αν γνωρίζει ότι θα εθνικοποιηθούν οι πατέντες. Επίσης, αν δεν υπάρχει πρώτη ύλη και την πατέντα να έχεις, τότε δεν θα μπορέσεις να παραγάγεις εμβόλια».

Εν συνεχεία, επανήλθε δίνοντας την εντύπωση πως απαντά κάποιος άλλος: «Υπήρξε αυτή η πρόταση του πρωθυπουργού μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο σε άρθρο γερμανικής εφημερίδας περί απόκτησης των πατεντών έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να οργανώσει καλύτερα τις παραγωγές και να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων άμεσα και έγκαιρα στους ευρωπαίους πολίτες. Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, έχει περάσει αρκετός χρόνος. Τα εμβόλια ήδη παράγονται από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και σε κάθε περίπτωση έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Είναι άλλο να αγοράσουμε τις πατέντες των εμβολίων κι άλλο να εθνικοποιήσουμε τις πατέντες».

Στην αντιφατική τοποθέτηση του Β. Κοντοζαμάνη, ο Ανδρέας Ξανθός αντιπαρέταξε πως για τα εμβόλια έχουν αποδεσμευτεί δημόσιοι πόροι, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η προαγορά τους. «Άρα, τα λεφτά τους τα έχουν βγάλει οι εταιρίες» συμπέρανε και συμπλήρωσε πως αδικεί την νοημοσύνη των πολιτών η άρση της πατέντας να χαρακτηρίζεται από τον πρωθυπουργό «κρατικοποίηση των φαρμακευτικών». «Είναι μία ιδέα που και ο ίδιος είχε στηρίξει τότε που δεν υπήρχαν εμβόλια. Μάλλον, ήταν ανέξοδη και εύκολη υιοθέτησή της. Τώρα, που υπάρχουν εμβόλια και ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας είναι η ώρα να αναλάβει μία σοβαρή πρωτοβουλία, όπως αυτήν που είχαμε πάρει εμείς στο παρελθόν με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου» κατέληξε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter