Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Και ένας… χρησμός του Χάρη Καστανίδη

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ –  Και ένας… χρησμός του Χάρη Καστανίδη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με γρήγορες πολιτικές κινήσεις, το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απομακρυνθεί από την επικοινωνιακή δίνη που προκάλεσε η εκλογή νέας ηγεσίας της Κουμουνδούρου. Ηδη, μετά την πρόσφατη άτυπη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη εξέπεμψε το σήμα ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα, τόσο αναφορικά με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να “σπάσει” την ανησυχία που διαπερνά το ΠΑΣΟΚικό στελεχιακό δυναμικό για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να λειτουργούν σαν βραδυφλεγές φιτίλι προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ατζέντα γειωμένη στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες (πλημμύρες, οικονομική ανέχεια, ακρίβεια κ.ά.), με πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής και με παρουσία στελεχών στις τοπικές κοινωνίες μπροστά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Παράλληλα, ανέβασε την ένταση των πυρών του κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με χαρακτηριστικές τις βολές του Νίκου Ανδρουλάκη για μεθοδεύσεις σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές, με επίκεντρο την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε συνδυασμό με τις υποκλοπές. Μάλιστα, οξύνθηκε η αντιπαράθεση με τη ΝΔ που επιτέθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ μέσω παρεμβάσεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη (σαν να επιλέγει αντίπαλο η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ…).

Από την άλλη, σχηματοποιήθηκαν οι επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στον Στέφανο Κασσελάκη που τον παρουσιάζουν από το ηγετικό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη σαν επικοινωνιακή κατασκευή, αντανάκλαση Πολάκη. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δημόσια παρέμβασή του (OpenTv-27.9.2023) ο εκπρόσωπος τύπου της Χαριλάου Τρικούπη Θανάσης Γλαβίνας ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης «αποτελεί ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα στην ουσία του οποίου κυριαρχεί ο πολακισμός, μαζί με όλο τον αντισυστημικό λαϊκισμό τον οποίο εξέθρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της κρίσης και τον οποίο δεν μπορεί να αποβάλλει από μέσα του (…)».

Ομως, με αφορμή την εκλογή νέας ηγεσίας στην Κουμουνδούρου, ο προβληματισμός στελεχών της εσωτερικής αντιπολίτευσης εντός της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν υπήρξαν αντι-ΣΥΡΙΖΑ, “ακουμπά” και την πολιτική τακτική που ακολουθεί από καιρό ο Νίκος Ανδρουλάκης. Είναι ενδιαφέρον ότι λίγες ώρες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέλεξε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης (οι σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν διαρραγεί), να ασκήσει σαρωτική κριτική στις πολιτικές ηγεσίες της χώρας μας.

Η τοποθέτησή του μέσω μιας φράσης του ανθρωπολόγου Marc Auge’ αποτελεί αρνητικό σχολιασμό για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά με εμφανείς, μέσα στην πιο γενική αποτύπωση περί ηγεσιών, τις αιχμές και για τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σαν να αναρωτιέται ο Χάρης Καστανίδης μέσω του Marc Auge’ “πού χάθηκε το μέλλον” και να αναστοχάζεται περί αλλοτρίωσης, νεωτερικότητας, δημοκρατίας , προόδου, μνήμης, εξορίας…

Εγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X/twitter o Χάρης Καστανίδης:
«Τι είναι η εξορία; Δεν είναι απλώς μια χωρική έννοια. Είναι μια απώλεια ταυτότητας, πρόσκαιρη ή όχι, που περνά δια μέσου της απώλειας της γλώσσας, συχνά της συγγένειας, πάντοτε της ιστορίας”. Με τη διατύπωση του Marc Auge μπορεί να εξηγηθεί το είδος των πολιτικών ηγεσιών μας»

Πάντως, αυτές τις μέρες, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται μια ολική επαναφορά στα προβλήματα της καθημερινότητας (ακρίβεια, υγεία κ.ά), στις κυβερνητικές ευθύνες για τη διαιώνιση άστοχων και αναποτελεσματικών πολιτικών απέναντι σε μικρά και μεγάλα ζητήματα με έμφαση θέματα του κράτους δικαίου απέναντι στις αυταρχικές συμπεριφορές των επιτελών της κυβέρνησης της ΝΔ και στις παρεμβάσεις θεσμικής αποδόμησης κάθε σπιθαμής του δημοσίου τομέα.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται και με το βλέμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Περιοδεύει στην Κεφαλλονιά ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, προφανώς θέλοντας να ενισχύσει την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή και να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα της Μαρίας Δρυ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δεν σταματά εκεί. Αργότερα θα οδεύσει προς βόρεια Ελλάδα, στην Καβάλα και σε άλλα σημεία, με έμφαση στη Θεσσαλία (υποψήφιος περιφερειάχρης Δημήτρης Κουρέτας) ενώ κοντά στις ημέρες του α΄γύρου των αυτοδιοικητικών το βάρος θα “πέσει” στην περιφέρεια Αττικής (υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός) και στην Αθήνα (υποψήφιος για τη δημαρχία Χάρης Δούκας).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter