ΑΝΕΛ: Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει την ιστορία μιας άλλης χώρας

ΑΝΕΛ: Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει την ιστορία μιας άλλης χώρας

Την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ στον υπουργό Εξωτερικών υπογράμμισε σε συνέντευξή της η εκπρόσωπός τους, Μανταλένα Παπαδοπούλου καταγγέλλοντας την στάση της Νέας Δημοκρατίας που “επέλεξε να ετεροπροσδιορίζεται”.

“Είναι πάγια η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ότι δεν δεχόμαστε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος. Ο βαθμός αξιοπιστίας μιας χώρας, συναρτάται με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα εθνικά της συμφέροντα. Και επειδή θέλουμε να λέμε ότι είμαστε παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, δεν βλέπω πώς αυτό συνδέεται με την αναγνώριση μιας χώρας, η οποία διεκδικεί τη χρήση ενός ονόματος έχοντας αλυτρωτικές διαθέσεις. Η επιδίωξη της γειτονικής χώρας να διεκδικήσει αυτό το όνομα, ταυτίζεται με αλυτρωτικές διαθέσεις” ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου σε συνέντευξή της στον τ/σ ΑΝΤ1.

“Η Ν.Δ. έχει επιλέξει να ετεροπροσδιορίζεται, καθώς λέει ότι θα δημοσιοποιήσει τη θέση της εάν και εφόσον υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική γραμμή. Οι ΑΝΕΛ επιλέγουμε να προσδιοριζόμαστε αυτόνομα” είπε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι “επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η οποία αναπαράγεται, είναι να εμφανίσει διχασμένο το κυβερνητικό μέτωπο”.

Επανέλαβε την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ προς τον υπουργό Εξωτερικών, “ο οποίος έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα σε ό,τι έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα”, υπογραμμίζοντας πως “το γεγονός ότι έχει αναπτύξει μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ενεργό ρόλο, προκειμένου να καταστεί η πατρίδα μας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, μας κάνει να τον εμπιστευόμαστε” και επισημαίνοντας ότι αν ο κ. Κοτζιάς “είχε να επιλέξει ανάμεσα σε ένα όνομα το οποίο θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και σε ένα όνομα που δεν θα το εμπεριέχει, σαφέστατα δεν θα επέλεγε το πρώτο”.

“Απ’ ό,τι γνωρίζω, θα συμμετάσχουν πολλοί. Εμείς καλούμε τον κόσμο να πράξει ό,τι του λέει η συνείδησή του. Αν η συνείδησή του, του λέει να πάει, ας πάει” απάντησε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συμμετοχής των ΑΝΕΛ στα συλλαλητήρια.

Η κ. Παπαδοπούλου αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αλλαγής στάσης των ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

“Τις ιδεολογικές μας διαφορές τις διατηρούμε και τις εκφράζουμε ανοιχτά. Δεν ταυτιστήκαμε όπως η ΝΔ του Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ όταν συγκυβέρνησαν” πρόσθεσε, σημειώνοντας “στην οικονομία αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στη λιγότερο χειρότερη λύση που ήταν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο όμως προέκυψε από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διορθώσαμε και αποτρέψαμε ό,τι μπορούσε να αποτραπεί και βγαίνουμε πλέον φέτος από το μνημονιακό καθεστώς”.

“Ειδικά στα εθνικά θέματα δεν έχει υπάρξει αλλαγή στάσης των ΑΝΕΛ ποτέ. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση για το Σκοπιανό, η οποία εδράζεται σε συγκεκριμένη ανάγνωση της διεθνούς πραγματικότητας. Ο πρέσβης των Σκοπίων είπε χθες ότι «κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει όνομα σε άλλη χώρα». Ωστόσο, κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει την ιστορία και τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας. Ακούγονται και επιχειρήματα περί αυτοπροσδιορισμού, τα οποία δεν έχουν ουσιαστική βάση” κατέληξε στην συνέντευξή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter