Ανεξέλεγκτη οπαδική βία στη Θεσσαλονίκη

Ανεξέλεγκτη οπαδική βία στη Θεσσαλονίκη

Από τη δολοφονία του Βούλγαρου οπαδού και φίλου του Άρη τον περσινό Ιανουάριο έχει ξεσπάσει πόλεμος οπαδών χωρίς τέλος.

Η δολοφονία του Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποζατζίσκι, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη έπειτα από ένα ντέρμπι Αρη – ΠΑΟΚ πυροδότησε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο μεταξύ των οπαδών των ομάδων της πόλης και κυρίως ανάμεσα σε εκείνους του Αρη και του ΠΑΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες μετά τη δολοφονία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ύστερα από τα συνεχόμενα κρούσματα οπαδικής βίας, κάλεσε τους παράγοντες των ομάδων της πόλης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο. Εκεί ζήτησε από όλους να αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις που πυροδοτούν εντάσεις ακόμη και ενέργειες βίας στους κόλπους των οπαδών τους και τους έθεσε προ των ευθυνών τους.

Εκτός από τους εκπροσώπους της εισαγγελίας στη σύσκεψη συμμετείχαν διοικητικοί παράγοντες των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Αρη, του ΓΣ Ηρακλής, όπως επίσης στελέχη της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους. Όμως τα επεισόδια έγιναν σχεδόν καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη και με την πάροδο του χρόνου πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο φέτος είχαμε:

21/6/21: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Ν. Ευκαρπία ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε σε παρέα νεαρών που βρισκόταν στην πλατεία Συνταγματάρχη Αθ. Κατσιά. Οι δράστες κατάφεραν και απομόνωσαν το ένα από τα άτομα που καταδίωκαν. Το ακινητοποίησαν και του προκάλεσαν εγκαύματα στο σώμα με αναμμένο πυρσό. Το 19χρονο θύμα μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο με εγκαύματα στην πλάτη και στο πόδι.

4/6/21: Ενα άτομο τραυματίστηκε σε επεισόδια μεταξύ οπαδών ομάδων. Οπαδοί ομάδας της Θεσσαλονίκης πήγαν σε καφετέρια στην οδό Αναξίμανδρου και Πλαστήρα, στην περιοχή Χαριλάου, όπου βρίσκονταν οπαδοί άλλης ομάδας. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο και οι δύο ομάδες πέταξαν η μία στην άλλη αντικείμενα. Τα επεισόδια πήραν έκταση και ο ένας τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.

2/4/21: Επεισόδια μεταξύ νεαρών οπαδών σημειώθηκαν έξω από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πολίχνης. Πέντε κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ομάδα νεαρών με αποτέλεσμα ένας 23χρονος να μεταφερθεί τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Οι δράστης προκάλεσαν φθορές και σε ένα αυτοκίνητο και ένα δίκυκλο. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές υπόπτων. Οι αρχές εκτιμούν πως τα κίνητρα των δραστών της επίθεσης ήταν οπαδικά.

27/3/21: Σε οπαδικές διαφορές αποδίδουν οι διωκτικές αρχές την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε ξημερώματα Σαββάτου σε πιλοτή πολυκατοικίας στην Καλαμαριά. Στη διάρκεια αυτής της ενέργειας κάηκαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα, ενώ δύο ένοικοι μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Από την αξιολόγηση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι αρχές προέκυψε ότι το περιστατικό συνδεόταν με την οπαδική βία.

23/3/21: Σε οπαδικές διαφορές αποδίδονται τα κίνητρα του επεισοδίου με τους πυροβολισμούς στην περιοχή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Πέντε οπαδοί δύο ομάδων συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο και ο ένας τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε. Η υπόθεση ξεκαθάρισε όταν εντοπίστηκαν σε ιδιωτική κλινική τα δύο θύματα των πυροβολισμών όπου κατέφυγαν για τις πρώτες βοήθειες. Τα τραύματά τους δεν δημιουργούσαν ανησυχία και έτσι μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου εξετάστηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης για τη διαλεύκανση του περιστατικού. Λίγες μέρες μετά οι δύο δράστες συνελήφθησαν και λέγεται πως ο ένας εξ αυτών καθόταν στον πάγκο της ομάδας του Άρη ως φροντιστής.

20/3/21: Άγρια συμπλοκή οπαδών στη Χαριλάου, έξω από το γήπεδο του Αρη. Τουλάχιστον 50 άτομα ενεπλάκησαν στο επεισόδιο που διήρκεσε αρκετή ώρα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες σώμα με σώμα και άγρια συμπλοκή χούλιγκαν, οι οποίοι μεταξύ άλλων πολεμοφοδίων κρατούσαν ρόπαλα, σφυριά, βαριοπούλες και πυρσούς. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματισμένα άτομα, ενώ δύο αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες. Η αστυνομία και η πυροσβεστική έφτασαν στην περιοχή μετά τη λήξη των επεισοδίων και αφού είχαν αποχωρήσει οι οπαδοί. Η ΕΛΑΣ πάντως προχώρησε σε τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter