Ανεβαίνει η πίεση του Ανδρουλάκη!

Ανεβαίνει η πίεση του Ανδρουλάκη!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κόβει τη συζήτηση για κυβέρνηση ανοχής με την Κουμουνδούρου, την ώρα που στελέχη του κόμματός του όπως ο Βενιζέλος ανοίγουν τον διάλογο για συναινέσεις και συνεργασίες

Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει την Ελλάδα σε προεκλογικό πυρετό, τον εργατόκοσμο να διεκδικεί αξιοπρεπή ζωή και μεροκάματα και το διεθνές επιχειρηματικό και τραπεζικό λόμπι να επιζητά την καλύτερη «συνταγή» για το επενδυτικό φαγοπότι τους στη χώρα.

Εχει ενδιαφέρον ότι μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 και την ώρα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαλύσει τη σύγχυση και τη θολούρα για τη μετεκλογική στάση, από τον χώρο του κόμματος ξεπηδούν οι φωνές των «σοφών» της συναίνεσης.

Συγκερασμός απόψεων

Πρόκειται για εκείνους που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μνημονιακή εποχή και τώρα προβάλλουν ως κρίσιμο τον συγκερασμό απόψεων στα μείζονα και στρατηγικής σημασίας θέματα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και των επενδυτικών ευκαιριών παντός τύπου.

Και να που έχει ενδιαφέρον ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατακεραυνώνει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ανοχής, κάτι που, χωρίς να σημαίνει ότι το επικροτεί, φαίνεται να το αντιμετωπίζει ως μια εκδοχή, με βάση και τις

πολιτικές προθέσεις των κομμάτων. Κατά τη συνέντευξή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έδειξε ότι όποια μορφή κι αν έχει η κυβέρνηση, πρέπει να καταλήγει σε συναινέσεις στη Βουλή για τα μείζονα… Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη προσπαθεί να προκαταλάβει το «όχι» του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε μια κυβέρνηση ανοχής.

Μάλιστα δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Ευάγγ. Βενιζέλου στον Τσαρλς Νταλάρα, τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) ο οποίος σήμερα είναι εκπρόσωπος επενδυτών για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας στην Αττική. Οχι τόσο γιατί θύμισε την εποχή του 2012 με το «κούρεμα» του κρατικού χρέους (υπέρ των τραπεζών), αλλά γιατί έθεσε πιο επιτακτικά εκ μέρους των συστημικών δυνάμεων την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο για την επόμενη μέρα. Μάλιστα την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερνε στο προσκήνιο τις προγραμματικές του θέσεις ως βάση για την όποια κυβέρνηση συνεργασίας, αν και έχει γίνει λάστιχο για να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και τις τοποθετήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές αλλά και για fake news σχετικά με το ΜέΡΑ25, επιμένοντας ότι δεν συζητά σε καμιά περίπτωση σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη. Κυρίως όμως ο Ν. Ανδρουλάκης προσπαθεί να κόψει κάθε συζήτηση για τη στάση του μετεκλογικά σε σχέση με την Κουμουνδούρου, αρνούμενος εκ προοιμίου τη συμβολή του σε μια κυβέρνηση ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις για να πάψουν οι πολιτικοί αντίπαλοι που είναι στο «ίδιο συνταγματικό φάσμα», «στην ίδια συναίνεση», να επιλέγουν στον δημόσιο λόγο την τοξικότητα και την ευκολία των επιθέσεων για επιφανειακά και αντιπαραγωγικά ζητήματα. Ο ίδιος έχει επιλέξει να λειτουργεί όπως ο πολιτικός που ξεπερνά το καθηγητικό προφίλ του νομικού και υιοθετεί ρόλο ταγού της μεταμνημονιακής πορείας του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, βάζει στο κάδρο της κριτικής του τελευταία πιο έντονα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως φάνηκε στη συνέντευξή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προτάσσει και στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση σε σύντομο χρόνο ώστε να μην πληγεί η οικονομία και εγκαλεί όσους κινούνται με τη λογική του «γαία πυρί μιχθήτω».

Και η Διαμαντοπούλου

Τον δρόμο της… μεταπολιτικής, στα χνάρια του Ευάγγ. Βενιζέλου –αν και με διαφοροποιήσεις–, ακολουθεί η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Αννα Διαμαντοπούλου. Εχει γίνει η αιχμή του δόρατος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση πολιτικών της ΕΕ στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης με έμφαση στον εργασιακό μετασχηματισμό και στις νέες μορφές σχέσεων απασχόλησης. Διατηρεί σχέσεις με τη ΝΔ και διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός την είχε προτείνει για επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Εχοντας πείρα από διεθνή συνέδρια και δεξαμενές σκέψης (think tanks) για τη διαμόρφωση τάσεων και διασπορά απόψεων στην κοινή γνώμη, δρα στις μέρες μας σαν… πρέσβειρα συναινετικών λύσεων και κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα. Επιστράτευσε και τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μάλιστα, υμνώντας τρία στελέχη (τη Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ, τον Κώστα Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Στέφανο Παραστατίδη από το ΠΑΣΟΚ), προβάλλοντας το σκεπτικό «αξίζει να αναδείξουμε παρουσίες απ’ όλα τα κόμματα».

Σ’ αυτό το κλίμα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προβάλλει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας στις εκλογές της 21ης Μαΐου να λάβει πάνω από 12%. Κρίνει ότι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις κάλπες της απλής αναλογικής θα είναι μαγιά στην περίπτωση προσφυγής εκ νέου σε εκλογές, ώστε να βγει το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο και στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής. Με άλλα λόγια, η Χαρ. Τρικούπη θεωρεί ότι δεν θα δικαιωθούν όσοι προβλέπουν «εξαφάνιση» του ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές. Αντιθέτως, στελέχη της πιστεύουν ότι το ενισχυμένο διψήφιο ποσοστό της πρώτης κάλπης μόνο σε ακόμη πιο ανοδική πορεία θα οδηγήσει. Κι αυτή η προοπτική, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να παραγάγει δεύτερες σκέψεις στα κόμματα εξουσίας, ακόμη και για την απόφαση κυβέρνησης συνεργασίας στις εκλογές της απλής αναλογικής, αν το επιτρέπουν, πέρα από τις πολιτικές διαθέσεις, και τα αριθμητικά εκλογικά δεδομένα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter