Ανεξέλεγκτη η oμάδα ΔΙΑΣ με την «άδεια» του υπουργείου

Ανεξέλεγκτη η oμάδα ΔΙΑΣ με την «άδεια» του υπουργείου

O δεκαεξάχρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από άντρα της ομάδας ΔΙΑΣ. Το «έγκλημά» του; Ενα μπιτόνι με βενζίνη. Ο ανήλικος έφυγε από το βενζινάδικο από όπου έβαλε 20 ευρώ καύσιμα χωρίς να πληρώσει. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μόλις ένα χρόνο που άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ καταδιώκουν αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν νεαροί Ρομά και ανοίγουν δολοφονικό πυρ, καθώς προηγήθηκε η ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Πέραμα.

Ο κατηγορούμενος πλέον αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές. Η μία σφαίρα καρφώθηκε σε πόρτα ξενοδοχείου. Η δεύτερη στο κεφάλι του 16άχρονου Κώστα. Οι κάλυκες είχαν απόσταση μεταξύ τους 30-40 εκατοστά, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του 16άχρονου Θεόφιλο Αλεξόπουλο, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο η πρώτη βολή ήταν προειδοποιητική, αφού όπως λέει ήταν και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση. Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτό που πραγματικά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι οι άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ δεν μεταβιβάζουν τίποτε σχετικά με το περιστατικό στο κέντρο παρά μόνο 25 λεπτά μετά, όταν και αναφέρουν ότι ένα αυτοκίνητο προσπάθησε να τους εμβολίσει, ενώ 30 λεπτά μετά γίνεται επιτέλους λόγος για πυροβολισμούς. Τόσο στην περίπτωση Σαμπάνη όσο και σ’ αυτήν του Κώστα Φραγκούλη τα θύματα της τυφλής αυτής αστυνομικής βίας προέρχονται από την κοινότητα των Ρομά. Ο Νίκος από τον Ασπρόπυργο και ο Κώστας από τον οικισμό της Αγίας Σοφίας. Και στις δύο υποθέσεις οι νεαροί ήταν υπό καταδίωξη. Ο Ν. Σαμπάνης κυνηγήθηκε από άντρες της ΔΙΑΣ, παρά τις εντολές του κέντρου για να σταματήσουν, επειδή είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο. Ο Κ. Φραγκούλης καταδιώχτηκε από αστυνομικούς της ίδιας ομάδας που βρίσκονταν πάρα πολύ κοντά στο σημείο και φαίνεται ότι γνώριζαν και την ηλικία του και τη φυλετική του ταυτότητα αλλά και το πλημμέλημα που είχε διαπράξει. Με όλες αυτές τις πληροφορίες οι αστυνομικοί επέλεξαν να τον καταδιώξουν τόσο επιθετικά όσο θα έκαναν αν απέναντί τους βρισκόταν κάποιος δημόσιος κίνδυνος και επικίνδυνος εγκληματίας.

Και στις δύο περιπτώσεις πρωταγωνιστές είναι δύο νεαρά αγόρια τα οποία άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ κυνήγησαν και πυροβόλησαν σε βάρος τους με τη δικαιολογία ότι ένα κινούμενο αμάξι ισοδυναμεί με όπλο. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις κανείς δεν αξιολογεί ποια είναι η ταχύτητα του αυτοκινήτου για να κινείται με δολοφονική πρόθεση και κανείς πέρα από τους ίδιους τους αστυνομικούς δεν τεκμηριώνει ότι κάτι τέτοιο συνέβη. Αντίθετα, από το βιντεοληπτικό υλικό στην υπόθεση του Ν. Σαμπάνη είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Στην περίπτωση του Κ. Φραγκούλη τη σκανδάλη την πάτησε και πάλι αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος μάλιστα ενσωματώθηκε σε αυτή από τον καιρό της ίδρυσής της. Αρα μιλάμε για έμπειρο χειριστή όπλου, με πάνω από δέκα χρόνια προϋπηρεσία στη συγκεκριμένη μηχανοκίνητη ομάδα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να στοχεύσει χαμηλά αλλά οι αναταράξεις της μηχανής τον δυσκόλεψαν. Σημειώνεται πως καμία από τις δύο σφαίρες δεν βρέθηκε κοντά στο έδαφος.

Η αμαρτωλή ομάδα ΔΙΑΣ

Λίγους μόνο μήνες μετά τις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών μέσω διαγωνισμού, χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς ενσωματώθηκαν στην ήδη προβληματική ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία είχε συσταθεί για πρώτη φορά το 2010 και δεν άργησε να δείξει την κακή της διαγωγή. Τα μνημονιακά αυτά χρόνια μάλιστα χαρακτηριστική ήταν η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην ΕΛΑΣ και την ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία είναι μεικτή. Δηλαδή έχει και αστυνόμους και ειδικούς φρουρούς. Από το 2015 δε ενισχύθηκε με την απορρόφηση μεγάλου κομματιού της εγκληματικής –κατά κοινή ομολογία– ομάδας ΔΕΛΤΑ, την οποία και κατάργησε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡIΖΑ.

Οσοι από τους ειδικούς φρουρούς εντάχτηκαν το φθινόπωρο του 2019 στην ομάδα ΔΙΑΣ παρακολούθησαν μια σχεδόν ανύπαρκτη εκπαίδευση μόλις τριών μηνών, που κατά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μάλλον ήταν αρκετός χρόνος για να πάρουν όπλο και να βγουν στον δρόμο.

«Ακόμη κι αν η ομάδα ΔΙΑΣ επανδρώνεται και από αστυνόμους, επειδή η πλειοψηφία είναι ειδικοί φρουροί η κουλτούρα που τελικά επικρατεί είναι αυτή των ειδικών φρουρών. Επικρατεί –και είναι λογικό– η κουλτούρα της συντριπτικής πλειοψηφίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και το γνωστό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη εν μέσω καραντίνας είχε προκληθεί από υπαστυνόμο της ομάδας ΔΙΑΣ» λέει μιλώντας στο Documento η εγκληματολόγος Αναστασία Τσουκαλά και προσθέτει: «Οι ειδικοί φρουροί δεν είναι αστυνομικοί. Το ότι φέρουν τη στολή της ΕΛΑΣ δεν τους καθιστά αστυνομικούς. Αστυνομικός είναι αυτός που έχει σπουδάσει στις σχολές της αστυνομίας και έχει λάβει την εκπαίδευση που η Ελληνική Αστυνομία νοεί ότι πρέπει να προσφέρει στο μελλοντικό προσωπικό της. Αυτά τα άτομα, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι καταδρομείς του στρατού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και γενικότερα την κοσμοαντίληψή τους, ακόμη και ως προς τη βία δεν εκπαιδεύονται θεωρητικά. Κάνουν μια ολιγόμηνη πρακτική εκπαίδευση και βγαίνουν στον δρόμο. Ούτε τυπικά δεν έχουν ακούσει τι σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Δεν λέω ότι όσοι τα έχουν ακούσει τα εφαρμόζουν, αλλά αυτοί δεν τα έχουν καν ακούσει. Εχουν στρατιωτική κουλτούρα και μια εκ των πραγμάτων κανονικοποίηση της βίας, διότι αυτή είναι η εκπαίδευση που έχουν πάρει στον στρατό. Η μόνη εκπαίδευση που πραγματικά έχουν πάρει είναι αυτή. Σε μια στρατιωτικοποιημένη νοοτροπία με ενδεχόμενη ακροδεξιά πολιτική ιδεολογία προστίθεται η απουσία αντισταθμιστικής αστυνομικής εκπαίδευσης και έχουμε απλώς μια επιπλέον στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση σε αστυνομικό πλαίσιο και μετά αναλαμβάνουν υπηρεσία».

Η ίδια συνεχίζοντας σημειώνει πως «όχι μόνο δεν είναι αστυνομικοί, αλλά δημιουργούν διαχρονικά πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα στην ΕΛΑΣ με την ανεξέλεγκτα αυθαίρετη συμπεριφορά τους και αναφέρω χαρακτηριστικά ότι και ο Κορκονέας ήταν ειδικός φρουρός. Ο δράστης του αρχικού επεισοδίου στη Νέα Σμύρνη ήταν μέλος ομάδας ΔΙΑΣ, η καταγγελία για βιασμό στο ΑΤ Ομόνοιας εμπλέκει μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, η υπόθεση Σαμπάνη εμπλέκει μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, η υπόθεση Φραγκούλη εμπλέκει και πάλι μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ».

Η τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη καταγράφει περισσότερα από 300 περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας για το 2021, επιβεβαιώνει τον ανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο και αναφέρεται σε «στοχοποίηση νεαρών ή και ανήλικων πολιτών, καθώς και άλλων ευάλωτων ομάδων λόγω εθνικής, εθνικής ή φυλετικής καταγωγής».

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Ελλάν Πασσέ ρωτάει ευθέως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν ο 34χρονος αστυνομικός δράστης στη Θεσσαλονίκη είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Χωρίς να έχει πάρει απάντηση. Το ίδιο υπουργείο βέβαια μέσω της στάσης του υπουργού τάχτηκε καταφανώς με το μέρος των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Ν. Σαμπάνη, καθώς ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση ότι οι αστυνομικοί δεν προφυλακίστηκαν.

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ βαριά ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία δεν προβλέπεται από τον νόμο. Στην υπόθεση του Νίκου Σαμπάνη ο υπουργός πήγε και εκδήλωσε έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους εμπλεκόμενους ειδικούς φρουρούς. Εκεί πέρασε ένα μήνυμα στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι με το μέρος τους. Θα τους προστατεύσει. Οταν λοιπόν αυτά τα άτομα τα οποία έχουν στρατιωτική κουλτούρα παίρνουν αυτό το μήνυμα, πολύ ορθά το ερμηνεύουν ως ότι μπορούν να δρουν σχεδόν εν λευκώ, έχουν τα νώτα τους καλυμμένα. Δεν ισχυρίζομαι ότι αν δεν πήγαινε ο υπουργός τότε στη ΓΑΔΑ, δεν θα συνέβαινε το σημερινό περιστατικό. Ισχυρίζομαι όμως ότι το γεγονός ότι πήγε πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες παρεμφερών περιστατικών. Θα μπορούσε να κρατήσει ουδέτερη στάση. Με τους γονείς του νεκρού μίλησε τηλεφωνικά. Ούτε συμβολικά δεν εξίσωσε την επαφή του με τους μεν και τους δε. Το μήνυμα προς τους ένστολους είναι σαφές. Και θεωρώ ότι υπάρχει ευθύνη και ας μην προβλέπεται από τον νόμο αυτή η ευθύνη» υπογραμμίζει η Αν. Τσουκαλά και συνεχίζει λέγοντας:

«Η ευθύνη του υπουργού και κατ’ επέκταση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ επιτείνεται από τη διαχρονικά εξαιρετικά ευμενή στάση του δικαστικού σώματος όταν κατηγορούνται ένστολοι, είτε για αστυνομική βία και αυθαιρεσία είτε για σοβαρό τραυματισμό είτε ακόμη και για θάνατο πολίτη. Η αστυνομία είναι κατεξοχήν εξουσιαστικό σώμα. Εχουμε την απαίτηση ένας εξουσιαστής να αυτοπεριορίσει την άσκηση της εξουσίας του; Εάν δεν υπάρχουν εξωτερικοί και αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου, γιατί προσδοκούμε ότι ο φορέας εξουσίας θα αυτοπεριορίσει την άσκηση της εξουσίας του; Είναι παράλογο».

Εργα και ημέρες της ομάδας ΔΙΑΣ

Τόσο από την έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ όσο και από πρόσφατα περιστατικά οι άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις έκνομες πράξεις εν ώρα υπηρεσίας.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου ο 16άχρονος Κ. Φραγκούλης δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από έναν άντρα της ομάδας ΔΙΑΣ. Αφορμή για την αιματηρή καταδίωξη στάθηκαν 20 ευρώ βενζίνης τα οποία ο ανήλικος δεν πλήρωσε στο βενζινάδικο.

Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2022 μια 19χρονη κοπέλα πέφτει, σύμφωνα με την καταγγελία της, θύμα ομαδικού βιασμού από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ μες στο ΑΤ Ομόνοιας.

Στις 22 Αυγούστου 2022, όπως αποκάλυψε βίντεο που δημοσίευσε το Documento, άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπούν με μένος στα γεννητικά όργανα μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 23 Οκτωβρίου 2021 πέφτει νεκρός έπειτα από 36 σφαίρες αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ ο 18άχρονος Ν. Σαμπάνης στο Πέραμα.

Τον Μάρτιο του 2021, εν μέσω lockdown, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επιτέθηκαν αναίτια σε πολίτη ο οποίος βρισκόταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Το περιστατικό πυροδότησε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας την επόμενη ημέρα, όπου και πάλι άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ επέδειξαν πρωτοφανή αγριότητα απέναντι στους διαδηλωτές.

Στις 24 Μαΐου του 2020 ειδικοί φρουροί της ΔΙΑΣ ξυλοκόπησαν δύο 24χρονους στα Σεπόλια όταν ο ένας απ’ αυτούς είπε σε αστυνομικό: «Γιατί με κοιτάς έτσι; Εκανα κάτι;».

Τον Φεβρουάριο του 2020 ένας ειδικός φρουρός, ένοπλος και αφού είχε λήξει η βάρδιά του, πήγε να πάρει μια φίλη του από την ΑΣΟΕΕ. Σε αντιδράσεις φοιτητών για την παρουσία του έβγαλε το όπλο του και το έστρεψε προς το μέρος τους. Στις 17 Φεβρουαρίου του 2020 ειδικός φρουρός της ΔΙΑΣ Βορειοανατολικής Αττικής προφυλακίστηκε για έντεκα ληστείες βενζινάδικων τις οποίες ομολόγησε.

Στις 25 Ιανουαρίου 2020 μοτοσικλετιστής της ΔΙΑΣ χαστούκισε 11χρονο παιδί στο Μενίδι, όπου είχε κληθεί ύστερα από σήμα ότι άγνωστοι επιχειρούν να διαρρήξουν αυτοκίνητο. Το περιστατικό που καταγράφηκε σε κάμερα δείχνει τους αστυνομικούς να σταματούν δύο ανήλικους σε ένα στενό. Συζητούν για λίγο και ξαφνικά ένας αστυνομικός χτυπά με δύναμη στο πρόσωπο ένα από τα παιδιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter