Ανέμελοι στην καταστροφή

Ανέμελοι στην καταστροφή

Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υποχωρεί και θα υποχωρεί

Οι καμπάνες στην ελληνική οικονομία ηχούν πένθιμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ισορροπεί στην ανέμελη λογική τού «όλα βαίνουν καλώς».

Ο νέος πνευματικός επιστημονικός ταγός (αφού ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι λοιποί της επιτροπής λοιμωξιολόγων έχουν καεί στις ροδέλες του δεύτερου κύματος της πανδημίας) ονομάζεται Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Εχοντας (άγνωστο πώς) πρόσβαση στα στοιχεία από τον Αύγουστο προβλέπει την πορεία της πανδημίας. Ο «προφήτης» πέφτει μέσα δείχνοντας την επιστημονική του επάρκεια. Μέσα στην εβδομάδα μας γνωστοποίησε ότι το click away και το click inside έχουν συμβολή στην αύξηση του ιικού φορτίου κατά 4% και 5% αντίστοιχα. Η «ομάδα των πρόθυμων λοιμωξιολογών» συγκατάνευσε στις κυβερνητικές προσταγές και έτσι από αύριο ανοίγουν τα καταστήματα στο λιανεμπόριο με click away…

Πρόκειται για κλάδο που έχει πάρει τον δρόμο προς την καταστροφή. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ το πλήγμα που δέχτηκε το λιανεμπόριο στο εννιάμηνο (ο κρατικός κορβανάς απώλεσε μόνο από ΦΠΑ 600 εκατ. ευρώ)!

Η ορχήστρα του «Τιτανικού»

Ωστόσο δεν είναι η μόνη καμπάνα. Ο «Τιτανικός» έχει βάλει πλώρη προς τα βράχια και η κυβέρνηση επιμένει ανέμελα:

• Η έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνει ότι το 50% των καταναλωτών θα μειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2021 τις δαπάνες του, ενώ ένας στους δέκα ζει με δανεικά!

• Η ελληνική οικονομία το 2020, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κινήθηκε σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Ο πληθωρισμός μειώθηκε 1,2% σε μέσα επίπεδα, μετά και τη μείωση 2,3% τον περασμένο Δεκέμβριο.

• Η απώλεια εσόδων το 2020 στην ακτοπλοΐα ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ (οι ζημίες θα είναι πάνω από 120 εκατ. ευρώ), ενώ και το 2021 τα έσοδα θα μείνουν σε μεγάλη απόσταση από το 2019, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

• Τα στοιχεία πωλήσεων της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) καταγράφουν για το 2020 μείωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά 52% και ισχνή αύξηση ύψους 2% στο κανάλι της λιανικής.

• Η αγορά αυτοκινήτου παρουσίασε μείωση 24,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ολο το 2020 κυκλοφόρησαν πρώτη φορά 162.575 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 214.940 το 2019. Τα καινούργια ανέρχονται σε 87.194 έναντι 122.638 το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 28,9%.

• Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 8-10 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά δάνεια σε αναστολή θα περάσουν στην κατηγορία των «κόκκινων».

Πανηγυρίζουν αποτυχίες

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή το ισοζύγιο ροών απασχόλησης είναι θετικό υπερτονίζοντας το έλασσον και κρύβοντας το μείζον που είναι η καθήλωση των νέων προσλήψεων. Σύμφωνα με την Εργάνη τον Δεκέμβριο 2019 είχαμε 200.243 προσλήψεις, όταν τον Δεκέμβριο του 2020 καταγράφηκαν μόνο 93.370.

Από την άλλη, τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής δείχνουν ότι αυτή αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 8,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, αλλά αυτό συνέβη διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του είχε καταφέρει (πρόκειται περί άθλου) να μειώσει πέρυσι τη βιομηχανική παραγωγή. «Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 8,6% έναντι μείωσης 9,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018» περιγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.

Τι έχει να αντιπροτείνει σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Αναστολή της προθεσμίας για την επιστρεπτέα προκαταβολή νο 5, έλλειψη μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας και πανηγυρισμούς μέσω δελτίων Τύπου και στημένων τηλεοπτικών συνεντεύξεων…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter