Ανέτοιμη η κυβέρνηση για τον έλεγχο σχετικά με την έβδομη αξιολόγηση

Ανέτοιμη η κυβέρνηση για τον έλεγχο σχετικά με την έβδομη αξιολόγηση

Αγκάθι για τους δανειστές οι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει

Ξεκινά μέσω τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η έβδομη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας της μεταμνημονιακής εποχής, με τους δανειστές μας να εμφανίζονται… αγριεμένοι.

Οι… συνομιλητές μας είναι έτοιμοι να βγάλουν κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα, καθότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιφέρει μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία. Αγκάθι για τους δανειστές είναι οι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει (αφού οι επιτελείς της κυβέρνησης Μητσοτάκη ασχολούνται ως επί το πλείστον με τις απευθείας αναθέσεις). Επίσης οι παραλείψεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αλλά και του διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη έχουν εξαγριώσει την πλευρά των δανειστών, καθώς μέσα σε έναν χρόνο έχουν καταφέρει να διπλασιάσουν τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων όλων των κατηγοριών (από 125.000 που ήταν μέχρι τον Ιούνιο 2019 έχουν αισίως ξεπεράσει τις 250.000).

Πίεση και για την πρώτη κατοικία

Ολη αυτή η κατάσταση φαίνεται να επηρεάζει και τα κεντρικά θέματα των συζητήσεων για την έβδομη αξιολόγηση, που δεν είναι άλλα από το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας και βέβαια την πρόσβαση σε χρηματοδότηση (έστω μέσω δανείων) για την αντιμετώπιση της κρίσης εξαιτίας της πανδημίας.

Ηδη ένας εκ των δανειστών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ορθώνει, ως φαίνεται, «τείχος άρνησης» στον κυβερνητικό σχεδιασμό της ίδρυσης κρατικού φορέα που θα αγοράζει τα σπίτια των δανειοληπτών και θα τους τα διαθέτει με τη μορφή χαμηλού ενοικίου. Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος του μήνα λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας και ακόμη δεν έχει υπάρξει λύση, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη περί άλλων τυρβάζει.

Απαιτούν μεταρρυθμίσεις

Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έτερος δανειστής) εγκαλεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με το πλάνο των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η ΕΕ δεν μένει απλώς στην έκφραση ενόχλησης αλλά βάζει ως προϋπόθεση λήψης κονδυλίων για την έξοδο από την κρίση το θέμα της στρατηγικής, καθώς απαιτεί να υπάρξει πλάνο με σαφώς καθορισμένους στόχους σε καθορισμένους χρόνους και με καθορισμένα ορόσημα.

Όλα αυτά για την Κομισιόν δεν είναι γενικόλογες τοποθετήσεις, καθώς ζητά να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις στα εξής: 

• Αναβάθμιση του δημόσιου τομέα με προσήλωση στην απορρόφηση κονδυλίων (ψηφιακή μεταρρύθμιση). 

• Μηχανισμός αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων (τα οποία αναμένεται να αυξηθούν λόγω της παράλειψης χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας). 

• Προσέλκυση επενδύσεων με παρουσίαση σχεδίου ανάκαμψης μέσω άντλησης πόρων ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι τώρα κινούνται σε λιμνάζοντα ύδατα (η προχτεσινή φιέστα στο Ελληνικό δεν συγκαταλέγεται στις επενδύσεις καθότι αφορά μόνο κατεδαφίσεις, αφού οι ουσιαστικές εργασίες ανάπτυξης θα πρέπει να περιμένουν δικαστικές αποφάσεις). 

• Σχέδιο επέκτασης και εμπέδωσης στην πράσινη οικονομία. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει, σύμφωνα πάντα με τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπάρξουν στοχοθετημένες και δομικές αλλαγές σε τέσσερις τομείς (φορολογική διοίκηση, ενέργεια, δικαιοσύνη και επιχειρηματικότητα).

Τον Σεπτέμβρη η έκθεση αξιολόγησης

Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών θα εκκινήσουν περί τα μέσα Ιουλίου και η αξιολόγηση θα δημοσιευτεί τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι συζητήσεις να περιοριστούν στο πτωχευτικό δίκαιο και στην προστασία της πρώτης κατοικίας και όλα τα υπόλοιπα να μετατεθούν για την επόμενη αξιολόγηση, ώστε να κερδηθεί χρόνος για την κατάρτιση σχεδίου (μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter