Φωτιά στην Αττική: Οι φλόγες πέρασαν την εθνική – Μάχη για να μην φτάσουν στον Ωρωπό – Εκκενώνονται περιοχές (Συνεχής Ενημέρωση)

Συνεχίζει να μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, με τα μεγάλα μέτωπα προς Μαλακάσα και Πάρνηθα να εξαπλώνονται αποτεφρώνοντας δάση και περιουσίες, τις οποίες εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη τονίζοντας: «Πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα».

04:35 Θρακομακεδόνες-Βαρυμπόμπη: Νέα έκκληση στους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους

Έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός.

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και προσέθεσε πως η Πυροσβεστική στο μέτρο του δυνατού θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

01:18 Μικρή αναζωπύρωση στη Μαλακάσα 

00:57 Σε δύο μέτωπα η φωτιά στην περιοχή του Μαραθώνα

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη, η πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα απλώνεται σε δύο μέτωπα: ένα στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες. Στον Άγιο Στέφανο έχουν καεί κατοικίες.

00:48 Αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για αναζωπυρωμένο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη, όπου από νωρίς οι κάτοικοι της, όπως και των Θρακομακεδόνων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους

00:25 Προς Ωρωπό το μέτωπο της Μαλακάσας – εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι

Με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θαν. Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. «Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ίδιος.

23:23 Προς Ωρωπό κατευθύνεται η φωτιά

22:58 Προβλήματα με την υδροδότηση σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων

22:32 Εντολή να εκκενωθούν τα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι στην Πάρνηθα 

Προς τα πάνω στους πρόποδες της Πάρνηθας κινείται το πύρινο μέτωπο, απομακρυνόμενο από τους Θρακομακεδόνες.

Γι’αυτόν το λόγο και υπό το φόβο προσέγγισης στα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης στα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι.

22:15 Στην εθνική οδό στο ύψος της Μαλακάσας έφτασε η φωτιά

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Β. Αττική καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τη Μαλακάσα, καίγοντας πυκνό δάσος.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις και μηχανήματα που προσπαθούν να φτιάξουν αναχώματα για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

22:00 Με καθυστέρηση στη μάχη κατά της φωτιάς οι «Κένταυροι» του στρατού

Με καθυστέρηση ημερών η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη κατά της φωτιάς τα πυροσβεστικά τανκς του στρατού, δηλαδή τους «Κένταυρους» που έχουν σαν αποστολή να σβήνουν φωτιές μέσα στα πεδία βολής και όχι μόνον.

Οι «Κένταυροι» είναι άρματα Leopard που διασκευάστηκαν, το 2014, στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, με σκοπό να επιχειρούν για την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών.

21:44 Απειλητικό το μέτωπο στο Ποικίλο όρος

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβευστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους.

21:43 Οι φλόγες της φωτιάς μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

21:40 Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα

Εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

21: 30 Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας: Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, προέχει ο τόπος

Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μήνυμά της σχετικά με τις φωτιές που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα. «Προέχει ο τόπος» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που τόνισε όμως παράλληλα πως «πρέπει να γίνουν πολλά».

«Απέναντι στη φωτιά είμαστε όλοι ευάλωτοι. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν, τώρα όμως να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, προέχει ο τόπος μας».

21:20  Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σούνιο – Για εμπρησμό μιλά ο δήμαρχος Δ. Λουκάς

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σούνιο χάρη στην άμεση κινητοποίηση «ολόκληρου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της μεγάλης συνδρομής των εναέριων μέσων», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ακριβώς απέναντι από τον Ναό του Ποσειδώνα. «Επιχειρούσαμε με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ανακόψουμε την πυρκαγιά ώστε οι φλόγες να μην περάσουν απέναντι από την ρεματιά, στον οικισμό του Σουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση η πυρκαγιά τάχιστα θα επεκτεινόταν και στον Εθνικό Δρυμό, με ανυπολόγιστες ζημιές», αναφέρει ο ίδιος.

Αναφορικά με τα αίτια ο κ. Λουκάς επισημαίνει ότι εκδηλώθηκε σε «άκυρο» σημείο δίπλα στο ξενοδοχείο σε δομικά υλικά που «δεν δικαιολογούσαν ανάφλεξη». Ο ίδιος αποδίδει τα αίτια σε εμπρησμό και εφιστά την «προσοχή και την ετοιμότητα όλων κάτω μάλιστα από αυτές τις ακραίες συνθήκες».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική παραμένουν ακόμα οι δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία που είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αθηνών- Σουνίου.

21:00 Τσίπρας: Τώρα προέχει η μάχη κατά της φωτιάς – Υπάρχουν ευθύνες και δικαιολογημένη οργή – Τίποτα δεν θα ξεχαστεί

Σύμφωνα με την πυροσβεστική παραμένουν ακόμα οι δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία που είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αθηνών- Σουνίου.

20:22 Σε εξέλιξη η φωτιά στα Άνω Λιόσια – Κινείται προς Πετρούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στα Άνω Λιόσια και σύμφωνα με την Πυροσβεστική κινείται προς την Πετρούπολη καθώς στην περιοχή έχουν αρχίσει να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή ωστόσο γίνεται μάχη να ελεγχθεί η πυρκαγιά πριν νυχτώσει. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 25 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

20:22 Σε εξέλιξη η φωτιά στο Σούνιο – Κλειστή η Αθηνών-Σουνίου

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στο 67ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου μετά τα Λεγρενά, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένη περιοχή.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν είκοσι πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου από το ύψος του καταστήματος MARIDASEAFOOD RESTAURANT έως το ναό του Ποσειδώνα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

20:20 Συμβασιούχοι Πυροσβέστες: Έρχεται βοήθεια από το εξωτερικό ενώ 2.500 εποχικοί πυροσβέστες είναι παροπλισμένοι

Σε μία αιχμηρή ανακοίνωση προχώρησε το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών με αφορμή την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας με τις πυρκαγιές και τη συνδρομή βοήθειας από το εξωτερικό.

Όπως καταγγέλλουν στην ανακοίνωση που έχουν αναρτήσει από το facebook «καλούνται φίλιες δυνάμεις να συνδράμουν από το εξωτερικό, την ίδια ώρα που 2.500 Εποχικοί Πυροσβέστες μένουν σχεδόν παροπλισμένοι».

20:09 Θρακομακεδόνες: Με μεγάφωνα καλούνται οι κάτοικοι να εκκενώσουν την περιοχή. 

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος νέα αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη εξαιτίας της οποίας δόθηκε νωρίτερα εντολή να εκκενωθούν οι Θρακομακεδόνες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο που ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου κατευθύνεται προς τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, όπου έχει γίνει από τους πυροσβέστες ζώνη για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

20:08 Δύσκολη η κατάσταση στον Άγιο Στέφανο και στη Σταμάτα – Σε εξέλιξη το μέτωπο των Αφιδνών

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο του Αγίου Στεφάνου όπου η φωτιά έχει μπει στο Πευκόφυτο και απειλούσε τον οικισμό Ποντίων φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Σταμάτας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και το μέτωπο των Αφιδνών, ενώ εστίες υπάρχουν ακόμη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

20:00 Εκτίμηση για καμμένα σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, Βαρυμπόμπη και Εύβοια

Μια δική του εκτίμηση για τα καμένα σπίτια στις τρεις αυτές περιοχές έδωσε ο Alpha:

19:53 Έδιωξαν συνεργείο της ΕΡΤ από την Βαρυμπόμπη

Η σχετική ανάρτηση στο Twitter από το περιστατικό:

19:45 Για «προγραμματισμένες» διακοπές ρεύματος το απόγευμα στην Αττική μιλά η ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι διακοπές είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής/ζήτησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους πολίτες στα ακόλουθα:

-Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

-Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και άρα όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

19:17 Εντολή εκκένωσης Θρακομακεδόνων

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες, προκειμένου να εκκενώσουν τώρα την περιοχή προς Αχαρνές. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές μέσω Λεωφόρου Κύμης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

18: 45 «Αν δεν υπάρξουν εναέρια μέσα θα καούν οι Θρακομακεδόνες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Σπύρος Βρεττός, δήμαρχος Αχαρνών

18:40 Διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα στο Σούνιο όπου η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. 

18: 38 Έκκληση για εναέρια μέσα στο Σούνιο από τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής

Ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης ανέφερε πως η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο ξενοδοχείο Cape Sounio και κατήγγειλε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα εναέρια μέσα. Προσέθεσε πως κάηκαν ήδη ένα δύο σπίτια. Ανέφερε πως τα εναέρια μέσα ήρθαν, έριξαν μερικές βολές και έφυγαν προσθέτοντας πως είναι αναγκαία καθώς η περιοχή έχει πολλά σπίτια αλλά και κατασκηνώσεις. «Εκλιπαρούμε οπωσδήποτε για εναέριες δυνάμεις» ανέφερε προσθέτοντας πως υπάρχουν επίγεια μέσα.

18:30 Εκκενώνεται η Βαρυμπόμπη – Αναζωπύρωση της φωτιάς

Με ανάρτησή του στο facebook ο Δήμος Αχαρνών ζητά την εκκένωση της Βαρυμπόμπης

18:20 Φωτιά στο Σούνιο: Νέα εστία κοντά στα Λεγρενά  

18:18 Μήνυμα εκκένωσης για Σταμάτα και Ροδόπολη 

18:03 Σε φυσιολογικά επίπεδα ξανά τα μικροσωματίδια στο λεκανοπέδιο Αττικής σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

17:58 Οι φλόγες στις παρυφές της Σταμάτας

17:47 Νέα φωτιά στο Σούνιο 

Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση πλησίον ξενοδοχειακής μονάδας στη Λεωφόρο Σουνίου.

17:40 Αγωνία στον Άγιο Στέφανο, οι φλόγες μπροστά στον οικισμό – Υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση

Οι φλόγες βρίσκονται στο Πευκόφυτο όπου οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή

17:34 Πλειώνης σε Αλέξη Τσίπρα: Δεν ζήτησαν ενεργοποίηση του επιχειρησιακού συστήματος IRIS 2.0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, για να ενημερωθεί για την πορεία του εν εξελίξει καιρικού φαινομένου και τις προβλέψεις για τους ανέμους και τις σοβούσες πυρκαγιές.

Όπως μετέφεραν οι εν λόγω πηγές, ο κ. Πλειώνης σημείωσε πως όσον αφορά την Αττική, οι προβλέψεις των προηγούμενων ημερών για ισχυρούς ανέμους στα μέτωπα της πυρκαγιάς, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνονται, καθώς σήμερα οι άνεμοι στην περιοχή δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ, ενώ για αύριο προβλέπονται βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4 με 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συζήτηση που είχαν, ο κ. Πλειώνης επισήμανε ότι παρά τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και δέκα μέρες, η Πολιτεία και η Πυροσβεστική δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του επιχειρησιακού συστήματος IRIS 2.0, που για φέτος έχει ενεργοποιηθεί μόλις τρεις φορές, αν και μπορεί να προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία της πυρκαγιάς και να συνδράμει στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.

17:00 Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Νεκροταφείο Άνω Λιοσίων Αττικής – 12 οχήματα

15:28 Νεκρός εθελοντής πυροσβέστης 

Κατέληξε εθελοντής πυροσβέστης, κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας που διακομίστηκε νωρίτερα σε σοβαρή κατάσταση στο ΚΑΤ, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της φωτιάς.

!4:00 Λίγο πριν τις 14:30 υπήρξε εισήγηση για εκκένωση των περιοχών γύρω από τη Λίμνη Μαραθώνα και της περιοχής Καλέντζι καθώς η πυρκαγιά κινείται προς τα εκεί.

Η εικόνα της φωτιάς στις 17:00

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα. Για αυτόν τον λόγο αυτό, πριν από λίγη ώρα, εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.
Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.
Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Πευκόφυτο και Ποντίων του Αγίου Στεφάνου

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Πευκόφυτο και Ποντίων του Αγίου Στεφάνου. Το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Πευκόφυτο, Ποντίων, Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφόρου Θησέως, Κηφισίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Διαβάστε περισσότερα:

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αττική: Οι φλόγες μπροστά στον Άγιο Στέφανο – Στάχτη σπίτια και αυτοκίνητα (Photos – Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter