Άνευ όρων στήριξη ζητά ο Ερντογάν από το ΝΑΤΟ για τη Συρία

Άνευ όρων στήριξη ζητά ο Ερντογάν από το ΝΑΤΟ για τη Συρία

«Αναμένουμε απτή υποστήριξη από τους συμμάχους μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Τα αιτήματα του Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ αφορούν την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν για την υποστήριξη της τουρκικής αεράμυνας την περίοδο 2012-15, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να τίθενται πολιτικοί όροι επικαλούμενος τη συμμαχική αλληλεγγύη, όσον αφορά τις επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας στη Συρία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία. Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη για τους πολέμους και το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία. Οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα μας χωρίς διακρίσεις και χωρίς να θέτουν πολιτικούς όρους.Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη που ζητάμε να χορηγηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε την Ελλάδα η οποία «έδειξε» την Τουρκία ως υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία», δήλωσε.

ΝΑΤΟ: Θα συνεχίσει την υποστήριξη στην Τουρκία

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα «μια κοινή πρόκληση» και χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter