Ανείπωτη εθνική τραγωδία – Στους 81 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Video+Photos)

Ανείπωτη εθνική τραγωδία – Στους 81 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων  – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Video+Photos)

Στους 81 νεκρούς έχει φτάσει ο τραγικός απολογισμός από τις φονικές πυρκαγιές. Τελευταίο θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα που αναγνωρίστηκε από τον γιο της λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο καμένο τους σπίτι. 

12:30 Ακούραστοι οι εθελοντές διασώστες της Life Guard Hellas συνεχίζουν να βρίσκονται και σήμερα στο πλευρό των ανθρώπων της Ραφήνας και να ψάχνουν τις ακτές από Μάτι μέχρι Λούτσα με την ελπίδα να βρεθεί έστω κι ένας αγνοούμενος.

Νωρίτερα είχε καταλήξει ένας άντρας που νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Θάνατο και καταστροφή μεταφέρουν οι συγκλονιστικές εικόνες από Μάτι και Ραφήνα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των σορών, ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και κάποιοι αγνοούμενοι, καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί. Παράλληλα, λόγω του πανικού και της σύγχυσης που επικρατεί ορισμένοι από τους αγνοούμενους ενδέχεται να έχουν επιστρέψει στα αγαπημένα τους πρόσωπα ή συγγενείς χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τις Αρχές. Σημειώνεται ακόμη, ότι όσοι αναζητούν αγνοούμενα άτομα πρέπει να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό «199».

https://www.youtube.com/watch?v=QgvZfobncxQ

Εικόνες από τις σημερινές επιχειρήσεις εντοπισμού αγνοουμένων












Συνεχίζονται πόρτα-πόρτα οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων 

Την ίδια ώρα αγωνιώδεις είναι οι έρευνες που συνεχίζονται και σήμερα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, από πόρτα σε πόρτα και ερευνώντας συντρίμμια και αποκαΐδια αυτοκινήτων από πεζοπόρα τμήματα στις περιοχές Βουτζάς, Μάτι και Ραφήνα. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα  διεξάγεται από ομάδες πεζών περιπόλων αποτελούμενες από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Τα κλιμάκια χτενίζουν τον δρόμο που είναι παράλληλος προς την Λ. Μαραθώνος από Βουτζά μέχρι Μάτι, ενώ, σύμφωνα με κλιμάκια της ΕΜΑΚ, οι έρευνες για τους αγνοούμενους επικεντρώνονται σε αυτή την περιοχή, καθώς ο όγκος της φωτιάς που πέρασε χθες από το σημείο ήταν τόσο μεγάλος, που σε συνδυασμό με τον σφοδρό άνεμο στη Λ. Μαραθώνος, μετατράπηκε σε «φλογοβόλο», με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να καούν τα πρώτα πυκνοκατοικημένα σπίτια.

Ο αριθμός των τραυματιών βρίσκεται  στους 187, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλας Μαλλίρη. Μεταξύ των τραυματιών  23 παιδιά, 11 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα με σοβαρά εγκαύματα, ενώ έχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια.

Σε πέντε προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Σπύρος Μητριτσάκης, ναυαγοσώστης, στο documentonews.gr: Αν υπήρχαν ζωντανοί στη θάλασσα θα είχαν βρεθεί

«Είμαστε ακόμα εδώ, δεν έχουμε σταματήσει από χθες το βράδυ. Ψάχνουμε στις ακτές για πτώματα. Και με βάρκες και με τα πόδια» δήλωσε στο documentonews.gr ο Σπύρος Μητριτσάκης ναυαγοσώστης της life guard Hellas, ο οποίος μαζί με την ομάδα του διέσωσε το βράδυ της Δευτέρας περισσότερους από 200 ανθρώπους.

«Από το πρωί το Υπουργείο Υποδομών έχει στείλει κλιμάκια στα σπίτια της περιοχής να κάνουν καταγραφή της κατάστασης. Η κατάσταση είναι γνωστή. Έχουν βρεθεί τα πτώματα. Η ξηρά έχει ελεγχθεί. Έχουν μπει σχεδόν σε όλα τα σπίτια», σημειώνει ο κ. Μητριτσάκης και συνεχίζει:

«Η θάλασσα είναι άλλο πράγμα. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει στη θάλασσα και κατά καιρούς βγάζει… Το πρωί βγάλαμε έναν νεκρό άνδρα από τη Λούτσα. Γι’ αυτό σκανάρουμε όλη την ακτή. Αν υπήρχαν ζωντανοί στη θάλασσα θα είχαν βρεθεί».

Σχετικά με τη χθεσινή τραγική νύχτα ο Σπύρος Μητριτσάκης τόνισε πως ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια ήταν η αποβίβαση των διασωθέντων.

«Δεν ήμασταν ανεξάρτητοι, μια ομάδα εδώ μία ομάδα εκεί δουλεύαμε όλοι μαζί. Βάζαμε τον κόσμο στα σκάφη του Λιμενικού, των ιδιωτών τα αλιευτικά και τους πηγαίναμε στο λιμάνι. Η αποβίβαση ήταν πολύ δύσκολη. Είχε πολύ αέρα και δεν ήταν εύκολο να αποβιβαστούν οι τραυματίες ή οι ηλικιωμένοι.

Αναφορικά με τη σημερινή εικόνα ο ίδιος, επισήμανε στο documentonews.gr πως όλοι έσπευσαν να βοηθήσουν ενώ έδωσε εύσημα στο Λιμενικό.

«Πλέον υπάρχει μία τάξη. Η βοήθεια που έχει φτάσει είναι μεγάλη από σώματα ασφαλείας από εθελοντές… Όποιος έχει ανάγκη βρίσκει βοήθεια σε δευτερόλεπτα».

Την ίδια ώρα απαντώντας σε όσους μιλούν για ανοργάνωτη κατάσταση τονίζει πως «σε μία τέτοια καταστροφή δεν υπάρχει οργάνωση. Δεν ήταν ανοργάνωτοι (σ.σ. χθες το βράδυ) ήρθαν όλοι και βοηθούσαν. Το Λιμενικό έκανε τρομερή δουλειά».

Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού στο documentonews.gr: Οι νεκροί θα αυξηθούν – Θα ξεπεράσουμε τους 80

«Μετράμε τις πληγές μας. Με τους διασώστες μας ψάχνουμε σπίτι – σπίτι τα καμμένα, για την ανεύρεση ή εγκλωβισθέντων ή αγνοουμένων», αναφέρει στο documentonews.gr, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος.

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έσπευσαν από τις πρώτες κιόλας ώρες στη Ραφήνα, προκειμένου να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τους ανθρώπους που γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα.

«Έχουμε στήσει έξω από το Δημαρχείο, μία κινητή μονάδα με γιατρούς και έναν πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών καθώς και μια επιτροπή εξυπηρέτησης των πολιτών που βοηθάει τους ανθρώπους να εντοπίζουν τους δικούς τους που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Παράλληλα έχουμε φτιάξει ένα κέντρο φιλοξενίας για όσους δεν έχουν που να κοιμηθούν, παρέχουμε φάρμακα, τροφή και νερό».

Ο κ. Οικονομόπουλος σημείωσε πως το σημαντικότερο όλων αυτές τις ώρες είναι η αναζήτηση των αγνοουμένων. «Είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις που μας γίνονται. Έχουμε ρίξει όλο το βάρος στην ανεύρεση των αγνοουμένων» σημείωσε.

Σχετικά με τον εντοπισμό – από ομάδα εθελοντών του Ε.Σ. – 26 απανθρακωμένων ατόμων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σε οικόπεδο, ο κ. Οικονομόπουλος τόνισε πως το γεγονός ήταν εξαιρετικά τραγικό με το θέαμα να λυγίζει ακόμα και τους πιο έμπειρους και ψύχραιμους.

«Η Πάτρα διαθέτει έμπειρο τμήμα διασωστών οπότε τους κάλεσα και ήρθαν αμέσως. Εντόπισαν αυτούς τους 26 ανθρώπους. Τραγικό γεγονός. Είναι φοβερό πράγμα να χτυπάει το τηλέφωνο και να ακούς ανθρώπους έμπειρους με ψυχραιμία, να κλαίνε με αυτό που αντίκριζαν : παιδιά, γυναίκες, άνδρες, όλοι αγκαλιασμένοι».

Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, εξέφρασε την ανησυχία του πως θα σημειωθεί αύξηση.

«Πιστεύω πως θα ξεπεράσουμε τους 80. Δεν μου αρέσουν οι εικασίες, αλλά τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, αυτό δείχνουν».  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter