«Ανέμελα» ψεύδη κατ’ εξακολούθηση από τον Κυριάκο

«Ανέμελα» ψεύδη κατ’ εξακολούθηση από τον Κυριάκο

Το Συμβούλιο Ρευστότητας διαψεύδει τον πρωθυπουργό ως προς τα ποσά που δόθηκαν για την οικονομία το 2020

Μπορεί ένας πρωθυπουργός να διατυπώνει τόσο χονδροειδή ψέματα; Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν σε τόσο σοβαρά θέματα, όπως είναι η διαχείριση της ύφεσης, εκείνος επιλέγει τον δρόμο του ψεύδους; Τελικά ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας όταν αυτός που κρατά τα γκέμια καλύπτει την αδιαφορία του έναντι της πραγματικής οικονομίας με καταφανέστατα ψεύδη; Ποιος τελικά μπορεί να δώσει σημασία σε κάποιον που επιλέγει να πορευτεί «ανέμελα» σε σοβαρά ζητήματα;

Ηταν εννέα ημέρες πριν όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε με στόμφο από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του το προηγούμενο έτος έδωσε «24 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ» για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας! Μάλιστα πήρε τη βαλίτσα των ψευδών αναφορών και την πήγε ακόμη παρακάτω! Μας πληροφόρησε ότι δήθεν επωφελήθηκαν «700.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή»!

Άλλα λένε οι αριθμοί

Πριν αλέκτορα φωνήσαι και πέντε ημέρες αφότου ο ψεύτης πρωθυπουργός επέλεξε δολίως να παραπληροφορήσει τον ελληνικό λαό, συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ρευστότητας! Είναι μια «νεόδμητη» πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είναι ένα συμβούλιο υπεύθυνο για να παρακολουθεί τη ρευστότητα στην αγορά. Αναλυτικότερα, αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, αυτοτελώς καθώς και σε συνάρτηση με την πιστωτική επέκταση, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης στήριξης της οικονομίας και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση λοιπόν συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Τι αποφάνθηκαν αυτοί οι εμπιστευμένοι της κυβέρνησης οικονομικοί παρατηρητές; Οτι το συνολικό πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας για την οικονομία το 2020 ανήλθε στα 12,2 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ρευστότητας, διοχετεύτηκαν κεφάλαια ύψους 12,2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Το ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν και συνεπώς δεν συνιστούν ενίσχυση αλλά μεταφορά του προβλήματος σε άλλον χρόνο δεν είναι της παρούσης.

Το τελικό συμπέρασμα

Να λάθεψε (όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στο λάθος) κατά 11,8 δισ. ευρώ για το ποσό του προγράμματος στήριξης της κυβέρνησης είναι απίθανο. Να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός τα στοιχεία και να πέταξε μια πομφόλυγα, ελλείψει πληροφόρησης από το οικονομικό επιτελείο, είναι αδύνατο. Τι μένει ως τελικό συμπέρασμα; Ο Κυρ. Μητσοτάκης καταφανέστατα ψεύδεται…

Ομως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας καταρρίφθηκε και το έτερο ψέμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα παρατέθηκαν στοιχεία ότι μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής πιστώθηκαν 5,5 δισ. ευρώ σε 482.271 δικαιούχους. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα πάρει τι από τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αρα όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για 700.000 ωφελούμενους δικαιούχους αναφερόταν στους τέσσερις πρώτους κύκλους. Μια απλή αριθμητική πράξη δεικνύει ότι ο πρωθυπουργός «λάθεψε» κατά 217.729 δικαιούχους! Ευθέως μπορεί να μιλήσει κάποιος για δολιότητα, ελαφρότητα, ψευτιά εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη. Τελικά η «ανεμελιά» του δεν υπάρχει μόνο όταν επισκέπτεται την Πάρνηθα για να κάνει ποδήλατο, αλλά –δυστυχώς για όλους εμάς– διαπερνά και τον τρόπο που κυβερνά αυτό τον τόπο στη χειρότερη κρίση που ζει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter